Παραδόσεις – Παραλαβές μετά τον Ανασχηματισμό

365

Με τη φράση “παραδίδω το Brand Ελλάδα πιο δυνατό από ποτέ” ο Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε τη σκυτάλη του υπουργείου Τουρισμού στον Βασίλη Κικίλια στη διάρκεια τη σημερινής παράδοσης-παραλαβής των αρμοδιοτήτων τού υπουργείου.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη διότι “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στήριξε με την εμπιστοσύνη του στις πιο δύσκολες ώρες που πέρασε ποτέ ο ελληνικός τουρισμός”. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, είναι υπερήφανος που οι επιδόσεις του κλάδου είναι εξαιρετικές -παρότι η πανδημία εξακολουθεί να πολιορκεί την ανθρωπότητα.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι θα “πατήσει” και θα αξιοποιήσει ό,τι μέχρι τώρα έχει χτιστεί στο υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου –όπως είπε- να δημιουργήσει το νέο τουριστικό προϊόν. Αφού αναγνώρισε τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετώπισε στη θητεία του ο Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι στην επόμενη σελίδα του υπουργείου δεν περισσεύει κανείς.

—-

Ασφάλεια για όλους, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, σε κάθε γωνία της ελληνικής γης, συνέχιση όλων των μεταρρυθμίσεων Χρυσοχοΐδη και προώθηση νέων όπου χρειαστεί, στήριξη αστυνομικών, πυροσβεστών και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας είναι οι βασικοί άξονες που έθεσε ως δέσμευση ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την τελετή αλλαγής σκυτάλης στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο μέγαρο της Κατεχάκη.

Ταυτόχρονα όμως ο νέος υπουργός έδειξε ένα ιδιαίτερα ενωτικό πρόσωπο, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες, φορείς, τοπικές κοινωνίες και το σύνολο του πολιτικού συστήματος για συνδρομή στην αδιάκοπη προσπάθεια απέναντι σε κάθε μορφής εγκληματικότητα.

“Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι”, υπογράμμισε ο νέος υπουργός.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Χρυσοχοΐδη σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με έμφαση τις αλλαγές σε επιτελικό επίπεδο στο Αρχηγείο και στην εκπαίδευση.

Και κατέληξε: “Σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια θα ζητήσω τη συνδρομή των πάντων, των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, των παραγωγικών δυνάμεων, των άλλων πολιτικών δυνάμεων και του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Ας αφήσουμε πίσω οριστικά κάθε τεχνητό διχασμό. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε όλοι να υπερβαίνουμε τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με υπευθυνότητα βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές ιδιοτέλειες…”.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Θεοδωρικάκο, έκανε μια αναλυτική αναφορά στο έργο που έγινε επί της θητείας του τα δύο τελευταία χρόνια, και τόνισε ότι “αποχαιρετά το υπουργείο, αλλά όχι τον δημόσιο βίο”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα και στους νέους που τον έκαναν αρνητικό σύνθημα στις πλατείες και στους δρόμους, καλώντας τους να αγωνιστούν για να κάνουν ένα καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα τους, αφού πρώτα τον σώσουν.

“Ζούμε την εποχή των κρίσεων, των εκτάκτων καταστάσεων. Γεωπολιτικών, υγειονομικών, κλιματικών. Έτσι η νέα παγκόσμια κανονικότητα διαμορφώνεται σαν ένα σύνολο απρόσμενων, επικίνδυνων, δισεπίλυτων, αλληλοτροφοδοτούμενων καταστάσεων. Και στην Ελλάδα και σε αυτή την κυβέρνηση αυτό το ξέρουμε καλά… Η ικανότητα διακυβέρνησης γίνεται όλο και περισσότερο η διαχείριση κρίσεων, και ο συνακόλουθος συνεχής επανασχεδιασμός των πολιτικών στα υπόλοιπα πεδία της διακυβέρνησης. Οι κρίσεις ορίζουν την ασφάλεια, κι έτσι η έννοια της ασφάλειας, αλλάζει το δικαίωμα της ασφάλειας, μετασχηματίζεται”.

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στο έργο του: “Μειώσαμε την εγκληματικότητα, περιορίσαμε την ανομία, η αστυνομία βρέθηκε ξανά κοντά στον πολίτη, απέναντι στην παραβατικότητα. Σε γειτονιές, δρόμους, δημόσιους χώρους. Κι όλα αυτά μετά από μια δύσκολη περίοδο κρίσης, διχασμού και εχθροπάθειας, που είχαν θολώσει τα όρια δικαιώματος και ευθύνης, νομιμότητας και παραβατικότητας. Το κυριότερο όμως βάλαμε νέες βάσεις, με μεταρρυθμίσεις. Το δόγμα “νόμος και τάξη” ήθελε και θέλει μετασχηματισμό περιεχομένου, το ίδιο όσο και οι αντιλήψεις περί αντίθεσης δικαιωμάτων και ασφάλειας” είπε και προσέθεσε:

“Αντίπαλός στις μεταρρυθμίσεις δεν ήταν τόσο το α’ ή το β’ κόμμα, ήταν ο φανατισμός και η συνεπαγόμενη σκουριά παρωχημένων απόψεων, ξεπερασμένων διλημμάτων”.

Ακολούθως μίλησε για αλλαγές και τόνισε ότι ως υπουργείο χρησιμοποίησε τα δεδομένα ως δύναμη αλλαγής με 5 καινοτόμες δράσεις.

– 4.000 αστυνομικοί επανεκπαιδεύτηκαν στην κοινοτική αστυνόμευση, στις σχέσεις με τους πολίτες.

– Εκδόθηκε η λευκή βίβλος, το νέο προγραμματικό κείμενο της Αστυνομίας για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, που δίνει τον τόνο στην πρόληψη, την εκπαίδευση, την συνεργασία.

– Εκδόθηκε το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις συναθροίσεις, στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας, πρόληψης, διευθέτησης και αποφυγής καταστολής.

– Ιδρύθηκε η ΟΔΟΣ το σώμα με τους άοπλους, εκπαιδευμένους νέους και νέες που σε κάθε συνάθροιση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. “Με την εμφάνιση και τη στάση τους προσκαλούν σε ηπιότητα, διευθέτηση και λογική”.

– Ενισχύθηκε η διαφάνεια και η λογοδοσία στην Αστυνομία, με δημοσίευση όλων των πεπργαμένων της και της πορείας των ΕΔΕ, “ώστε να μην υπάρχει καμιά υπόνοια για καθυστερήσεις ή κουκουλώματα”.

Αναφέρθηκε ακόμα στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, τη συνεργασία με το Λιμενικό στα νησιά, αλλά και την προσφορά στην πανδημία, λέγοντας ότι μέσα σε 15 μήνες έγιναν 17 εκατομμύρια έλεγχοι, με τα λιγότερα επεισόδια σε όλη την Ευρώπη.

Έκανε λόγο για εγκληματοφοβία, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά που δημιούργησε την εντύπωση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής ούτε στο σπίτι του υπογραμμίζοντας ότι “ήταν μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση και η πολιτική εκμετάλλευση ήταν ασύμμετρα ανεύθυνη”, αλλά “η Αστυνομία είχε την ψυχραιμία, το θάρρος και την ικανότητα να κάνει τη δουλειά της και να διαλύσει τους μύθους”.

“Μειώθηκε η εγκληματικότητα, το παρεμπόριο, καθάρισαν τα Εξάρχεια κι αναπνέουν οι ξεχασμένες γειτονιές της Αθήνας γιατί συνεργασθήκαμε με τον Δήμο, γιατί αυτό το μοντέλο και το μνημόνιο συνεργασίας, το κοινό συντονιστικό κέντρο μεταφέρεται και σε άλλους δήμους της χώρας”, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προσέθεσε:

“Η Αστυνομία ή θα είναι μέσα στην κοινωνία ή δεν θα τα καταφέρει. Η κοινοτική αστυνόμευση προέχει, αλλά η κοινωνική συνδρομή είναι εξίσου απαραίτητη”.

Ανακοίνωσε επίσης ότι έγινε μεγάλη πρόοδος στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ θα ανακοινώσει άμεσα την ίδρυση 6 πρότυπων αστυνομικών τμημάτων που θα διαχειρίζονται αυτά τα ζητήματα, ενώ στη διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση στην Αστυνομίας και την εκπαίδευση.

“Τελειώνω με το πλέον σημαντικό. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μου” είπε κλείνοντας ο απερχόμενος υπουργός αναφερόμενος σε όλο το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ εξέφρασε αναλυτικά τις ευχαριστίες του στον υφυπουργό Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρη Οικονόμου, στον Νίκο Χαρδαλιά και όλα τα στελέχη και κατέληξε:

“Έχω μια τελευταία λέξη για τους νέους, στις δουλειές, στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τις πλατείες και τους δρόμους. Για κάποιους από αυτούς που με έκαναν αρνητικό σύνθημα και στόχο στις εκδηλώσεις τους. Εσείς θα ζήσετε στον νέο κόσμο. Για να τον φτιάξετε, πρέπει πρώτα να τον σώσετε. Είναι τόσο ριζικές οι αλλαγές που ζείτε, δίνουν την εντύπωση πως εμποδίζουν τη ζωή και αποκλείουν τη χαρά. Σας περιορίζουν και σας θυμώνουν. Δεν είναι έτσι, γιατί δεν είστε ανήμποροι! Δουλέψτε, αγωνιστείτε, ώστε να γίνουν ευκαιρίες για εσάς, για έναν καλύτερο και εφικτό κόσμο στα μέτρα σας.”.

—-

Στη σημασία που δίνει το υπουργείο στον πολύ σημαντικό τομέα των μεταφορών αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υποδεχόμενος τον νέο υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Απευθυνόμενος στον νέο υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη μίλησε για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το υπουργείο στην μετά-κοροναϊό εποχή και τα μεγάλα έργα υποδομών που έχουν δρομολογηθεί και αυτά που σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για τη συνεργασία του τον απερχόμενο υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη, όλο αυτό το διάστημα, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: “Πλέον έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων των τελευταίων ετών, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουμε συμβασιοποιήσει ήδη τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον τομέα των μεταφορών θα πω ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε το στόλο των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, με την διαδικασία, πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, του leasing και να δώσουμε συγκοινωνιακό έργο με περιφερειακά δρομολόγια στα ΚΤΕΛ. Αυτή η μάχη για καλύτερες συγκοινωνίες είναι καθημερινή και είμαι σίγουρος ότι με τον νέο υφυπουργό και με τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Ξιαφαρά, αυτή η μάχη θα συνεχιστεί και ειδικά αυτό το διάστημα που μπαίνουμε πλέον σε μία κανονικότητα απο το Σεπτέμβριο και μετά. Θέλω να κλείσω λέγοντας, ότι το υπουργείο αυτό είναι κομβικής σημασίας για τη μετά κοροναϊο εποχή”.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο, σε νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό επίπεδο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Παραδίδουμε και είναι ώριμο το ζήτημα της εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρίσκεται σε τελικό στάδιο το σχέδιο νόμου για τις άδειες οδήγησης και τα ιστορικά οχήματα, η τελική επεξεργασία του ΚΟΚ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ταξί, τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης και όχι μόνο”.

“Δεσμευόμαστε και εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι θα συνεχίσουμε την εξαιρετική μέχρι τώρα  δουλειά σε όλα τα επίπεδα”, τόνισε ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Είπε μεταξύ άλλων: “Η ανάληψη των καθηκόντων συνιστά για μένα μία πρόκληση για δουλειά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σε ένα περιβάλλον γνώριμο, αγαπημένο. Βλέπω αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Είχαμε μία αγαστή συνεργασία. Άλλωστε ο τομέας των μεταφορών ήταν και θα είναι ζωτικής σημασίας, για το λόγο αυτό γίνεται μία ολοκληρωμένη προσπάθεια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που πράγματα τα οποία είχαμε ξεκινήσει μέχρι το 2014 συνεχίστηκαν από τη σημερινή πολιτική ηγεσία, από τον υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το λέω αυτό γιατί πέρασαν 4,5 χρόνια που δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και ξεκίνησε ξανά πράγματα που δεν είχαν προχωρήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση, το τραμ, που δυστυχώς 4,5 χρόνια πήγε πίσω”.

“Ήμουν από την αρχή και θα συνεχίσω να βρίσκομαι πίσω και δίπλα από τον υπουργό, Κώστα Καραμανλή και να δίνω τη μάχη για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα των 13 δισ. που έχει εξαγγείλει. Η δουλειά δεν σταματά και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαιτήσουν περίσσεια υπομονής και αποφασιστικότητας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”. Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης ο οποίος αφού αναφέρθηκε τόσο στα έργα που έχουν “ξεμπλοκάρει”, τόνισε ότι “νέα έργα σχεδιάζονται και ξεκινούν μέσω ΣΔΙΤ, εγκαινιάζοντας μια νέα αντίληψη στη διαδικασία παραγωγής των έργων στη χώρα”.

—-

Λακωνικός ήταν ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο υπουργό Θάνο Πλεύρη.

Ο κ. Κικίλιας ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσοι έδωσαν μαζί του τη μάχη για τον κοροναϊό. “Φεύγω από το υπουργείο το οποίο με σημάδεψε ανεξίτηλα τόσο πολιτικά όσο και ανθρώπινα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό και τη νέα αναπληρώτρια υπουργό. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί και θα τους στηρίξω όσο χρειάζεται για να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή της πανδημίας, συμπλήρωσε.

Πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος και στο μπάσκετ, και θέλω να ξέρουν όλοι ότι θα τους βοηθήσουμε όσο χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε μεγάλη την τιμή που του έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίσει το έργο στον τομέα της Υγείας. “Αφήνετε ένα έργο επιτυχημένο όχι μόνο όσον αφορά την πανδημία αλλά και συνολικά του τομέα της υγείας” είπε, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

“Πριν από 20 χρόνια όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου και το διδακτορικό μου για το δίκαιο της υγείας δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση” ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προσφέρει στον τομέα της υγείας. “Θα εργαστούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους του τομέα της υγείας και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε” τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τιμωρητική στάση απέναντι σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Όμως, τόνισε, όπως ένας νοσηλευτής ή γιατρός δεν θέλει να εμβολιαστεί έτσι κι ένας ογκολογικός ασθενείς έχει το δικαίωμα να μην δέχεται την νοσηλεία γιατρών και νοσηλευτών που είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νέα της καθήκοντα ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέλαβε από χθες και η γιατρός πνευμονολόγος, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στη μάχη της πανδημίας που δόθηκε ομαδικά λέγοντας “μπήκαμε σε μία μάχη χωρίς προϋπηρεσία” και σημείωσε ότι “μέχρι το τέλος, έμεινε ακόμα λίγο”. Επανέλαβε τη σημασία του εμβολιασμού και ειδικά για τους υγειονομικούς που από αύριο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε αναστολή. Μίλησε επίσης για τις τομές που έγιναν στο σύστημα υγείας και επισήμανε ότι η πανδημία ανέδειξε τα ισχυρά του στοιχεία.

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στο πρόσωπό της τιμά όλο το ΕΣΥ που δίνει την μάχη της πανδημίας. Αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού προτρέποντας όλους να επισπεύσουν το ραντεβού τους και υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μίλησε επίσης για τη σημασία της ΠΦΥ στην όποια θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Αναφερόμενη στο ΕΣΥ είπε ότι οι συνθήκες υγείας και νοσηλείας σήμερα είναι καλές και τόνισε ότι έχει γίνει σημαντικό έργο στο ΕΣΥ το οποίο θα συνεχιστεί.