Η Αθήνα ισχυροποιεί τις συμμαχίες της – Την Πέμπτη η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

173

Με συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών που αναμένεται να υπογραφεί σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις νέες τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα, ενώ η συμφωνία θα έχει καταρχήν πενταετή διάρκεια. Με νέες προκλητικές δηλώσεις αντιδρά η Άγκυρα διά στόματος Ακάρ.

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη διπλωματική και στρατιωτική θωράκιση της χώρας πραγματοποιεί η Αθήνα, καθώς μετά την εγκαθίδρυση της ελληνογαλλικής συμμαχίας ακολουθεί η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών για την Ουάσιγκτον.

«Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, η οποία νομίζω ότι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη, βρίσκεται η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στο ελληνικό έδαφος, σε τέσσερις νέες τοποθεσίες.

 Έμφαση δίνεται καταρχάς στην περιοχή του Έβρου και δη την Αλεξανδρούπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής: «Με την επιλογή των τεσσάρων νέων τοποθεσιών αυξάνεται το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυάζεται με τη θωράκιση της Ελλάδας από κάθε είδους εξωτερική απειλή».

Δεύτερο κομβικό σημείο είναι η νότια νησιωτική Ελλάδα με επίκεντρο τη Σούδα και στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των ελληνικών και των αμερικανικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατεύματα της υπερδύναμης θα αναπτυχθούν επίσης σε Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο.

Ως πρόκληση βλέπουν τη ελληνοαμερικανική συμφωνία τα τουρκικά ΜΜΕ κι επισημαίνουν ότι δήθεν συμμαχικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τον Έβρο.

Προκλητικός έναντι της ελληνικής πολιτικής τάξης με αφορμή τις αμυντικές συμφωνίες εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική».

Μήνυμα στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για τήρηση της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που αναμένουμε είναι η συμπεριφορά και οι πράξεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών- μελών να παραμείνουν εποικοδομητικές, χωρίς μονομερείς ενέργειες και να βασίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, Πήτερ Στάνο.

Οι περιφερειακές εξελίξεις κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Gus Bilirakis. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε και την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

«Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Αννίτα Δημητρίου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αντιμετωπίζει το αραγές μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου αλλά αντιμετωπίζει και την κατανόηση και γνώση αυτού του σοβαρού προβλήματος για την Ευρώπη πλέον» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Συμφωνία στην αδήριτη ανάγκη προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος βρέθηκε σε Σάμο και Αθήνα.

«Γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανίν.

Συναντίληψη με τους ευρωπαίους εταίρους στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας με τα αλιευτικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα διαπίστωσε ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας.

Τι σημαίνει η υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, η ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας , την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με την υπογραφή του Ν.Δενδια και του Αμερικανού ομολόγου του, κλείνει ένα σημαντικό κύκλο που αναδεικνύει την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη συμμετοχή της πλέον σε ένα διευρυμένο πλαίσιο, σε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που καλύπτει ένα κενό από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και φθάνει μέχρι τον Κόλπο.

«Η συμφωνία η οποία καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας σε συγκεκριμένες αμυντικές δομές Σούδα, Στεφανοβίκειο  Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη με την πενταετή διάρκειά της δίνει τη δυνατότητα έγκρισης κονδυλίων από το Κογκρέσο για έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υποδομών, από τα οποία επωφελείται και η Ελλάδα».

Ακόμα όπως είπε ο Νίκος Μελέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα συνοδεύεται από μια επιστολή του Άντονι Μπλινκεν η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα λίγο μετά την υπογραφή της και η οποία θα έχει ειδική αναφορά στα ελληνικά νησιά και την δυνατότητα μελλοντικής χρήσης τους, αλλά θα υπάρχει επίσης σαφής αναφορά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στο προοίμιο της συμφωνίας θα υπάρχει επίσης αναφορά στην στήριξη των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ελλάδας αντίστοιχη με τις αναφορές στην επιστολή Πομπέο τον Ιανουάριο του 2020.

Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη καθώς παρά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Γερμανία από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας προσκλήθηκε από την Λίβυα ομόλογο του και θα συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία για την σταθερότητα της Λιβύης που οργανώνει η ίδια στις 21 Οκτωβρίου στην Τρίπολη.

Ακριβαίνει η ζωή στην Τουρκία – Εθελοτυφλεί ο Ερντογάν και βάζει τη Δύση στο στόχαστρο 

Με τις ανατιμήσεις σε όλα τα αγαθά στην Τουρκία να είναι καθημερινές ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει μόνο τα οικονομικά προβλήματα της Δύσης.

«Βλέπετε τα χάλια της Αμερικής, έτσι; Βλέπετε τα χάλια και της Αγγλίας, έτσι; Δεν έχουν βενζίνη! Βενζίνη! Έχουν ουρές στη Γερμανία, έχουν ουρές στη Γαλλία.. δεν μπορούν να βρουν τα τρόφιμα τους… ενώ στην Τουρκία… δόξα τω θεώ.. δεν έχουμε τέτοια προβλήματα…» λέει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ενώ μιλούσε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγα μέτρα πιο πέρα πολίτες μάζευαν τα αποφάγια από τα τρόφιμα που μοιράζονταν στους θεατές της ομιλίας. Το υλικό ανέβασε στο διαδίκτυο βουλευτής της αντιπολίτευσης.

«Όταν μου έδωσαν την ομιλία του κ. Ερντογάν γραπτώς, στην αρχή νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα, ότι δεν μπορεί να έχει πει τέτοια πράγματα, αλλά ένα έχω να πω, ο θεός να του δίνει μυαλά και γνώση» δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

«Μακάρι να είχαμε τέτοιες ουρές και εμείς όπως το εξωτερικό…» ανέφερε ο ηγέτης του Κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου.

Κατά τον Κεμάλ Κιλιντζντάρογλου ο Ερντογάν προετοιμάζει τον λαό για την εξαθλίωση που πρόκειται να ζήσει.

Σοκαριστική εικόνα για τις πρακτικές του προέδρου παρουσιάζει ο πρώην Τσάρος της Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν: «Την εποχή που έφυγα από την κυβέρνηση οι υπουργοί λάμβαναν τις αποφάσεις από το υπουργικό Συμβούλιο. Οι υπουργοί υπέγραφαν λευκά χαρτιά, το κείμενο συμπληρώνονταν αργότερα με την υπογραφή του Προέδρου Ερντογάν και δημοσιεύονταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως φαίνεται να αδιαφορεί για επικρίσεις και αρνητικές δημοσκοπήσεις και ευδιάθετος το έριξε στο τραγούδι σε συνάντηση νέων του κυβερνώντος κόμματος στα Άδανα.

Και ο κυβερνητικός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί μίλησε στην νεολαία του ακροδεξιού κόμματός του κραδαίνοντας γιαταγάνι έχοντας προηγουμένως αναφέρει «παιδιά μου, πάντα να κρατάτε στο χέρι σας ένα μολύβι… αλλά όταν έρθει η ώρα να κρατάτε και γιαταγάνι…».

Υπουργικό Συμβούλιο Τουρκίας: Επι τάπητος Συρία, Ανατ. Μεσόγειος & εξοπλιστικά

Στο μεταξύ όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου, με την τουρκική λίρα να έχει ξεπεράσει σήμερα το φράγμα των 9 στο δολάριο, και με την Ρωσία να πιέζει για να απομακρυνθούν οι τουρκικές δυνάμεις από τη Συρία, ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε όλο το βάρος της ομιλίας του στο πρόβλημα της τρομοκρατίας.

«Δεν έχουμε άλλη υπομονή για την τρομοκρατική επίθεση από τη Συρία εναντίον της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να την εξαλείψουμε είτε με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται εκεί είτε εμείς οι ίδιοι. Οι τελευταίες επιθέσεις ξεπέρασαν τα όρια. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το Συριακό, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επενδύει πολλά στη συνάντηση με Μπάιντεν θέλοντας να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο για το τουρκικό αίτημα της αγοράς 40 νέων αεροσκαφών F-16 αντί 6 δισ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλουμπεργκ, ο Ερντογάν αναμένει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου των G 20 στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία συνάντηση και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμος μπορεί να είναι o Mπάιντεν για κάτι τέτοιο.