Συμφωνία AUKUS: Γαλλική “αντεπίθεση” με ανάκληση πρεσβευτών σε ΗΠΑ, Αυστραλία – Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον

344

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία για διαβουλεύσεις, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν “δικαιολογείται από τη σοβαρότητα των ανακοινώσεων της 15ης Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία”.

“Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία”, πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το Reuters, διπλωματική πηγή στη Γαλλία επισήμανε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του με αυτόν τον τρόπο. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν έκανε καμία αναφορά στη Βρετανία, αλλά η διπλωματική πηγή δήλωσε ότι το Παρίσι θεωρεί πως η Βρετανία προσχώρησε στη συμφωνία με καιροσκοπική διάθεση.

“Δεν χρειάζεται να κάνουμε διαβουλεύσεις με τον (σ.σ.: Βρετανό) πρεσβευτή μας για να βγάλουμε συμπεράσματα ή να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον

Σχολιάζοντας την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι “μας λυπεί αυτή η απόφαση της Γαλλίας” για να προσθέσει πως η Ουάσιγκτον θα αναλάβει πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες για να επιλυθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ ήταν σε στενή επαφή με τους Γάλλους εταίρους για την απόφαση ανάκλησης του Γάλλου πρεσβευτή.

ΥΠΕΞ Αυστραλίας: Η Γαλλία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος

Η ανακοίνωση της Γαλλίας έγινε την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν μιλούσε στη δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute στην Ουάσινγκτον. Η Πέιν έδειξε να μην είναι ενήμερη για την εξέλιξη αυτή και, αναφερόμενη στη συμφωνία για τα υποβρύχια, είπε ότι τέτοιες εμπορικές και στρατηγικές αποφάσεις είναι δύσκολες ωςπρος τη διαχείρισή τους, αλλά “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Γαλλία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος”.

“Καταλαβαίνω απόλυτα την απογοήτευση”, επισήμανε για να προσθέσει πως “καθήκον μου είναι να εργαστώ όσο πιο σκληρά μπορώ για να βεβαιωθώ ότι (σ.σ.: οι Γάλλοι εταίροι) κατανοούν τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο που διαδραματίζουν καθώς και στις διμερείς μας σχέσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας περί αμυντικής συμφωνίας με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής, η οποία πήρε το όνομα AUKUS, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και η παράδοση στην Καμπέρα αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Κάτι τέτοιο, έβαζε τέλος στο “συμβόλαιο του αιώνα”, όπως αποκαλούσαν στη Γαλλία τη συμφωνία για πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

 

(ΑUKUS :  η νέα στρατιωτική συμφωνία η οποία παίρνει την ονομασία της από τα αρχικά των συμμετεχουσών χωρών, ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας)