Λιάνα Σουβαλτζή : Ναι ο τάφος της Ολυμπιάδας βρίσκεται στον Κορινό της Κατερίνης

2290

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος κα Λιάνα Σουβαλτζή, Διευθύντρια της Ελληνικής Αποστολής των Ανασκαφών στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο pierianews.gr για το μέγιστο αρχαιολογικό απόκτημα της Πιερίας.

 

Η κα Σουβαλτζή, επιστήμων μεγάλου κύρους, πιστεύει πως ο ένας από τους δύο τύμβους στον Κορινό Πιερίας που καλύπτει τον μεγαλύτερο σε μήκος μακεδονικό τάφο που βρέθηκε μέχρι σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η αιώνια κατοικία της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η είσοδος του Τάφου

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε πως ο τύμβος του Κορινού είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας ;

Απάντηση: Το μνημείο είναι εντυπωσιακού μεγέθους και σαφώς ανήκει σε μέλος βασιλικής οικογένειας, γεγονός που αποδεικνύει και ο μεγαλοπρεπής τύμβος που το καλύπτει. Κατασκευάστηκε επίσης σε δύο χρονικές φάσεις στη δεύτερη των οποίων προστέθηκε ο μακρύς διάδρομος. Ποιος ο λόγος να ασχοληθούν με το νεκρό δύο φορές αν δεν ήταν τόσο σημαντικός; Η φύση της κατασκευής αυτού του διαδρόμου επιπρόσθετα μας παραπέμπει σε λειτουργικότητα τελετών με μυστηριακές κα μυσταγωγικές χρήσεις.

Ερώτηση: Τι σχέση έχει αυτό με τη βασίλισσα Ολυμπιάδα ;

Απάντηση: Μας είναι γνωστό από πολλές αρχαίες πηγές πως η Ολυμπιάδα ήταν μυημένη στα Ορφικά-Διονυσιακά μυστήρια. Είχε επίσης το αξίωμα της αρχιέριας της Μακεδονίας μετά την αναχώρηση του Αλέξανδρου στην Ασία, προνόμιο που είχαν μόνο οι βασιλείς. Επίσης μετά το θάνατό της θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε ως θεά μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Αυτή η λατρεία της είναι και ένας από τους λόγους που έγινε θέμα σε πολλά έργα της δυτικής τέχνης – γλυπτικής και ζωγραφικής στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό της. Από τη ζωή της εμπνεύστηκαν και καλλιτέχνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ερώτηση: Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο πως η δολοφονία της έγινε στην Πύδνα;

Απάντηση: Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ο Κάσσανδρος που τη δολοφόνησε, λόγω του μίσους που έτρεφε γι αυτήν την έθαψε μακριά από την κατοικημένη περιοχή εκτός της Πύδνας, πιθανώς απέναντι από τον τάφο του συγγενή της κα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Νεοπτολέμου του γένους των Αιακιδών Ηπειρωτών.

Ερώτηση: Είναι ιστορικό πρόσωπο ο Νεοπτόλεμος ;

Απάντηση: Βεβαίως. Αναφέρεται επανειλημμένα από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη. Ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στα τείχη κατά την πολιορκία της Γάζας. Κατά τη διανομή, επίσης, των αξιωμάτων μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ορίστηκε Σατράπης της Αρμενίας. Τον Νεοπτόλεμο αργότερα τον σκότωσε ο στρατηγός Ευμένης κατά τη μάχη στην Καππαδοκία τον Ιούλιο του έτους 321 π.Χ. κατά τις συγκρούσεις των διαδόχων. Ο Νεοπτόλεμος είχε προσχωρήσει στη συμμαχία του Αντίπατρου (προστάτη του Μακεδονικού θρόνου) εναντίον του Περδίκα, όπως διεξοδικά αναφέρει ο Πλούταρχος στους «Παράλληλους Βίους, Σερτώριος – Ευμένης». Προφανώς ο Αντίπατρος μετέφερε το σώμα του φίλου του Νεοπτολέμου για να ταφεί στην περιοχή της Πύδνας (σημερινό Κορινό) όπου είχαν προφανώς τα κτήματά τους οι Αιακίδες της Μακεδονίας, συγγενείς της Ολυμπιάδας. Αυτό προκύπτει από τις τρεις επιτύμβιες επιγραφές που αναφέρει και ο Καθηγητής κ. Μπίντας.

Ερώτηση: Ποιο άλλο επιστημονικό στοιχείο συνηγορεί στην άποψή σας αυτή;

Απάντηση: Δεν είναι τυχαίο που γύρω από τους δύο μνημειακούς τάφους της Ολυμπιάδας και του Νεοπτολέμου, αναπτύχθηκε ένα νεκροταφείο πλουσίων Πυδναίων από το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκαν οι ταφές πλουσίων Πυδναίων κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., παρόλο που απέχει από την αρχαία Πύδνα πέντε με έξι χιλιόμετρα και κοντά στο αξιόλογο αυτό νεκροταφείο δεν έχουν εντοπιστεί οικισμοί. Εδώ μπαίνει το αρχαιολογικό πρόβλημα. Ποιος ο λόγος να θάβονται οι πλούσιοι Πυδναίοι τόσο μακριά από την Πύδνα αφού κοντά στην πόλη ανακαλύφτηκαν αρκετά νεκροταφεία της ίδιας εποχής ; Θα μπορούσαν να θάβονται κοντά στην Πύδνα.

Ερώτηση: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε οι πλούσιοι Πυδναίοι να θάβονται τόσο μακριά;

Απάντηση: Πιστεύω πως κύριο κίνητρο τόσο μακρινής ταφής των πλουσίων Πυδναίων ήταν καθαρά ελιτίστικο. Επιθυμούσαν να διακριθούν κοινωνικά έχοντας τους τάφους των συγγενών τους δίπλα στην αιώνια κατοικία της θεοποιημένης βασίλισσας των Μακεδόνων Ολυμπιάδας, μητέρας του κατακτητή της Οικουμένης, θαμαστό ήρωα και βασιλιά τους.

Ερώτηση: Ο κος Μπίντας, στην έρευνά του, επικαλείται και κάποιες επιτύμβιες επιγραφές.

Απάντηση: Επαναλαμβάνω πως οι επιγραφές στην αρχαιολογική επιστήμη είναι αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Στις επιτύμβιες επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή, η μία αναφέρει συγκεκριμένα τον τάφο του Νεοπτολέμου που βρίσκεται απέναντι από τον τύμβο της Ολυμπιάδας, όπως προκύπτει και από την έρευνα του καθηγητή κ. Μπίντα.

Δηλαδή :    Το μνήμα του Νεοπτόλεμου,

προσπερνώντας βιαστικά, ξένε

στάσου για να δεις τον Τύμβου

της περίφημης Ολυμπιάδας …

 

Ερώτηση: Βρισκόμαστε, πιστεύετε, μπροστά σε σημαντική για τον τόπο μας ανακάλυψη;

Απάντηση: Η αποκάλυψη αυτή του Καθηγητή Μπίντα, με τα πολλαπλά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, είναι σημαντική για την Πιερία, για την Ελλάδα γενικότερα. Πρέπει το μνημείο της Ολυμπιάδας και ο τάφος του Νεοπτολέμου να αναδειχθούν για να μπορούν να τα επισκέπτονται όλοι οι Έλληνες και οι φιλίστορες ξένοι. Αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αν γίνει σωστή αξιοποίησή τους. Είναι μια πρόκληση για ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού.