Θα χρειαστούν 8.000 αεροπλάνα για την διανομή του εμβολίου για τον κοροναϊό

310

Η IATA ήδη καταστρώνει τα πλάνα της για την παγκόσμια μεταφορά του εμβολίου για τον κορονοϊό, όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

«Η διανομή εμβολίων Covid-19 με ασφαλή τρόπο θα είναι η μεταφορά  του αιώνα για την παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφοράς φορτίων, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χωρίς προσεκτικό προγραμματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί λοιπόν οι εταιρίες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της μείωσης του επιβατικού κοινού, να έχουν κάνει στροφή στην μεταφορά φορτίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι όλα τα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν τις παρτίδες εμβολίων: «Δεν μπορούν όλα τα αεροσκάφη να μεταφέρουν εμβόλια, καθώς συνήθως απαιτείται μία θερμοκρασία από 2 έως και 8 βαθμούς», ενώ συμπλήρωσε πως κάποια ενδεχομένως να χρειάζονται συνθήκες κατάψυξης. Κάτι που θα αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς δεν μπορούν να το πετύχουν πολλά αεροπλάνα.

Ένα άλλο εμπόδιο αφορά συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Αφρική που δεν έχουν ούτε την δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου, ούτε την χωρητικότητα για φορτία μεγάλου μεγέθους που θα χρειαστούν ειδικές εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή τους, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα της ασφάλειας.

Μία πρώτη εκτίμηση των υπευθύνων είναι πως όταν και αν κάποιο από τα 140 εμβόλια που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο, πάρει την έγκριση για διάθεση, θα χρειαστούν 8.000 Boeing 747 για την διάθεσή του σε όλο τον κόσμο.