Για έναν καλύτερο κόσμο

479

Του Γιάννη Τσαπουρνιώτη

«Δεν μισώ κανέναν. Το μίσος είναι αρρώστια που μπορεί να σκοτώσει τον εχθρό σου, αλλά θα σκοτώσει κι εσένα μαζί». Είναι τα λόγια του Έντι Τζάκου (Εddie Jaku), Εβραίου Γερμανικής  καταγωγής, του ανθρώπου που επέζησε μέσα στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποτέλεσε μια εμβληματική μορφή του ολοκαυτώματος από τους ναζί.

Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο του, «Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη», προβληματίστηκα έντονα για την μικρότητα μας, την απληστία μας, την αχαριστία μας. Σκέφτηκα πως η ζωή μας είναι ένα θαύμα, είναι ομορφιά, είναι ευτυχία. Η ιστορία του Έντι είναι ιδιαίτερα επίκαιρη  για την περίοδο της βίας και της σήψης που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

«Έχεις 65 τοις εκατό πιθανότητες να πεθάνεις και 35 τοις εκατό πιθανότητες να ζήσεις». Ήταν η γνωμάτευση του ιατρού στο νοσοκομείο όταν ο Έντι κατάφερε να δραπετεύσει από την Πορεία Θανάτου των κρατουμένων του Άουσβιτς.

«Υποσχέθηκα στον Θεό πως αν ζούσα, θα αφιέρωνα την υπόλοιπη ζωή μου στο να διορθώσω τα δεινά που είχαν προκαλέσει οι ναζί στον κόσμο κι ότι θα ζούσα την κάθε μέρα στο έπακρο. Όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα. Και, φίλοι μου, έζησα».

Ο Έντι έζησε και τα επόμενα 75 χρόνια της ζωής του αγωνίστηκε για την καλοσύνη, την ευγένεια, την αγάπη.

«Δεν κερδίζεις τίποτα με το να είσαι δέσμιος του θυμού σου. Ο θυμός οδηγεί στο φόβο, ο φόβος στο μίσος και το μίσος στο θάνατο. Πολλοί της γενιάς μου μεγάλωσαν τα παιδιά τους στη σκιά του μίσους και του φόβου. Δεν είναι καλό να μάθετε στα παιδιά σας να φοβούνται. Είναι η ζωή τους! Πρέπει να γιορτάζουν το κάθε της λεπτό».

Σήμερα θυμώνουμε πολύ εύκολα. Μισούμε, σκοτώνουμε, φθονούμε. Προβάλουμε την κακή είδηση, τα άσχημα γεγονότα, την μιζέρια και την διχόνοια.

Ο Έντι Τζάκου μας καλεί να ζήσουμε σε έναν διαφορετικό, σε ένα καλύτερο κόσμο. «Η καλοσύνη είναι ο μεγαλύτερος πλούτος όλων. Οι μικρές πράξεις καλοσύνης διαρκούν περισσότερο από μια ολόκληρη ζωή. Αυτή η καλοσύνη και η γενναιοδωρία και η πίστη στους συνανθρώπους μας είναι πολύ σημαντικότερα από τα χρήματα».

Το βιβλίο του Έντι εκδόθηκε το 2020 στο Σίδνει. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Μάιο  του 2021. Ο συγγραφέας έφυγε από την ζωή τον Οκτώβρη του 2021. Το βιβλίο του μοιάζει σε πολλά με την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία».

Αυτή τη ζωή μας προτρέπει να την κάνουμε καλύτερη, Μας καλεί να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Μέσα από την φρίκη του Άουσβιτς, μας καλεί να μη μισούμε. Μας μιλά για αγάπη, καλοσύνη, ελπίδα. Θεωρεί τον εαυτό του τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στη γη γιατί επέζησε, γιατί έγινε καλύτερος, γιατί έφτιαξε οικογένεια, είδε δισέγγονα.

Οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε τα διδάγματα ζωής του Έντι Τζάκου, του κάθε ανθρώπου που εκτιμά το αγαθό της ζωής και προσφέρει  έστω έναν μικρό κόκκο αγάπης, ευγένειας και καλοσύνης στον συνάνθρωπο.

Οφείλουμε να αλλάξουμε πρότυπα στη ζωή μας. Για έναν καλύτερο κόσμο πρέπει να αγωνιστούμε για την ισότητα, την ισονομία, την αλληλεγγύη.

«Ένα χωράφι είναι άδειο, αλλά αν προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις κάτι, θα έχεις έναν κήπο. Κι αυτό είναι η ζωή. Δώσε κάτι και θα πάρεις κάτι πίσω. Αν δεν δώσεις τίποτα, δεν θα πάρεις τίποτα». Ο Έντι Τζάκου άφησε μια σπουδαία κληρονομιά στην οικογένεια του, σε όσους τον γνώρισαν, σε όσους διάβασαν το βιβλίο του, σε όσους άκουσαν τις ομιλίες του.

Για να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο οφείλουμε να εκτιμήσουμε την ζωή, να τιμήσουμε τον συνάνθρωπο και να προσφέρουμε στην κοινωνία.