Βρώσιμα Άνθη ;

598

Τα άνθη δεν είναι μόνο για τα μυρίζεις, δεν είναι μόνο για να τα θαυμάζεις … είναι και για να τα τρως.

Βρώσιμα άνθη ;

Ναι, βρώσιμα άνθη.

Αν έλεγες κάτι τέτοιο πριν λίγα χρόνια, θα σου έλεγαν : «.. τρελός παπάς σε βάφτισε»

Έλα όμως που ούτε ο παπάς ήταν τρελός αλλά … οι συνθήκες, οι γνώσεις, το μεράκι και το καινοτόμο πνεύμα δύο ανθρώπων, έκαναν το αδύνατο … δυνατό.

Στις παρυφές του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, δύο άνθρωποι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από μια διαδικασία ερωτοαπροκρίσεων.

  1. Περιγράψτε μας με λίγα λόγια, σαν ένα είδος βιογραφικού, ποιοι είστε ;

Είμαστε ο Γκουντέλιας Κώστας και η Κατερίνα Καλαμπάκα. Οι σπουδές μας είναι στη Χημεία και Δασολογία αντίστοιχα. Στη συνέχεια συνέχισα τις σπουδές μου στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου έλαβα το διδακτορικό μου στη Φαρμακολογία. Έχουμε ασχοληθεί με διάφορες εργασίες, είτε του αντικειμένου σπουδών μας είτε άλλες.

  1. Έπαιξαν ρόλο και αν ναι ποιον, οι σπουδές σας στην επιλογή αυτής της ενασχόλησης ;

Οι σπουδές της Κατερίνας είναι πάρα πολύ κοντά στο αντικείμενο της εργασίας μας, οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι μέσα στο πεδίο των επιλογών που είχε στα μελλοντικά της σχέδια.

  1. Μιλήστε μας για τα παραγόμενα προϊόντα σας, τις ποιότητες των προϊόντων σας και πως έφθασαν στην ελεύθερη αγορά;

Τα προϊόντα μας είναι αποξηραμένα βότανα και άνθη. Επίσης κάποια είδη διατίθενται και νωπά. Δεν έχουμε διαβαθμίσεις στην ποιότητα. Στην αγορά έφθασαν αρχικά στο εξωτερικό σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια τα διαθέσαμε και στην Ελληνική αγορά.

  1. Τι ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον σας ώστε αντί τα άνθη να ικανοποιούν μόνο την όρασή μας και την όσφρησή μας, να ευφραίνουν και την γεύση μας ;

Μαθαίνοντας για τα λουλούδια και γενικότερα για τα φυτά, προσπαθείς να βρεις τα χαρακτηριστικά του είδους που θα ήθελες να δοκιμάσεις σε καλλιέργεια. Η γεύση είναι ένα από τους σημαντικούς παράγοντες επιλογής ενός είδους. Κάποια έχουν ιδιαίτερη γεύση και σε αφήνουν έκπληκτο με τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους.

  1. Από ποιο σημείο και μετά η ενασχόλησή σας – δηλαδή το hobby σας, άρχισε να αποκτά επαγγελματικό ενδιαφέρον;

Από την αρχή ξεκινήσαμε με επαγγελματικό ενδιαφέρον, με απλά αλλά σταθερά βήματα προχωράμε μπροστά.

  1. Είναι τα προϊόντα σας πιστοποιημένα από κάποιες ανεξάρτητες αρχές ;

Όλα μας τα είδη προέρχονται από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες.

  1. Οι σπουδές σας σε συνάρτηση με τι (π.χ. οικονομική ανέλιξη, αγάπη για την οικολογία κλπ) μετέτρεψε το hobby σας σε επάγγελμα;

Το επάγγελμα που κάνουμε μας δίνει μεγάλη ελευθερία επιλογών σε πολλά επίπεδα. Εργάζεσαι στη φύση κατά κύριο λόγο και αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο.

  1. Ποια ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματιών εστίασης γι αυτή την πραγματικά πρωτότυπη πρότασή σας;

Αρκετοί είναι εξοικειωμένοι και γνωρίζουν πολλά από τα είδη, αλλά επίσης πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν και να τα γνωρίσουν.

  1. Έχετε ποιοτικά στατιστικά στοιχεία από το πως τα προϊόντα σας «ακούμπησαν» τις ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή ;

Νομίζουμε ότι έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν στην κουζίνα, αλλά είναι ακόμα αρχή.

 

  1. Τι ορίζοντες ανοίγονται και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον ;

Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η προσθήκη νέων ειδών και φυσικά περισσότερους συνεργάτες.

  1. Θεωρείτε ότι η εσωτερική αγορά (η Ελληνική δηλαδή) είναι «ώριμη» για να δεχθεί ένα τέτοιο καινοτόμο προϊόν ;

Ναι η Ελληνική αγορά είναι έτοιμη για ένα τέτοιο προϊόν. Ήδη χρησιμοποιούνταν σε πιο επιλεγμένα ίσως, καταστήματα εστίασης.

  1. Ποιος είναι ο ρόλος των εξαγωγών στην επιχείρησή σας και ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης του project σας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων;

Η εξωτερικοί συνεργάτες σου παρέχουν εμπειρία σε διαφορετικό επίπεδο, αλλά και νέες τάσεις και ιδέες. Δε γνωρίζουμε για δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων όπως η δική μας.

  1. Από την ώρα που δραστηριοποιείστε στην Π.Ε. Πιερίας, ποια ήταν εκ μέρους σας η προώθηση της επιχείρησης σας στους Τοπικούς Φορείς (Αντιπεριφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο κλπ) και ποια ήταν η ανταπόκρισή τους ;

Δεν προσπαθήσαμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε τοπικό επίπεδο, οπότε δεν έχουμε και κάποια ανταπόκριση από Τοπικούς Φορείς. Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε είναι πολύ εξυπηρετικές (Περιφέρεια).

 

Ρεπορτάζ Ειρήνη Ζαβρίδου