Γιατί αναμένουμε άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

155

Τις τελευταίες είκοσι ημέρες, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως εντός της τελευταίας  εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό όμως, όπως λένε οι ειδικοί, αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται μεταβατικές. Η αιτία βρίσκεται στην αύξηση των τεστ στους μαθητές, αλλά και των εργαστηριακών ελέγχων στους οποίες θα υποβάλλονται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της χώρας θα κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους.

Παράλληλα οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους που προσέρχονται είτε λόγο συμπτωμάτων, ή κάποια παιδιά που χρήζουν επιβεβαίωσης του θετικού αυτοδιαγνωστικού τεστ” εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των τεστ έχει τετραπλασιαστεί. Από τις 90.000 τεστ που γινόντουσαν καθημερινά της προηγούμενης εβδομάδας, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε τις 350.000 τεστ ανά ημέρα.

Μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά κάθε εβδομάδα και σήμερα το 53% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών. Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν στο 20% με 21% του συνόλου των κρουσμάτων από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα επίσης με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μικρούς μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πριν λίγες μέρες, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών ηλικίας 5 έως 17 ετών στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

“Τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία δείχνουν ότι σήμερα η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα” υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Σταθερή είναι η αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων στην επικράτεια να ανέρχεται στους 2.172 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνονται. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά μέρα, όμως το 68% των νοσηλευόμενων αφορά σε ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με τις νοσηλείες το RT υπολογίζεται στο 0,84, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.