Τι αποφασίζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι

338

Έχουν περάσει ακριβώς δύο εβδομάδες από την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μετά από το πράσινο φως που άναψε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Είχε τονιστεί πως η υποχρεωτική χρήση αίρεται, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός. Εντούτοις, η δραματική άνοδος των νέων διαγνώσεων, για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, με 1.820 νέα κρούσματα και αύξηση 287% σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη, και η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται πως επαναφέρουν τη χρήση της μάσκας, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη.

Η αρνητική πορεία που πήρε ο κοροναϊός την τελευταία εβδομάδα αλλάζει όλα τα δεδομένα. Σημειώνεται πως το απόγευμα θα γίνουν γνωστά- στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ- πόσα είναι τα νέα περιστατικά κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο ινδικό στέλεχος την τελευταία εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα

Όσον αφορά στην καθολική χρήση μάσκας, μερίδα των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημειώνει πως δεν είναι λογικό να τη φοράμε όταν περπατάμε μόνοι μας στον δρόμο για παράδειγμα. Όμως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη και υπό το φόβο χαλάρωσης, η επαναφορά της υποχρεωτικότητας είναι ένα ενδεχόμενο που κερδίζει έδαφος.

Και άλλα μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση από τους λοιμωξιολόγους που συνεδριάζουν, έχοντας υπόψη τους τον επιδημιολογικό χάρτη, αλλά και την τεράστια διασπορά που διαπιστώθηκε στους χώρους διασκέδασης. Έτσι, το “μοντέλο” των μεικτών εσωτερικών χώρων στα καταστήματα εστίασης, που θα ίσχυε από τις 15 Ιουλίου, μπαίνει στο συρτάρι, και αυτό που εξετάζεται είναι στους εσωτερικούς χώρους να έχουν τελικά πρόσβαση μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αν όμως εφαρμοστούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί όταν η κατάσταση πάει να ξεφύγει του ελέγχου, και μια περιοχή περάσει στο “κόκκινο”, είναι πολύ πιθανό η εστίαση να λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, για όσο διάστημα αυτά διαρκούν.

Σενάρια έχουν ακουστεί και για τη μουσική, όταν επιβάλλονται τοπικά μέτρα σε περιοχές με έξαρση. Δηλαδή να απαγορευτεί ειδικά σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο και έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, μένει να εκτιμηθεί αν θα απαιτείται αρνητικό τεστ, μοριακό ή rapid, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, που ήδη ισχύει για τις μετακινήσεις στα νησιά, αν και η εφαρμογή του μέτρου κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.