Υπογράφεται το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο

754

Στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου βρίσκεται προς υπογραφή το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο.

Την είδηση αυτή μετέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με τους βουλευτές Λαρίσης της ΝΔ κκ Χρήστο Κέλλα και Στέλλα Μπίζιου και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του.

Ο κ. Αμυράς αφού διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να υπογραφεί από την κυβέρνηση καμία απόφαση με την οποία να επιβάλλεται εισιτήριο στον Όλυμπο, απεκάλυψε πως το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο είναι έτοιμο και απομένει η υπογραφή της ΠτΔ ώστε να ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά ο Όλυμπος και η περιοχής πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα θα ορίζονται οι χρήσεις γης και η προστασία του εθνικού δρυμού.

Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του όρους Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:

α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας

β) Ελασσόνας του νομού Λάρισας

γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας

Ενώ παράλληλα εντός του Εθνικού πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή ζώνη αυτού όπου περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας του νομού Λάρισας.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τις χρήσεις γης καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του όρους Ολύμπου, που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ στο νομό Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας σημειώνει πως «το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 μέτρα στην κορυφή του, τον Μύτικα, είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name, Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας στις διεθνείς αγορές».