Το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα από τον Ποιμένα της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

241

Διηγείται κάποιος το εξής περιστατικό: «Ήταν το θέμα συζήτησης στη γειτονιά μας. Ένας γνωστός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είχε μετακομίσει δύο σπίτια πιο κάτω στον δρόμο όπου μέναμε. Τον είχαμε δει στην τηλεόραση και είχαμε διαβάσει για το ταλέντο και την ικανότητα του στο σκοράρισα, αλλά ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα διάλεγε να έρθει να μείνει στη γειτονιά μας. Αρχικά οι προσδοκίες μας ήταν ότι θα τον καλωσορίζαμε στη γειτονιά μας, και ότι όλοι μας θα γινόμασταν φίλοι μαζί του. Αλλ’ η ζωή του, όπως είναι αυτονόητο, ήταν πολυάσχολη για να έχει προσωπική σχέση μαζί μας».

Πόσο διαφορετικά, όμως, ήταν τα πράγματα αναφορικά με Κάποιον Άλλο που μετακόμισε στη «γειτονιά» μας για να κατοικήσει στην καρδιά μας. Ο Ιησούς Χριστός- ο Κύριος του σύμπαντος και ο Δημιουργός των πάντων- διάλεξε να κατοικήσει ανάμεσά μας! Όπως λέει ο Απόστολος Ιωάννης στο Ευαγγέλιό του «και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (1:14). Ο Χριστός διάλεξε να συνδεθεί στενά με όλους εμάς για να μας φέρει κοντά στον Θεό και να αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων.

Υπάρχουν, βέβαια, πάντοτε οι αποθαρρυμένοι που λένε, «Ο ερχομός του Χριστού στη γη δεν άλλαξε τα πράγματα για μένα ούτε έφερε κάποια ουσιαστική αλλαγή στη ζωή μου». Προσπαθώντας να απαντήσουμε, ας σκεφθούμε τέσσερις αλήθειες:

α. ο Ιησούς δεν παρέμεινε ένα βρέφος. «Το δε παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι» (μετφρ. «το παιδί μεγάλωνε και το πνεύμα του δυνάμωνε» Λουκ. 2:40) και είχε μια αποτελεσματική διακονία κηρύττοντας και θεραπεύοντας (Ματθ. 9:35).

β. ο σταυρωμένος Κύριός μας δεν παρέμεινε στον τάφο. Αναστήθηκε και είναι ο ζωντανός Σωτήρας μας (Ματθ. 28:1-7∙Αποκ. 1:18).

γ. ο αναστημένος Σωτήρας μας δεν παρέμεινε στη γη. Αναλήφθηκε στον ουρανό για να ετοιμάσει τόπο για μας και να στείλει το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει μέσα μας (Ιωαν. 14:2, 25-26∙ Πράξ. 1:8,9).

δ. ο εξυψωμένος Κύριός μας δεν θα παραμείνει στον ουρανό. Θα επιστρέψει για να μας πάρει κοντά του, ώστε όπου είναι αυτός να είμαστε κι εμείς (Ιωαν. 14:3).

Η γέννηση του Χριστού έχει αλλάξει τα πράγματα, έχει κάνει τη διαφορά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα έχουμε μια ζωή χωρίς στεναχώριες και δυσκολίες. Ο Ιησούς είπε, «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε» (μετάφρ. «ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε»). Αλλά μετά πρόσθεσε, «Αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάν. 16:33). Επειδή, εάν Τον δεχτήκαμε ως Κύριο και Σωτήρα μας, η παρουσία και η δύναμη του Χριστού είναι μέσα μας, ώστε εμείς να μπορούμε να θριαμβεύουμε πάνω στις δοκιμασίες και τις δυσκολίες της ζωής, ακόμη και μέσα στον κορονοϊό. Αυτός είναι λόγος για να κάνουμε κουράγιο! Αντί να τσακιστούμε από τα βάσανα, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα επειδή ο Χριστός πραγματικά κάνει τη διαφορά.

Καθώς, λοιπόν, αυτή την περίοδο σκεφτόμαστε το Βρέφος στη φάτνη της Βηθλεέμ, ας συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι Αυτός όχι μόνο μετακόμισε στη «γειτονιά» μας, αλλά ότι ήρθε σ’ αυτήν για να αλλάξει τα πράγματα και να μας χαρίσει την προσωπική εμπειρία της λύτρωσης και της σωτηρίας. Η εμπειρία αυτή πηγάζει από το ολοκληρωμένο έργο του Χριστού επάνω στον Σταυρό του Γολγοθά και θα γίνει δική μας εάν κάποτε εμείς ανταποκριθούμε σ’ Αυτόν με πίστη και Του παραδώσουμε τα ηνία της ζωής μας.

Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευλογημένος ο καινούργιος χρόνος.

 Αιδ.  Γιάννης Υφαντίδης