Μάσκα KN95 και FFP2: Πόσο καιρό μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ίδια

388
Sen. Angela Hill, R-Picayune, adjusts her face masks while asking a question as lawmakers discuss and debate bills in their chamber at the Capitol in Jackson, Miss., Thursday, Feb. 4, 2021. (AP Photo/Rogelio V. Solis)

Οι μάσκες για την προστασία από τον κοροναϊό αποτελούν εδώ και αρκετό καιρό αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας KN95 και FFP2, οι οποίες είναι υποχρεωτικές στη χώρα μας για είσοδο στα σούπερ μάρκετ (εναλλακτικά διπλή χειρουργική ή υφασμάτινη) προσφέρει περισσότερη προστασία, με μια μελέτη την άνοιξη του 2021 να αποκαλύπτει ότι θα χρειαζόταν 2,5 ώρες για ένα άτομο με κοροναϊό που δεν φορούσε μάσκα να μεταδώσει σε κάποιον που φοράει μάσκα υψηλής προστασίας, σε σύγκριση με μόλις 30 λεπτά για κάποιον που φορά χειρουργική μάσκα.

Το θέμα είναι ότι, σε αντίθεση με τις υφασμάτινες, οι προαναφερόμενες μάσκες δεν πλένονται στο πλυντήριο, και σε αντίθεση με τις χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων, δεν είναι μίας χρήσης.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το πόσο καιρό μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα υψηλής προστασίας. Πρέπει να την πετάξουμε μετά από μερικές μέρες ή να την κρατήσουμε μέχρι να φθαρεί;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το διάστημα χρήσης της, ποικίλλει. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καιρό μια μάσκα ΚN95 παραμένει αποτελεσματική.

«Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια, τον τρόπο χρήσης της και το περιβάλον στο οποίο χρησιμοποιείται», ανέφερε ο υπεύθυνος ασφάλειας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ματ Κάρλσον, στη San Francisco Chronicle. «Εάν η αναπνευστική συσκευή δεν έχει υποστεί βλάβη, μπορείτε να την επαναχρησιμοποιήσετε με ασφάλεια».

Εφαρμογή και περιβάλλον χρήσης

Για αρχή, οι μάσκες πρέπει γενικά να εφαρμόζουν σφιχτά, με τη μάσκα να σφραγίζει γύρω από το πρόσωπό μας για να αποτρέψει την είσοδο σωματιδίων.

Όσο περισσότερο φοράμε τη μάσκα, τόσο πιο χαλαρή γίνεται, με τους ειδικούς να λένε ότι το άγγιγμα, η προσαρμογή και η αφαίρεσή της θα την κάνουν να χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου.

Μόλις η μάσκα δεν δημιουργεί πλέον σφράγιση ή εάν τα φίλτρα είναι ορατά υγρά ή βρώμικα, ήρθε η ώρα να την πετάξετε, ανέφερε ο Κάρλσον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μια σειρά από μάσκες υψηλής προστασίας εκ περιτροπής για να παρατείνουν τη χρήση τους, τοποθετώντας τις σε μια χάρτινη σακούλα ή δοχείο για να διατηρούνται καθαρές όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μια άλλη συμβουλή είναι να λάβουμε υπόψη πού την φοράμε. Ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι σε καθημερινά περιβάλλοντα, όπως καταστήματα, θα μπορούσαμε δυνητικά να επαναχρησιμοποιήσουμε την ίδια για έως και μια εβδομάδα, ενώ εάν επισκεφτούμε μια τοποθεσία υψηλού κινδύνου, όπως ένα νοσοκομείο, θα πρέπει να πετάξουμε τη μάσκα στο τέλος της μέρας.

Δεν υπάρχει τρόπος να απολυμανθούν οι μάσκες υψηλής προστασίας και έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το πιθανό περιβαλλοντικό κόστος της απόρριψής τους. Οι περισσότερες μάσκες δεν είναι ανακυκλώσιμες και θα πρέπει να «απορρίπτονται με ασφάλεια» σε μια τσάντα για να διασφαλίζεται ότι κανείς άλλος δεν έρχεται σε επαφή μαζί τους.