Κομβική η σημερινή μέρα για την άρση του lockdown – Το χρονοδιάγραμμα

267

Οι αντοχές της οικονομίας τελειώνουν και μοιραία επισπεύδεται το άνοιγμα της αγοράς. Όλα δείχνουν άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου και της εστίασης στις 12 Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους. Γιατί η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη.

Ο κύβος ερρίφθη και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται ακόμη σε πίεση και μάλιστα μεγάλη, ειδικά στην Αττική, ο σχεδιασμός είναι επί τάπητος και προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown.

Χθες (08.03.2021) τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ουσιαστικά προανήγγειλαν ότι έρχεται το τέλος του lockdown. Έδειξαν μάλιστα ως ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς την 22η Μαρτίου.

Τότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και ένα μέρος των σχολείων, πιθανότατα Λύκεια και Γυμνάσια. Νωρίτερα φαίνεται να έρχεται και το άνοιγμα της εστίασης, η οποία προσδιορίζεται πιθανότατα για τις 12 Απριλίου και αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Όλα αυτά βέβαια υπό μία βασική προϋπόθεση, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αρχίσει να χαλαρώνει, τουλάχιστον από την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο.

Η σημερινή ημέρα θα είναι κομβική και θα δείξει αν υπάρχει έστω και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2.353.

Οι (μη) αντοχές της οικονομίας φέρνουν το τέλος του lockdown

Είναι η πρώτη φορά στην περίοδο της πανδημίας, που ακούγεται φωνή και μάλιστα τόσο ηχηρή από την πλευρά των μη ειδικών, επιδημιολογικά τουλάχιστον. Αυτό συμβαίνει, διότι πολύ απλά οι πόροι της οικονομίας αρχίζουν να εξαντλούνται. Και μπορεί όλοι στην κυβέρνηση να λένε ότι χρήματα υπάρχουν για τη στήριξη της οικονομίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να υπάρχει απόθεμα για παρεμβάσεις και όταν ανοίξει η οικονομία. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν ανάγκες και η Πολιτεία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Τα διαθέσιμα στην οικονομία είναι αυτή την στιγμή περίπου 32 δισ., εκ των οποίων τα 23 δισ. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μένουν μόλις 9 δισ., συν τα 15 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές (ήδη έχουμε σηκώσει τα 5,5 δισ.). Κατά συνέπεια σύνολο διαθεσίμων μετά βίας 20 δισ..

Το πακέτο στήριξης για το 2021, είναι ήδη στα 11,6 δισ..