Πώς να αντιμετωπίσετε τα δάνειά σας – Χρήσιμες πληροφορίες

904

Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάστηκαν οι ερωτήσεις, που δέχθηκα από αγωνιούντες μισθωτούς  και επιχειρηματίες, σχετικά με την τύχη των δανείων τους. Το έντονο ενδιαφέρον για τον δανειακό κίνδυνο, κατά την άποψή μου, οφείλεται στη χειροτέρευση της ήδη ασθμαίνουσας οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στην πολυνομία, το πλήθος διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και αποφάσεων  της Τράπεζας της Ελλάδος , που προκαλούν σύγχυση στους οφειλέτες. Ο όγκος των δημοσιευμάτων και διαφημίσεων στον Τύπο και το Διαδίκτυο επιτείνει την ανησυχία, επειδή εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα της κάθε ρύθμισης, αλλά κανείς δεν βοηθά τους οφειλέτες να αποφασίσουν την κατάλληλη επιλογή για την περίπτωσή τους.

Ο αβοήθητος οφειλέτης επιθυμεί να βελτιώσει την κατάστασή του και να σώσει την περιουσία του. Χαμένος στην υπέρ – πληροφόρηση και φοβούμενος ότι θα πέσει θύμα εκμετάλλευσης, κυριεύεται από άγχος και αδρανοποιείται. Οι προστριβές στην οικογένεια, οι διενέξεις με συνεταίρους και συνεργάτες και η πίεση, που δέχεται από συν – οφειλέτες και εγγυητές, τον εξουθενώνουν.

Σ’ αυτό το τοξικό περιβάλλον, οι οφειλέτες  αντιμετωπίζουν την κατάσταση είτε με μακαριότητα και ωχαδερφισμό «Ελλάδα είναι, όλο και κάτι θα γίνει» είτε αποκτούν ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου,  κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Επ’ ευκαιρίας  θέλω να σας δηλώσω, ότι το άρθρο αυτό δεν έχει ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς και εγώ δεν είμαι καν ψυχοθεραπευτής.  Όμως πιστεύω ακράδαντα, ότι αν βοηθήσεις έναν άνθρωπο να καταλάβει το πρόβλημα και του δώσεις αποδεκτές λύσεις – στόχους, θα νικήσει την αδράνεια και θα αναλάβει δράση. Αν αυτό δεν είναι ψυχοθεραπευτικό, τότε τι είναι;

Σε αυτό το κείμενο αρχικά θα μιλήσουμε για απλές αλήθειες, που συχνά ξεχνάμε. Στη συνέχεια, θα αποτυπώσουμε το δανειακό περιβάλλον, στο οποίο θα κινηθείτε και θα απαντήσουμε στο ερώτημα «ενώ όλοι θέλουμε τις ρυθμίσεις γιατί δεν συμφωνούμε;»   .  Αμέσως μετά θα ασχοληθούμε με τρόπους ρύθμισης των δανείων και θα διαμορφώσουμε την στρατηγική σας για κάποιες βασικές καταστάσεις. Τέλος θα κλείσουμε  με τις σημαντικότερες χρηστικές οδηγίες.

Αλήθειες που ξεχνάμε

  1. Οι τράπεζες θέλουν να δανείζουν. Η χορήγηση δανείων αποτελεί το κύριο έργο των τραπεζών από καταβολής κόσμου και την κύρια πηγή των κερδών τους. Η έλλειψη κεφαλαίων, ο όγκος των   κόκκινων δανείων και η μείωση των αξιόχρεων πελατών καθιστά τον δανεισμό ανέφικτο.
  2. Οι τράπεζες θέλουν να είναι “όμορφες” και επενδύσιμες. Οι ισολογισμοί τους, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων (104 δις euro), είναι ρυτιδιασμένοι και άσχημοι. Τα κεφάλαιά τους αποτελούνται κατά κύριο μέρος από αναβαλλόμενους φόρους, δηλαδή από αέρα κοπανιστό. Η χρηματιστηριακή τους αξία ευρίσκεται στο βάραθρο. Ο ασθενής χρειάζεται επειγόντως ανάταξη.
  3. Τα funds θέλουν τα λεφτά τους. Τα funds επενδύουν  με σκοπό να πετύχουν υπέρ – αποδόσεις σε σύντομο χρόνο και στη συνέχεια να αποσυρθούν από την αγορά παρέα με τα κέρδη τους. Ήδη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαγόρασαν από τις τράπεζες  31 δις κόκκινα δάνεια, ποσό που πρόκειται να διπλασιασθεί τους προσεχείς μήνες.
  4. Τα funds δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη σας. Οι τράπεζες θα υπάρχουν και μετά τη κρίση, τα funds όχι. Επομένως δεν θα συμφωνήσουν σε κανένα είδος κοινωνικής πολιτικής, που αντιβαίνει στα συμφέροντά τους.
  5. Οι θεσμοί δεν είναι φίλοι μας. Στόχος των θεσμών είναι η εξυγίανση της οικονομίας, η γρήγορη επαναφορά των τραπεζών στη κανονικότητα και ο διαχωρισμός της ήρας από το στάρι, όσον αφορά το αξιόχρεο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
  6. Τα ακίνητά σας θα αξίζουν λιγότερο. Προϊόντος του χρόνου οι χιλιάδες πλειστηριασμοί θα προκαλέσουν υποτιμητικές τάσεις στην αγορά των ακινήτων. Κατά συνέπεια, θα χρειασθείτε μεγαλύτερο μέρος από την περιουσία σας για να εξοφλήσετε τα χρέη σας. Αυτό πραγματικά θα είναι μια μεγάλη ήττα για εσάς.
  7. Η ανατροπή θέλει το χρόνο της. Νομοτελειακά η οικονομία θα αναπτυχθεί, οι μισθοί θα αυξηθούν και η ανεργία θα μειωθεί. Ίσως μάλιστα τότε, να μπορείτε να εξυπηρετείτε και τα χρέη σας. Μόνο που αυτό απαιτεί πολύ χρόνο. Σίγουρα πολύ περισσότερο από το χρόνο που θα χρειασθεί, για να πάρουν οι δανειστές  το σπίτι σας.
  8. Δεν υπάρχει χρόνος. Είναι η μέγιστη αλήθεια αυτού του άρθρου. Ένας πολυμερής μηχανισμός επιτάχυνσης των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών σας είναι σχεδόν έτοιμος προς λειτουργία. Αν δεν το πιστεύετε, θυμηθείτε κάποιες ειδήσεις, που ίσως δεν δώσατε σημασία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο κώδικας διευθέτησης οφειλών (νέος Πτωχευτικός), για τον οποίο ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ισχύσει από 1/1/2021, οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, ο γρήγορος επανέλεγχος από τις τράπεζες 40.000 υπό ένταξη στο νόμο Κατσέλη δανειοληπτών , οι διασταυρώσεις μέσω ενοποίησης των φορολογικών και τραπεζικών   πληροφοριακών συστημάτων, είναι μερικά μόνο μέρη αυτού του μηχανισμού.

Οι παραπάνω αλήθειες  είναι οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να περιγράψουν και να  εξηγήσουν το περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθείτε ως οφειλέτης.

Δανειακό Περιβάλλον

Παράγοντες αυτού είναι:

α) εσείς, δηλαδή οι δανειολήπτες ή οφειλέτες, οι συν – οφειλέτες και οι εγγυητές,

β) οι τράπεζες,  τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης (οι τελευταίες αμείβονται με προμήθειες από τις τράπεζες και τα funds και έχουν τη τεχνογνωσία στη διαχείριση δανείων),

γ) η κυβέρνηση που θεσμοθετεί και πολιτεύεται αναλόγως,

δ) οι ενδιάμεσοι  δηλαδή δικηγόροι, διαμεσολαβητές, σύμβουλοι, λογιστές και άλλοι πολλοί, που αναλαμβάνουν να σας βοηθήσουν έναντι αμοιβής και

ε) ένας παίκτης στο παρασκήνιο, που ελέγχει τη πορεία των πραγμάτων, δηλαδή «οι θεσμοί».

 Όλοι οι παράγοντες του δανειακού περιβάλλοντος επιδιώκουν τη ρύθμιση των δανείων. Ειδικότερα οι τράπεζες για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να επιστρέψουν στη κανονικότητα, τα funds για τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους, οι εταιρείες διαχείρισης και οι ενδιάμεσοι για τις προμήθειες και τις αμοιβές, η κυβέρνηση για να κατευνάσει τα πνεύματα και οι θεσμοί για να μειώσουν τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια. Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί επιθυμούν ότι και εσείς, οι οφειλέτες!

Τότε γιατί δεν τα βρίσκετε; Για δύο απλούς και ουσιαστικούς λόγους:

  • Με τη λέξη «ρύθμιση» οφειλέτες , τράπεζες και funds δεν εννοούν τα ίδια πράγματα. Εσείς θέλετε να πληρώνετε πολύ μικρές δόσεις και να σώσετε την περιουσία σας, εκείνοι επιθυμούν να πετύχουν την υψηλότερη απόδοση από το δάνειό σας είτε προτείνοντας δόσεις με τις μικρότερες απώλειες, είτε εκποιώντας την περιουσίας σας. Και αυτό, αν το σκεφτείτε, ένα είδος εφάπαξ ρύθμισης είναι.
  • Οι οφειλέτες δεν είστε όλοι ίδιοι. Δεν έχετε ίδια περιουσία. Δεν έχετε ίδια δάνεια. Και αν έχετε ίδια δάνεια πιθανόν να μην έχετε ίδια κατάσταση δανείου. Για να εξηγηθώ καλύτερα, εγώ και εσείς έχουμε όμοια δάνεια, εγώ  όμως έχω ένα σπίτι στην Εκάλη και ένα σπίτι στη Μύκονο, που υπερκαλύπτουν το χρέος μου, ενώ  εσείς μένετε στη δανεισμένη πρώτη κατοικία σας, που δεν καλύπτει το χρέος σας. Θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση από την τράπεζα (πιστέψτε με, αναλογικά καλύτερη εσείς!). Από την άλλη, ένα δάνειο αλληλόχρεου λογαριασμού μιας εταιρείας δεν είναι το ίδιο με το στεγαστικό σας. Τέλος το δικό σας ληξιπρόθεσμο στεγαστικό δεν είναι το ίδιο με το δικό μου στεγαστικό, όταν μου έχει κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής. Οι ευνοϊκές επιλογές για εσάς, είστε σίγουροι ότι αρέσουν στην τράπεζά σας;

Στον παρακάτω πίνακα περιλαμβάνονται τα στοιχεία εκείνα, που διαφοροποιούν τους οφειλέτες μεταξύ τους.

Στη πρώτη στήλη το σύμβολο  > σημαίνει «μεγαλύτερο από», στη δεύτερη στήλη έως τη γραμμή με τη λέξη FACTORING , αναφέρεται σε επιχειρηματικά δάνεια.

 

Πίνακας 1:   Στοιχεία

Διαφοροποίησης   Οφειλετών
Σχέση Περιουσίας Δανείου Είδος Δανείου Κατάσταση Δανείου
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ > ΔΑΝΕΙΟ ΤΡΕΧΩΝ ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΟ
ΔΑΝΕΙΟ      > ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟ
ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΜΕΝΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
LEASING ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
FACTORING ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ – ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ
ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ή ΑΛΛΟ ΣΥΝΑΛΑΓΜΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ
ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

Τρόποι ρύθμισης των δανείων

Φανταστείτε τον εαυτό σας μια ωραία πρωία, που νοιώθετε σε φόρμα, να εμφανιστείτε στο υποκατάστημα της τράπεζας και να ζητήσετε τη ρύθμιση του δανείου σας. Θα έχετε βέβαια μαζί σας τα απαιτούμενα έγγραφα, που αποδεικνύουν το εισόδημά σας και την περιουσία σας. Και είναι πιθανό να ρυθμίσετε το δάνειο σας απ’ ευθείας με την τράπεζα. Η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, για παράδειγμα 3 ετών, η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης, για παράδειγμα από τα 15 στα 25-30  χρόνια, είναι μερικές από τις προτάσεις, που θα σας κάνει η τράπεζα και θα επιφέρουν σημαντική μείωση  της μηνιαίας δόσης  σας. Υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να πετύχετε ακόμα και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου σας. Στο τέλος, θα νοιώσετε ικανοποίηση για την επιτυχία σας, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Δεν πληρώσατε ούτε euro για αμοιβή συμβούλου ή άλλου παρατρεχάμενου. Μπράβο σας, αλλά εγώ δεν συμφωνώ.

Σκεφτείτε ότι στο τέλος της διαδικασίας, θα υπογράψετε κάποιες συμβάσεις. Ο κίνδυνος να μην κατανοήσετε κάποιους όρους της συμφωνίας είναι μεγάλος. Ο υπάλληλος της τράπεζας μπορεί να μην σας δώσει, ότι θα μπορούσατε να πάρετε. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ, ότι τα συμφέροντα σας δεν είναι απαραιτήτως ίδια με εκείνα της τράπεζας. Και τέλος οι προτάσεις της τράπεζας, όσο καλές και να σας φανούν, μπορεί να μην είναι καλύτερες από μια άλλη διαδικασία, που θα σας προτείνει εναλλακτικά ο σύμβουλός σας. Όπως και να ‘χει, η απ’ ευθείας ρύθμιση με την τράπεζα είναι ο τρόπος με τα λιγότερα έξοδα  για εσάς.

Ένας άλλος τρόπος ρύθμισης των δανείων σας είναι η διαμεσολάβηση. Για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης θα χρειαστείτε έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή και τον δικηγόρο σας. Είναι μια διαδικασία τυποποιημένη, νομοθετικά κατοχυρωμένη και έχει το πλεονέκτημα ότι περιστοιχίζεσθε από ανθρώπους ειδικευμένους. Το μειονέκτημα είναι τα αυξημένα έξοδα αμοιβών. Επίσης δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο ρύθμισης, ιδίως αν έχετε μαζί σας  σύμβουλο, που ξέρει τη δουλειά του.

Αν ανήκετε σε εκείνους που επλήγησαν από την πανδημία ή ανήκετε στις ευάλωτες εισοδηματικά ομάδες, σας συνιστώ να εξετάσετε τα προγράμματα επιδότησης των δόσεων του δανείου σας για συγκεκριμένο διάστημα , για παράδειγμα το πρόγραμμα Γέφυρα. Θα εξοικονομήσετε το ποσό των επιδοτήσεων, αλλά πάντα να σκέπτεσθε ότι τα προγράμματα αυτά έχουν και υποχρεώσεις, που σας ακολουθούν και μετά την λήξη της επιδοτούμενης περιόδου και τελικά  δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημά σας. Να θυμάστε, ότι επιδοτήσεις και επιδόματα έχουν ημερομηνία λήξης.

Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που θα τεθεί σε ισχύ από την1/1/2021, σας παρέχει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το σύνολο των οφειλών σας, σε τράπεζες, ΕΦΚΑ και Δημόσιο. Δεν παράγει με βεβαιότητα αποτελέσματα, αλλά θα αποτελέσει μια νέα προοπτική για ρυθμίσεις. Λόγω του όγκου του νομοθετήματος (περιλαμβάνει και τις νέες πτωχευτικές διαδικασίες), θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας αναλυτικά.

Κατάλληλη στρατηγική ανά περίπτωση

Εδώ, θα βρείτε συμβουλές και κατευθύνσεις, κατά περίπτωση, προκειμένου να λάβετε σωστές αποφάσεις για τα δάνειά σας. Ιδιαιτέρως πολύ χώρο δίνω στην περίπτωση της Διαταγής Πληρωμής επειδή είναι η σημαντικότερη καμπή για το δάνειό σας.

  1. Διαταγή πληρωμής. Αν σας κοινοποιηθεί διαταγή πληρωμής για το δάνειο σας, παρακαλώ πολύ, μην την αγνοήσετε. Η διαταγή πληρωμής σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της περιουσίας σας, επειδή την ακολουθεί η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός. Θα χρειασθείτε δικηγόρο. Έχετε διορία 15 ημερών, να καταθέσετε στο δικαστήριο ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αίτηση αναστολής των καταδιωκτικών ενεργειών των πιστωτών σας. Με αυτό τον τρόπο κερδίζετε χρόνο και προετοιμάζετε την άμυνά σας. Η ανακοπή , για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να στηρίζεται σε σοβαρούς λόγους, οι οποίοι αν γίνουν αποδεκτοί στο δικαστήριο, θα κερδίσετε την υπόθεση και η διαταγή πληρωμής θα ακυρωθεί. Δυστυχώς οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σας. Οι περισσότεροι λόγοι ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής, που έχουν οι δικηγόροι στο οπλοστάσιο τους, δεν γίνονται δεκτοί στο δικαστήριο. Η συνέχεια είναι γνωστή, ακολουθεί η έφεση και τα έξοδά σας ανεβαίνουν. Το κακό είναι ότι στο 90% των εφέσεων δικαιώνεται η πρωτόδικη απόφαση. Το καλό είναι ότι υπάρχει ένας λόγος , ο σπουδαιότερος λόγος ανακοπής για να ακυρώσετε την διαταγή πληρωμής. Ποιος είναι ο λόγος; Να αμφισβητήσετε την οφειλή. Το δικαστήριο βέβαια δεν δέχεται την αμφισβήτηση της οφειλής, όταν είναι αόριστη. Όταν δηλαδή δεν την προσδιορίζετε επακριβώς ως προς το ποσό και τις αιτίες , που δημιούργησαν τη διαφορά. Προτείνω λοιπόν σαν λύση, τον έλεγχο των δανειακών σας λογαριασμών. Αυτό επιτυγχάνεται από εμπειρογνώμονες, που έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν την αμφισβητούμενη οφειλή ενώπιον των δικαστηρίων. Στο καίριο ερώτημά σας αν υπάρχουν καταχρηστικές χρεώσεις στα δάνειά σας, που δημιουργούν την αμφισβήτηση, θα σας απαντήσω ΝΑΙ! υπάρχουν, τουλάχιστον  στο 90% των δανείων.
  2. Περιουσία > Δάνειο. Αν η περιουσία σας είναι μεγαλύτερη από τα δάνειά σας, δημιουργείται ένα κίνητρο στις τράπεζες και κυρίως τα funds να αναρωτηθούν αν είναι αποδοτικότερο να σας ρυθμίσουν τα δάνεια ή να σας εκποιήσουν την περιουσία. Ο νέος Πτωχευτικός νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες και αυτό είναι εις βάρος σας. Αν  δεν σας ικανοποιεί η ρύθμιση, που θα σας προσφέρουν και ευρίσκεσθε σε αδιέξοδο, σκεφτείτε τον έλεγχο των δανειακών λογαριασμών σας. Ιδιαιτέρως οι επιχειρήσεις, που θα βρεθούν σε δυσχερή θέση και κινδυνεύει η ύπαρξή τους, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε αλληλόχρεους λογαριασμούς και λογαριασμούς πιστωτικού ορίου με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στα δάνεια ελβετικού φράγκου.
  3. Δάνειο > Περιουσία. Αν το δάνειο σας είναι μεγαλύτερο από την περιουσία σας, έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το δάνειό σας με ευνοϊκούς όρους . Επιπλέον είσθε σε θέση να πιέσετε για τη διαγραφή μέρους του χρέους σας.
  4. Πιστωτικές κάρτες. Είναι αδιανόητο να αδιαφορείτε για την υπερχρέωση των πιστωτικών καρτών σας. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών συν τα έξοδα σας, μπορούν να υπερβούν το 20% ετησίως. Ρυθμίστε, διαγράψτε οφειλές ή ενοποιήστε τις οφειλές σας από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, σε ένα νέο δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου.
  5. Ερευνήστε όλες τις δυνατότητες. Να γνωρίσετε όλες τις δυνατότητες, που έχετε. Κάθε δάνειο μπορεί να ρυθμιστεί, ακόμα και στο στάδιο του πλειστηριασμού. Ρωτήστε όχι έναν ειδικό στα δάνεια, αλλά πολλούς. Ακόμα και εσείς με ενήμερο δάνειο, μπορείτε να ρυθμίσετε, αρκεί να αποδείξετε ότι η οικονομική σας κατάσταση φθίνει χρόνο με το χρόνο.

Χρηστικές οδηγίες

Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες, σχετικά με την προετοιμασία της ρύθμισης του δανείου σας.

  • Αποφασίστε για το ύψος της μηνιαίας δόσης του δανείου , που μπορείτε να καταβάλλετε και το επιτρέπουν τα οικονομικά σας. Αυτό θα αποτελέσει το minimum του στόχου σας για μια ικανοποιητική ρύθμιση.
  • Συγκεντρώστε όλο το αρχείο σας, που περιλαμβάνει τις δηλώσεις σας στην εφορεία, σε ένα βάθος χρόνου 2-3 ετών. Συγκεντρώστε τις δανειακές συμβάσεις με τις τροποποιήσεις τους , αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών και κάθε έντυπο , που σας επικοινώνησε η τράπεζα.
  • Διαλέξτε έναν σύμβουλο να αναλάβει τη δουλειά. Λάβετε υπ’όψιν, ότι οι ρυθμίσεις δανείων είναι μια μεγάλη σε όγκο αγορά και γύρω της κινούνται άνθρωποι με ατελείς γνώσεις στο αντικείμενο. Πρώην υπάλληλοι τραπεζών και άνθρωποι με «γνωστούς» στις τράπεζες είναι ένα καλό παράδειγμα.
  • Οι άνθρωποι που μεσολάβησαν να πάρετε το δάνειο να κρατηθούν μακριά σας. Ιδιαίτερα στα μεγάλα δάνεια επιχειρήσεων πρέπει να εξαιρεθούν λογιστές και δικηγόροι που μεσολάβησαν και όσοι γενικά έλαβαν προμήθεια για το δάνειό σας.
  • Οι αμοιβές και τα έξοδα που θα χρεωθείτε δεν θα προκαταβάλλονται. Φροντίστε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων σας να καταβάλλεται βάσει αποτελέσματος.
  • Αν αδυνατείτε να πληρώσετε το σύνολο των εξόδων, τηρείστε ευλαβικά την παραπάνω οδηγία και ζητείστε βοήθεια από συγγενείς και φίλους. Αλλιώς είναι να ζητάτε δανεικά όλο το ποσό των εξόδων, προκαταβολικά, και αλλιώς να το ζητάτε τμηματικά και με βάση το αποτέλεσμα.

Τελειώνοντας, ελπίζω να μη χάσατε το χρόνο σας διαβάζοντας το άρθρο. Θα ήμουν ευτυχής αν σε κάποιους άλλαξε η οπτική τους γύρω από το ακανθώδες ζήτημα του δανεισμού. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν  να απαντηθούν όλα τα ερωτήματά σας σε ένα άρθρο ακόμα και αυτής της έκτασης.

Αν έχετε ερωτηματικά, απορίες ή θέλετε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένη περίπτωση στείλτε τα μηνύματά σας στο [email protected] και δεσμεύομαι να σας απαντήσω.

Λ.Μ.