Κοκκίνησε …. και επισήμως η Βόρεια Ελλάδα

343

Στο “κόκκινο” μπήκαν και επίσημα ακόμα 4 Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας. Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς ανέβηκαν στο επίπεδο 4 και μπαίνουν σε καθεστώς μίνι lockdown.

Όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του covid19.gov.gr, οι παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες προστέθηκαν σε αυτές των Καστοριάς, Ξάνθης, Δράμας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Καβάλας.

Από την άλλη πλευρά, η Αργολίδα πέρασε από το κόκκινο στο πορτοκαλί του επιδημιολογικού χάρτη.

Ως εκ τούτου, ο χάρτης της Βορείου Ελλάδας “κοκκίνισε” επικίνδυνα, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές αυξήθηκε κατακόρυφα και προκάλεσε την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,80% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 27,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Λάρισα, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 1,02% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 34,1 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Χαλκιδική, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,87% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 32,9 ανά 100.000 κατοίκους.

Στο Κιλκίς, ο δείκτης θετικότητας ελέγχων είναι στο 0,96% με τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων να φτάνει τα 29,8 ανά 100.000 κατοίκους.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στο μίνι lockdown είναι:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή φέρεται να έχει εισηγηθεί οι πολίτες να εισέρχονται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test, σε όλη τη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη είναι σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης από την αρχή της εβδομάδας. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι προληπτικά για να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας -που συνεπάγεται με ουσιαστικό lockdown- και θα έχουν διάρκεια σε πρώτη φάση μιας εβδομάδας.

Πίεση στα νοσοκομεία – Τι δείχνουν τα λύματα

Στη Θεσσαλονίκη, η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού είναι ίδια, αλλά η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο κόκκινο είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις ταξιδιωτών από όμορες χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Όσον αφορά τα λύματα, οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).