«Σούπερ» αντίσωμα εξουδετερώνει όλους τους κοροναϊούς

Ερευνητές εντόπισαν αντίσωμα που προστάτευε τόσο έναντι του SARS που εμφανίστηκε αρχές της δεκαετίας του 2000, όσο και κατά του σημερινού κοροναϊού. Γιατί είναι κρίσιμο.

294

Ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που εντοπίστηκε στο αίμα ανθρώπου που μολύνθηκε με τον ιό SARS στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και σε ασθενή με Covid-19 εμφανίζεται να είναι αποτελεσματικό έναντι σειράς κορoναϊών και μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν μελλοντικές μεταλλάξεις, υποστηρίζει έρευνα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Duke και North Carolina.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Science Translational Medicine» την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό το αντίσωμα έχει την προοπτική να είναι θεραπευτικό στην παρούσα πανδημία», δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τα ανθρώπινα εμβόλια στο Duke, Dr. Barton Haynes. «Μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμο για μελλοντικές εξάρσεις, αν και όταν άλλοι κοροναϊοί περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Το 2003, μια ασθένεια που προκλήθηκε από ένα στέλεχος κοροναϊού που έγινε γνωστή ως SARS, επεκτάθηκε στην Κίνα και άλλες τέσσερις χώρες. Πολλοί προειδοποιούσαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία που θα γονάτιζε τον πλανήτη. Τότε, όμως, η ασθένεια εν πολλοίς περιορίστηκε και μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, το σενάριο αποκάλυψης που φοβήθηκαν τότε για την SARS έγινε πραγματικότητα με μια νέα πανδημία κοροναϊού.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.700 αντισώματα στο αίμα των ασθενών. Από αυτά περίπου 50 ήταν αποτελεσματικά τόσο έναντι του ιού SARS-CoV-1 όσο και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.

«Αυτό το αντίσωμα δένεται με τον κοροναϊό σε σημείο που διατηρείται σε πολλές μεταλλάξεις και παραλλαγές», επισημαίνει ο Haynes. «Ως αποτέλεσμα μπορεί να αδρανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα κοροναϊών.

Όταν δόθηκε σε ποντίκι, το αντίσωμα βοήθησε τόσο να αποφευχθεί η μόλυνση όσο και τα σοβαρά συμπτώματα, προστατεύοντας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και πολλών άλλων στελεχών του ιού. «Τα ευρήματα προσφέρουν ένα υπόδειγμα για ορθολογικό σχεδιασμό παγκόσμιων στρατηγικών εμβολιασμού που είναι «ασφαλείς» έναντι μεταλλάξεων και προσφέρουν ευρεία προστασία από γνωστούς και αναδυόμενους κοροναϊούς» δήλωσε ο καθηγητής Ralph S. Baric που δοκίμασε το αντίσωμα σε ποντίκια.

«Αυτό το αντίσωμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να αποτραπούν ο SARS-CoV-3 ή ο SARS-CoV-4» υποστηρίζει ο Dr. David Martinez, που μετείχε στην έρευνα.