Ο Όλυμπος  Εθνικό Πάρκο με Προεδρικό Διάταγμα – αλλά μήπως δεν έγινε προς το συμφέρον της Πιερίας ;

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν» - κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι

816

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει «τη χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο». Το Διάταγμα οριοθετεί και καθορίζει τις ζώνες του ιστορικού αυτού βουνού, τις χρήσεις γης και τους όρους των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

Διαβάσαμε και κάποια θριαμβευτικά δημοσιεύματα των τοπικών μας φορέων για την υπογραφή του διατάγματος που τα χαρακτηρίζει ένας άτοπος αλαλαγμός. Δεν είναι, όμως, όλα ρόδινα. Χαράς ευαγγέλια για κάποιους ολίγους και εκλεκτούς και μαύρες πλερέζες για τους πολλούς που κατοικοεδρεύουν στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Το Προεδρικό Διάταγμα μας δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για μία συρραφή παρωχημένων προτάσεων ανάπτυξης του προηγούμενου αιώνα διότι οι προτεινόμενες αναπτυξιακές δραστηριότητες για τη Ζώνη Γ΄είναι «αρχαίες» και δεν υφίστανται στην εποχή μας ειδικά σε μία περιοχή όπου η κατ΄εξοχήν αναπτυξιακή δράση θα πρέπει να είναι ο Τουρισμός λόγω της μοναδικότητας του Ολύμπου.

Οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας μη γνωρίζοντας την εδώ πραγματικότητα, για μία ακόμη φορά απέδειξαν την αυθαιρεσία της εξουσίας επιβάλλοντας τις ανορθολογικές διατάξεις, με συνέπεια να καταστρέφεται κυριολεκτικά η αξία της γης και των κτημάτων που βρίσκονται μέσα στη Ζώνη Γ΄ και στα οποία επιτρέπεται μόνο … η μελισσοκομία, …… η βόσκηση, ….. η γεωργική και δενδροκομικά δραστηριότητα, ….το κυνήγι κ.λ.π.  Μας έσωσαν! Ποιος θα μας σώσει τελικά από τους σωτήρες μας;

Είναι λυπηρό που δεν διαπιστώσαμε μέχρι τώρα καμία αντίρρηση ή αντίδραση για την συρρίκνωση και υποβάθμιση της αξίας των κτημάτων των δημοτών του Δήμου Δίου-Ολύμπου που βρίσκονται εντός της Ζώνης Γ΄, της μοναδικής περιοχής που απέμεινε και θα αποτελούσε αναζωογονητική ανάσα μελλοντικής ανάπτυξης του Λιτοχώρου, αφού είναι καταδικασμένο, περιχαρακωμένο και ασφυκτικά περίκλειστο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τις μοναστηριακές διεκδικήσεις και τον παράλογο χαρακτηρισμό της περιοχής Τοπόλιανης ως αγροκτηνοτροφική που δεν επιδέχεται ανάπτυξη και επέκταση του του αστικού ιστού. Προς ποια κατεύθυνση, λοιπόν, να αναπτυχθεί το Λιτόχωρο;;;

Έχουμε την εντύπωση πως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μας «έπιασε στον ύπνο». Εκδόθηκε, μάλλον, για να εξυπηρετήσει την αναπτυξιακή προοπτική του Λαρισαϊκού Ολύμπου, αφού από την πίσω πλευρά του προβλέφθηκε και Ζώνη Δ΄με κύρια μορφή τις αναπτυξιακές δράσεις, Ζώνη Δ΄ που δεν προβλέπεται εδώ στον Πιερικό Όλυμπο.

Εμείς στην Πιερία υφιστάμεθα τις συνέπειες μιάς επιλογής που δεν ορίζουμε λόγω της ραθυμίας που μας χαρακτηρίζει. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Κατά τα άλλα είμαστε ελεύθεροι μόνο για να διαχειριζόμαστε τις υποθέσεις μας σύμφωνα με την επιθυμία της κεντρικής εξουσίας. Τί νόημα έχει τελικά η τοπική Αυτό-διοίκηση;

Συμπέρασμα: χάνουν πάντα όσοι δεν σκέφτονται, δεν προνοούν και δεν προβλέπουν με σύνεση…..