8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

193

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19. Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων και δικαιωμάτων.

Κατά την έναρξη της διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης της Πέμπτης 4/3/2021 επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στην οποία προέδρευσε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli δήλωσε: «Η πανδημία όχι μόνο έχει αυξήσει τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαλείψει επιτεύγματα δεκαετιών. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν συχνά επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων. Για να διασφαλίσουμε ότι η ζωή των γυναικών θα κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω, πρέπει να επιτύχουμε πραγματική ισότητα. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις». Προσέθεσε ότι το ΕΚ θα παρακολουθεί προσεκτικά τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, ώστε να διασφαλίσει ότι θα περιλαμβάνεται σε αυτά η διάσταση του φύλου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αφιέρωσε αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σε όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, στις πωλήτριες που κρατούν ανοικτά τα σουπερμάρκετ, στις μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους κατά την εργασία τους από το σπίτι και σε όσες έχασαν τη δουλειά τους. «Εργαζόμαστε για να θέσουμε τις γυναίκες στο επίκεντρο όλων των πολιτικών μας», πρόσθεσε. «Σήμερα προτείνουμε να θεσπιστεί οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών: οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν εάν οι εργοδότες τους τις μεταχειρίζονται δίκαια και, αν όχι, πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να πάρουν ό,τι αξίζουν. Εντός του τρέχοντος έτους, θα προτείνουμε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εντός και εκτός διαδικτύου».

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας σε διάφορες ευάλωτες ομάδες γυναικών: ανύπαντρες μητέρες, μετανάστριες, ηλικιωμένες γυναίκες και γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας υπό απαγόρευση. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι το 86% των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της φροντίδας στην ΕΕ είναι γυναίκες, συχνά χαμηλόμισθες. «Πρέπει να υιοθετήσουμε πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές εμπειρίες και ανάγκες των ανδρών και των γυναικών», κατέληξε.

Η πρόεδρος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Evelyn Regner δήλωσε: «Είναι απολύτως προφανές ότι χρειαζόμαστε ισότητα των φύλων και ισχυρές γυναίκες, χωρίς τις οποίες η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη θα παρέμεναν ατελείς. Είναι καθήκον και ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι διαφορετικές αλλά αλληλένδετες ανάγκες όλων των φύλων λαμβάνονται υπόψη και καλύπτονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ανθεκτική, πιο ισότιμη και πιο δίκαιη κοινωνία».

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή: διδάγματα από τη διαχείριση κρίσεων» αποτέλεσε ευκαιρία για γυναίκες-ηγέτες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της υγείας, όπως η Khadija Arib, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Κάτω Χωρών, η Δρ. Isabelle Loeb, Ιατρική Διευθύντρια στο νοσοκομείο Saint-Pierre στις Βρυξέλλες και η Kristel Krustuuk, ιδρυτής και διευθύντρια δοκιμών της Testlio να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης πραγματοποίησε την αποφώνηση της συζήτησης, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωβουλευτών και των μελών των κοινοβουλίων των κρατών μελών. Τελευταίες πήραν το λόγο η Επίτροπος Ισότητας Helena Dalli και Evelyn Regner.