Μάσκα παντού από σήμερα 24/12 – 06:00 – Ποια είναι τα νέα περιοριστικά μέτρα

Χρήση διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

155

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε κλειστούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, επιβάλλεται από σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου, βάσει της νέας δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και δη της μετάλλαξης «Ομικρον», που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Η πρώτη φάση του νέου πλέγματος των περιοριστικών μέτρων θα αφορά την εορταστική περίοδο και η δεύτερη από τις 3 Ιανουαρίου και εντεύθεν.

Η βασικότερη αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών από σήμερα, είναι ότι επιστρέφει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, μέτρο που αφορά και τους χώρους εστίασης καθώς και τα γυμναστήρια. Στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι πολίτες υποχρεούνται να φορούν διπλή μάσκα ή μάσκα Ν-95 υψηλής προστασίας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ακυρώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων και άλλων κρατικών φορέων.

Επίσης οι  επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και τέταρτη μέρα, ενώ παραμένει σε ισχύ η ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Δεύτερη φάση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου 2022

Στις 27 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή των Ειδικών, προκειμένου να αξιολογήσει την επιτυχία των μέτρων και την πορεία της πανδημίας, ενώ από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων, που αφορούν κυρίως τους τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, τις αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και την τηλεργασία.

Ο κ.Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για επιστροφή στο «μοντέλο» της αποστολής SMS, όπου έγινε στο πρώτο lockdown, ενώ επανάλαβε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τις εορτές.  Ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τις 3 Ιανουαρίου, προφανώς διότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις εισηγήσεις των επιστημόνων, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασοι, για την πορεία εξάπλωσης της μετάλλαξης «Ομικρον».

Τέλος, αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλεύρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.