Ανακοίνωση Κινητών Ομάδων Υγείας  (ΚΟΜΥ) ΕΟΔΥ Πιερίας για τη δημιουργία Κέντρου Δειγματοληψίας τεστ covid στην εμποροπανήγυρη Κατερίνης στην Ανδρομάχη

317

Με τη συνδρομή του Δήμου Κατερίνης, Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ Πιερίας θα παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες, καθημερινά από τις 11.00 έως τις 14.00 το πρωί (εξαιρουμένων αργιών και Σαββατοκύριακου) στο χώρο της εμποροπανήγυρης. Έναρξη λειτουργίας Παρασκευή 18/12/20.

Ο χώρος ενδείκνυται για πρόσβαση με αυτοκίνητο και η δειγματοληψία θα γίνεται χωρίς να βγαίνει ο πολίτης από το αυτοκίνητό του (drive through test). Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού για τους εξής 3 λόγους:

  1. Προληπτική δειγματοληψία. Πολίτης χωρίς συμπτώματα και χωρίς γνωστή επαφή με ασθενή. Σε αυτήν την περίπτωση διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid). Το rapid τεστ δεν υπολείπεται του τεστ
  2. Πολίτης με συμπτώματα, είτε κατά την ημέρα της δειγματοληψίας, είτε κατά το προηγούμενο διάστημα. Διενεργείται rapid τεστ και στην περίπτωση που αυτό βγει θετικό, επιβεβαιώνεται η διάγνωση COVID, σε περίπτωση που βγει αρνητικό, δεν αποκλείεται η διάγνωση COVID, καθότι τα τεστ, τόσο τα rapid όσο και τα PCR, εμφανίζουν πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση του αρνητικού τεστ, γίνεται και δεύτερη λήψη για PCR. Ο ασθενής καλείται να τηρήσει τουλάχιστον 10 ημέρες απομόνωση από την έναρξη των συμπτωμάτων του, ώστε να προστατεύσει τους γύρω του, ακόμα και στην περίπτωση που και τα δύο τεστ αποβούν αρνητικά.
  3. Πολίτης με γνωστή επαφή με ασθενή COVID χωρίς συμπτώματα. Την 5η με 7η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με τον ασθενή γίνεται δειγματοληψία για PCR. Ποιο τεστ θα γίνει κατά περίπτωση ορίζεται σε πρόσφατο ΦΕΚ. Τονίζεται ότι οι στενές επαφές υποχρεούνται σε τήρηση καραντίνας 14 ημερών για την προστασία των γύρω τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ.

Ενώ το αποτέλεσμα του rapid τεστ δίνεται άμεσα, ο πολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικά για το αποτέλεσμα του PCR τεστ, από την Πολιτική Προστασία ή την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ, μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι θετικό και μετά πάροδο 3-4 ημερών.

 Έτσι, πολίτες που χρειάζονται προεγχειρητικό ή προεισαγωγικό έλεγχο ή έλεγχο επειδή είναι νεοεισερχόμενοι σε κλειστή δομή, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε σημείο δειγματοληψίας των ΚΟΜΥ. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται PCR τεστ και μπορείτε να δώσετε δείγμα χωρίς ραντεβού, στο Νοσοκομείο, καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Τονίζεται ότι όποιος βγει θετικός στον ιό, δεν επαναλαμβάνει το τεστ για τις επόμενες 90 ημέρες. Η απόφαση για λήξη της απομόνωσης και επιστροφή στην εργασία βασίζεται στην κατάσταση της υγείας του ατόμου και όχι στον εργαστηριακό έλεγχο.

Ειδικές περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται  εργαστηριακός επανέλεγχος επί θετικού τεστ, είναι οι εξής:

  • Επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε κλινικά τμήματα με ειδικούς πληθυσμούς ασθενών (ανοσοκατεσταλμένους και βαρέως πάσχοντες ασθενείς) για να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.
  • Εργαζόμενοι σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ή άλλη κλειστή δομή όπως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων και σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν την πάροδο 20 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων. Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου.
  • Επίσης ο εργαστηριακός επανέλεγχος, συνιστάται για την άρση της απομόνωσης πριν την πάροδο 20 ημερών σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών ή άλλων ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων ή χημειοθεραπείας, ασθενείς με HIV και χαμηλό αριθμό CD4, ασθενείς με ανοσολογική ανεπάρκεια). Ως μέγιστος χρόνος απομόνωσης συστήνονται οι 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου. Η τελευταία περίπτωση αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς στους οποίους η νόσος διαδράμει εξαιρετικά βαριά και η απόφαση λήξης της απομόνωσης λαμβάνεται από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Παρόμοια κέντρα δειγματοληψίας προγραμματίζουμε να δημιουργηθούν και στους άλλους Δήμους του Νομού Πιερίας.

Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Νέο Έτος με υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ανοικτοί στις προτάσεις σας.

Με εκτίμηση

Σοφία Κωτσοπούλου, Γενική Οικογενειακή Ιατρός

Επόπτρια ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ Πιερίας