Στο “κόκκινο” όλη η Βόρεια Ελλάδα, προ των πυλών μέτρα – το διάγραμμα της Πιερίας

319

Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown και τα περιοριστικά μέτρα σε διασκέδαση και ωράριο κυκλοφορίας βρίσκεται τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και η Λάρισα.

Οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας, που καθορίζουν κάθε εβδομάδα τον επιδημιολογικό χάρτη, δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους, δεδομένου πως η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο” ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σήμερα.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, επέτειναν την ανησυχία.

Την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση 18%, στη Λάρισα καταγράφηκε άνοδος κατά 62%, στην Ξάνθη το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε κατά 166%, στην Αλεξανδρούπολη υπήρχε άνοδος κατά 198% και στα Ιωάννινα κατά 42%.

Ανησυχία υπάρχει και για την Αττική. Την τελευταία εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή της τάξης του 58% του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 13-19 Σεπτεμβρίου.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν αφορούν σε απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και λόγους υγείας, ενώ δεν θα επιτρέπεται η μουσική όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η επιφυλακή ισχύει και για άλλες περιφέρειες. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Υγείας, δέκα περιφερειακές ενότητες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτές είναι η Αρκαδία, η Ξάνθη, η Πέλλα, οι Σέρρες, η Ηλεία, η Φωκίδα, η Δράμα, η Δυτική Αττική, η Πιερία, το Κιλκίς και η Ευρυτανία, όπου και εκεί αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Δείτε εδώ το διάγραμμα για την Πιερία όπως το αποκωδικοποίησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρρηγιάννης.