Συνέντευξη του πρ. Υπουργού Γιώργου Κωνσταντόπουλου: τι πραγματικά συνέβη με τις φωτιές στην Ηλεία ???

647

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού και νυν Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, με τις οποίες “σπιλώνεται” το έργο του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και του Μηχανισμού Πρόνοιας που ενεργοποιήθηκε για τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του σήμερα Τρίτη 8/02 στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 αναφέρει τα εξής:

“Κοιτάξτε, ήταν μια εποχή δύσκολη μεν, αλλά οι αναμνήσεις υπάρχουν έντονες, και πως αλλιώς θα μπορούσαν να είναι κιόλας, από την πρώτη στιγμή με εντολή τότε του υπουργού του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του ίδιου του Πρωθυπουργού πήγα στην Ηλεία, εγκαταστάθηκα στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου αμέσως μου βάλανε πορτοκαλί τηλέφωνο και ήταν σε συνεχή επικοινωνία όλο το 24ωρο με τον τότε Πρωθυπουργό τον Κώστα τον Καραμανλή.

Εγκατέστησα εκεί όλες τις μονάδες της πρόνοιας, ουσιαστικά κάνω το στρατηγείο μέσα στον Πύργο της Ηλείας, με συνεχείς επισκέψεις σε όλες τις εστίες της φωτιάς. Ήταν έκτακτες καταστάσεις που απαιτούσαν και έκτακτα μέτρα. Ακολούθησε η σύσκεψη στου Μαξίμου με την παρουσία μου φυσικά και μετά με όλους στο χρονοδιάγραμμα των πρώτων κινήσεων.

Όντως ο Πέτρος ο Δούκας ήρθε για λίγες ώρες, για μία μέρα ίσως, στην Ηλεία, γιατί ήταν από τους συναρμόδιους υπουργούς που θα συνυπέγραφαν τότε τις υπουργικές αποφάσεις, με μένα φυσικά, για τα επείγοντα μέτρα, και ήρθε και ο Αλέκος ο Κοντός μετά. Και φυσικά από την πρώτη στιγμή είχε έρθει και ο ίδιος ο Καραμανλής στην περιοχή εκεί.

Από τις πρώτες αποφάσεις μας ήταν φυσικά η ενίσχυση των ανθρώπων αυτών που υπήρξαν κάποια ψέματα γιατί αρκετοί, όχι όλοι φυσικά, αρκετοί ρομά, οι οποίοι είχαν βγάλει ταυτότητα από την Αμαλιάδα ή τον Πύργο, φαινόντουσαν σαν κάτοικοι της Ηλείας και προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν. Αμέσως το είδαμε το θέμα αυτό με αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα καταστήματα της εθνικής τράπεζας και άλλων των τραπεζών στην Αμαλιάδα μέσα σε λίγες ώρες απαγορεύσαμε και αναστείλαμε τις διαδικασίες αυτές με τις οποίες μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση έλεγαν ότι είχαν καεί τα έγγραφά τους τα πάντα και ήταν πολύ πιο αυστηρές διαδικασίες.

Και φυσικά όλοι αυτοί οι οποίοι φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, κυρίως Ρομά, επέστρεψαν τα χρήματα πίσω, ή κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες εναντίον τους. Όλα αυτά ομαδοποιήθηκαν μετά γιατί σας είπα ολόκληρος ο μηχανισμός, ο δικός μου τουλάχιστον της πρόνοιας ήταν εκεί, βλέπαμε τα πάντα, τις οικοσκευές, επί τόπου έλεγχος στα σπίτια τα οποία είχαν καεί, στους ανθρώπους είμασταν κοντά τους συνέχεια. Θυμάστε ότι δεν είχα έρθει στην Πιερία για να κάνω προεκλογική εκστρατεία τότε, ήμουν στην Ηλεία, ήρθα τις τελευταίες μέρες των εκλογών ήρθα στην Πιερία.

Δημοσιογράφος. Κύριε Υπουργέ, ήσασταν εσείς και ο Αλέξανδρος ο Κοντός ως υπουργός Γεωργίας που είχατε εγκατασταθεί.

Ναι ο κύριος Κοντός ήρθε μετά. Εγώ είχα εγκατασταθεί πρώτος.

Δημοσιογράφος. Ο κύριος Δούκας πέρασε για κάποιες ώρες από την Ηλεία, δεν ήταν εκεί παρών όπως ήσασταν εσείς τόσες ημέρες.

Ακριβώς, δεν θα σχολιάσω τίποτα.

Δημοσιογράφος. Και δεν είναι δυνατόν ο κος Δούκας να λέει ότι..

Δεν θα σχολιάσω τίποτα, και δεν είναι και η ειδικότητά μου σχετική για να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Δούκα.

Δημοσιογράφος. Μα έτσι όμως σπιλώνει το όνομα του Κώστα του Καραμανλή και όλων εσάς που ήσασταν εκεί.

Θα απαντηθούν όλα αυτά. Απαντώνται ήδη. Υπάρχουν τα γεγονότα, υπάρχουν καταγεγραμμένα Εδώ εμένα τότε κόντεψαν να με σκοτώσουν οι Ρομά της περιοχής επειδή τους απαγόρεψα. Φυλασσόμουν 24 ώρες το 24ωρο μην με καθαρίσουν κάτω στην Ηλεία.

Δημοσιογράφος. Είχε δοθεί και προθεσμία έξι μηνών να φέρουν παραστατικά.

Οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά αυστηρές, όλος ο μηχανισμός της πρόνοιας, ήμουν συνέχεια στα χωριά, συνέχεια έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, ελέγχαμε ποιοι παίρνουν τα χρήματα. Έγινε το Ταμείο, το περιβόητο Ταμείο Μολυβιάτη μετά το οποίο το 2009 καταργήθηκε. Και οι ελάχιστοι αυτοί λίγοι που πήραν χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται αναγκάστηκαν ή να τα επιστρέψουν ή να πάνε φυλακή.

Έγινε και ένας νομικός σύλλογος, γιατί ήμουν υφυπουργός Πρόνοιας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και μετά τις εκλογές του 2007 στο ίδιο πόστο ήμουν οπότε υπήρχε κανονικότατος έλεγχος, επεστράφησαν χρήματα ή μπήκαν στη φυλακή αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν να καπηλευτούνε την κατάσταση εκείνων των ημερών.

Εγώ το μόνο που έχω να σας πω, είναι ότι 24 ώρες το 24ωρο ήμουν στο Νοσοκομείου του Πύργου μέσα σε ειδικό γραφείο εκεί με το πορτοκαλί τηλέφωνο με τον Κώστα τον Καραμανλή, ο Κώστας ο Καραμανλής ήταν σε 24ωρη βάση σε συνεχή επικοινωνία μαζί μου, τηλεφωνιόμασταν και 2 και 3 η ώρα την νύχτα και 6 η ώρα το πρωί, συνέχεια, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται ανά πάσα στιγμή.

Νομίζω ότι όλα αυτά τα υπόλοιπα είναι στη σφαίρα της φαντασίας ή στη σφαίρα της σχετικής ειδικότητας όλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα πούμε, υπάρχει μια κομπορρημοσύνη πολλοί μπορούνε να πούνε, σας θυμίζω το γνωστό ανέκδοτο του ψαρά ο οποίος υποτίθεται ότι πήγε έφτασε μέχρι την Κρήτη να ψαρέψει, ποτέ δεν έφτασε και γύρισε χωρίς λέπι στο αγκίστρι του και έλεγε ότι έπιασε και τόνο κιόλας.

Τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω, τα γεγονότα είναι αδιαμφησβήτητα, μπορούν να αποδειχθούν, υπάρχουν ζωντανοί μάρτυρες των γεγονότων, σας είπα δεν είχα το στρατηγείο μου ούτε σε ξενοδοχείο, ούτε στο δημαρχείο, ούτε στη νομαρχία, στην Αμαλιάδα, το είχα στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, εκεί μέσα ήμουνα με ένα σωρό κόσμο δίπλα μου και ήμουνα συνέχεια με ειδικό τζιπάκι στις πυρόπληκτες περιοχές. Όπως σας είπα, έκτακτες καταστάσεις θέλανε έκτακτα μέτρα και έκτακτες ενισχύσεις.

Δημοσιογράφος. Και μάλιστα κύριε Υπουργέ, εκείνη την περίοδο, εκτός από τα 3 χιλιάρικα που πήρε ο κάθε πληττόμενος έγιναν υποδομές, έγιναν έργα διάνοιξης δρόμων, ασφαλτοστρώσεις ακόμα και σε χωριά τα οποία δεν είχαν πληγεί.

Σας επαναλαμβάνω όλος ο μηχανισμός της Πρόνοιας ήταν εγκατεστημένος εκεί, με κινητές μονάδες, υγείας, πρόνοιας, καταγράφαμε τα πάντα, όχι μόνο ανοίγαμε δρόμους, όχι μόνο τα σχολεία τα οποία είχαν καεί, όχι μόνο οι δομές, τα κέντρα υγείας, όχι μόνο άλλες δομές οι οποίες είχανε καταστραφεί, φροντίζαμε δηλαδή και μετά τις πυρκαγιές. Αυτό δηλαδή που κάναμε αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, ήταν να πάμε με τον ίδιο τον Καραμανλή και με τους αρμόδιους υπουργούς να καταγράψουμε τα πάντα για την μέτρηση και την αποκατάσταση των ζημιών και των οικοσυσκευών που είχαν καταστραφεί.”

Εφ’ όλης της ύλης μας μίλησε ο πρ. Υπουργός, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και βγήκε ανοιχτά και αποκατέστησε την αλήθεια για το έργο και τις ημέρες τόσο του πρ. Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και του Υφυπουργείου Πρόνοιας το οποίο και διοικούσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Πέτρος Δούκας διαγράφτηκε από τη ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος «οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό το οποίο οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον Σπήλιο Λιβανό και εκτός κόμματος τον Πέτρο Δούκα έλαβε χώρα σε σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό.

Εκεί παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας εμφανίζεται απίστευτα κυνικός, καυχιέται για τα κατορθώματα του ίδιου και της κυβέρνησης Καραμανλή στις φονικές πυρκαγιές του 2007 και δίνει μαθήματα στον υπουργό.

«Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ακούγεται να λέει προκλητικά ο Πέτρος Δούκας, σε βίντεο – που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones.

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» υπερθεματίζει κάποιος από τη σύσκεψη.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Σπάρτης και τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.