ΤΩΡΑ : Ανακοίνωση Μακρόν μετά τη τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κ. Μητσοτάκη

429

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά την συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο για την απομόνωση της Τουρκίας

 

Η ανακοίνωση Εμανουέλ Μακρόν, στη σελίδα της γαλλικής προεδρίας

«Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα των εντάσεων που προκαλούν οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας στο θέμα της εκμετάλλευσης πετρελαίου, που πρέπει να πάψουν, προκειμένου να επιτρέψουν ένα ήρεμο διάλογο ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και συμμάχους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε την απαραίτητη αλληλεγγύη της Γαλλίας και της ΕΕ απέναντι σε ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία αμφισβητείται.

Τονίζοντας τη σημασία της επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, ο πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και χαιρέτησε στο πλαίσιο αυτό την διαμεσολάβηση της Γερμανίας.

Προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και να σημειώσει την θέληση να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς Δικαίου, ο Πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ένας εκ των οποίων και η Ελλάδα».

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη – Μακρόν

Βασικός σύμμαχος στην προσπάθεια της Αθήνας να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα και να απομονώσει την Άγκυρα είναι το Παρίσι και για τον λόγο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για τις κινήσεις του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία Παναγιωτόπουλου – Φλoράνς Παρλύ «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Μητσοτάκης Αλ – Σίσι: Συμφώνησαν για ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας

Συνεχίζοντας τις επαφές του με ξένους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Η συμφωνία Μητσοτάκη Σίσι ουσιαστικά αποτελεί μια ξεκάθαρη αρνητική απάντηση στον ωμό εκβιασμό Ερντογάν ο οποίος αξίωσε διάλογο για τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο από… μηδενική βάση.

Επιστολές σε ΓΓ ΟΗΕ και ΓΓ ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας επεκτάθηκε και στον ΟΗΕ, διά της επιστολής της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres).

Στην συγκεκριμένη επιστολή, καταγγέλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές.

Ανάλογη επιστολή, όπως γνωστοποιούν, απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

protothema.gr