Η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη

286

Του Νικόλαου Τζάγκα*

Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από την μια μέρα στην άλλη. Γιατί; Απλούστατα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από καφέ, ταβέρνες, τσιπουράδικα και fast-food.Θέλουμε να φτιαχτεί κάτι άλλο πέρα από αυτά;;Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κάνουν πολλά.

Ιδίως η νέα γενιά λόγω της ηλικίας της. Αυτή είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, όταν έχει δουλειά βεβαίως. Αυτοί είναι που θέλουν να δημιουργήσουν πράγματα και να αφοσιωθούν σε αυτά. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Όπως είχε πει ένας πολιτικός: «Δεν υπάρχει σάλιο».

Όταν δεν υπάρχει οικονομική στήριξη, η ιδέα, η λαχτάρα του να ανοίξεις ένα μαγαζί, να δημιουργήσεις μια μικρή επιχείρηση με προοπτική να την μεγαλώσεις σε βάθος χρόνου, σταματά εκεί. Είναι σαν να σου κόβονται τα όνειρα. Σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε πλούσιες οικογένειες που διαθέτουν ενδεχομένως τα χρήματα να προβούν σε μια τέτοια κίνηση.

Αντιθέτως, αναφέρομαι σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας, διότι υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχουν ευκαιρίες ισότητας και ελεύθερου ανταγωνισμού. Τι μπορεί να γίνει πάνω σε αυτό το κομμάτι;;

Ως Πολιτικός Επιστήμονας έχω την εξής πρόταση:

Πρώτον, εάν κάποιος έχει μια καλή ιδέα για να δημιουργήσει κάτι, μπορεί να ζητήσει δάνειο από την τράπεζα. Η Τράπεζα, ωστόσο, πρέπει να παρέχει μια περίοδο χάριτος στον δανειολήπτη, για παράδειγμα 5 με 7 έτη, προκειμένου να πατήσει στα πόδια του ο ανερχόμενος μικρός επιχειρηματίας. Η υποθήκη είναι σαν μια θηλιά στο λαιμό. Πνίγει τον υποψήφιο επιχειρηματία και τον φοβίζει πολύ. Είναι λογικό αφού ρισκάρεις να χάσεις τα πάντα αν δεν  πετύχεις. Η πίεση είναι τεράστια. Εδώ τι λέει το κράτος; Θέλει να φτιάχνονται επιχειρήσεις ή όχι; Και αν θέλει μόνο από τους πλούσιους; Αν ναι να βγεί να μας το πει; Και τι βοήθεια θα  παρέχει το κράτος;

Δεύτερον, το κράτος θα πρέπει να φορολογεί ευνοϊκά τους νέους επιχειρηματίες για παράδειγμα να πληρώνουν 5% φορολογία για 5 με 7 χρόνια. Είναι αυτονόητο, ότι όταν κάποιος μπαίνει στην αγορά, έχει να αντιμετωπίσει τους ήδη υπάρχοντες επιχειρηματίες, που έχουν χρόνια στον κλάδο, που είναι γνωστοί ,που έχουν ήδη μερίδιο στην πίτα της αγοράς κτλπ. Είναι μείζονος σημασίας η περίοδος χάριτος, στις νέες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η μειωμένη φορολογία για κάποια χρόνια, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του ο νέος επιχειρηματίας. Με τον τρόπο αυτό, όταν θα ορθοποδήσει θα μπορεί να έχει δουλεία και πιθανότατα θα προσλάβει εργαζόμενους, άρα μείωση της ανεργίας. Επίσης, θα μπορεί να πληρώνει τους φόρους του, άρα να συνεισφέρει στο δημόσιο ταμείο του κράτους και κατ’ επέκταση να στηριχθεί το πονεμένο ασφαλιστικό σύστημα και ούτω καθεξής.

Βέβαια, κάτι πρέπει να γίνει με το ζήτημα της υποθήκης. Βεβαίως, εάν δεν υπάρχει υποθήκη, η τράπεζα μένει εκτεθειμένη. Είναι αυτονόητο. Διότι απλούστατα, ένας μπορεί να πάρει δάνειο, να το καταναλώσει για άλλο σκοπό απ’ αυτόν που το πήρε και μετά bella chao.Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει και κρατική χρηματοδότηση για τις καλές ιδέες. Εκεί είναι που θα λυθεί το ζήτημα της υποθήκης.

Εν κατακλείδι, ή θα υπάρξει μια μεγάλη περίοδος χάριτος από την τράπεζα όταν κάποιος λαμβάνει ένα δάνειο μεγάλο για την δημιουργία μιας επιχείρησης (χωρίς να ζητάει δώσεις κάθε μήνα)αλλά μετά από 6-7 χρόνια ή θα υπάρξει κρατική-ευρωπαϊκή στήριξη. Βεβαίως, η τράπεζα μπορεί να ελέγχει πλήρως που δίνονται τα χρήματα που θα «δανείσει» και να επιβλέπει την εξέλιξη της επένδυσης. Βέβαια, η ευρωπαϊκή στήριξη που δίνεται είναι τα ΕΣΠΑ. Ωστόσο, δεν απευθύνονται στις μικρές επιχειρήσεις, και γενικά αυτό το κομμάτι είναι μια πονεμένη ιστορία. Το ελληνικό κράτος πρέπει να ενσκήψει με ιδιαίτερη προσοχή πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Εάν θέλει η Ελλάδα ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομίας, μείωση της ανεργίας και δεν συμμαζεύεται, ιδού η Ρόδος ,ιδού και το πήδημα. Πάντοτε, όμως ο ρόλος του Κράτους είναι μείζονος σημασίας. Το Κράτος πρέπει να ρυθμίσει τα ζητήματα που ανέφερα παραπάνω προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

 

* Ο Τζάγκας Νικόλαος είναι Πολιτικός Επιστήμονας και Μεταπτυχιακός φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΔΠΘ και μέλος της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πιερίας