Ψηφιακό ευρώ: Πώς θα μοιάζει, ποιοι είναι οι φόβοι – Θα αντικαταστήσει τα μετρητά;

400

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει πολύ σοβαρά την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ, παραδέχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ψηφιακό ευρώ δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα μετρητά, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα μετρητά.

Αναφερόμενη στις ευρύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «η εργασία θα είναι διαφορετική σε χώρες όπου τα μετρητά ήταν «βασιλιάς». Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ψηφιακές πληρωμές. Η ΕΚΤ εξετάζει πολύ σοβαρά το ψηφιακό ευρώ».

Όπως διευκρίνισε, στην Ευρώπητο 50% των εργαζομένων εργαζόταν εξ αποστάσεως. «Μόνο το 10% από αυτούς επιθυμεί να επιστρέψει στο γραφείο», πρόσθεσε.

Συζητώντας το μετα-πανδημικό τοπίο και τις προκλήσεις για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη, η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα παγκοσμιοποίησης, με οδηγό τις υπηρεσίες. Το 60% των πολυεθνικών εταιρειών υιοθέτησε περισσότερες ψηφιακές τεχνολογίες ως απάντηση στην Covid, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η ΕΚΤ κατέθεσε επίσημο αίτημα για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «ψηφιακό ευρώ», λίγο προτού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ψηφιακής εκδοχής του ενιαίου νομίσματος.

kathimerini.gr