Ανοίγουν σήμερα τα εποχικά καταστήματα με αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

206

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού – Πώς θα μεταβαίνουν οι πολίτες στα εποχικά καταστήματα – Τι θα γίνει με κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και άλλα καταστήματα

Από σήμερα το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών με σκοπό οι πολίτες να προμηθευθούν χριστουγεννιάτικα είδη. Παράλληλα η κυβέρνηση σκοπεύει μέχρι και τα Χριστούγεννα να προχωρήσει σε κλιμακωτό άνοιγμα και άλλων καταστημάτων.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ανοίξει τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια αλλά και κάποια εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το ποια εξέλιξη θα έχει ο κοροναϊός. Βέβαια εάν τελικά προχωρήσει το άνοιγμα των προαναφερθέντων κλάδων θα τηρηθούν αυστηρά οι αποστάσεις, οι υγειονομικοί κανόνες αλλά και τα ραντεβού.

Πώς θα ανοίξουν σήμερα τα εποχικά είδη

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον γ.γ εμπορίου και προστασίας καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη τα καταστήματα που πρόκειται να ανοίξουν:

  1. Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  2. Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  3. Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0
  4. Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07 Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Η διάρκεια ισχύος της λειτουργίας τους θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου έως και τις 8 Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά οι κανόνες λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κοροναϊού και είναι ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown.

Όσον αφορά τα άτομα που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
  • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμΕΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Παπαθανάσης: Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων

Εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι πέρα από το αυριανό άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη, δεν έχουν αποφασιστεί οι ημερομηνίες για τα υπόλοιπα, ωστόσο όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown, θα ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία. «Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να έχει οικονομία- φυσαρμόνικα», ξεκαθάρισε προσθέτοντας ότι εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα συζητηθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων καταστημάτων.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e-shop για τα καταστήματα λιανικής, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 ενώ, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης για τις εξωτερικές θερμάστρες.

Για το πρόγραμμα θερμαστρών ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο να αγοραστούν τώρα, «αλλά μπορεί να έχουν αποκτηθεί από το πρώτο lockdown και τώρα οι επιχειρηματίες της εστίασης να προσκομίσουν απλώς τα τιμολόγια και να πληρωθούν».