Η Εστία Πιερίδων Μουσών στην 27η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής (φωτο, video)

477

Της Μαρίας Βούλγαρη,

Καθώς η Μεγάλη εβδομάδα ξεκίνησε και κορυφώνεται το Θείο Δράμα, λίγο πριν την λύτρωση της Ανάστασης, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης ένας σύλλογος ο οποίος για εβδομήντα χρόνια προάγει τον πολιτισμό και κάνει γνωστή την Πιερία μας σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επέστρεψε από μια επιτυχημένη περιοδεία συναυλιών την Μ. Δευτέρα αργά το βράδυ.

Το φωνητικό σύνολο “de profundis” και η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης  ξεκίνησαν τις εμφανίσεις  τους από την πόλη της Καλαμάτας όπου και συμμετείχαν στην 27η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου και συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο «Οι Φίλοι Της Μουσικής Καλαμάτας» και το Μουσικό Όμιλο Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ».

Στη θρησκευτική αυτή χορωδιακή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης: η χορωδία του παιδικού τμήματος της «Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας» υπό τη διεύθυνση της Αρετούσας Νικολοπούλου,  η μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ», υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη, η παιδική Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «ΟΡΦΕΥΣ» υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Σκλήκα, το κουαρτέτο εγχόρδων «Hemiolion».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται από τον ΟΡΦΕΑ ανελλιπώς από το 1982, και από το 1994 γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» ως Χορωδιακή συνάντηση  με τη συμμετοχή και άλλων αυστηρά επιλεγμένων χορωδιών. Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή των Βαΐων οι εμφανίσεις της χορωδίας και του φωνητικού συνόλου “de profundis” συνεχίστηκαν στον Ιερό Καθολικό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, ενός όπου ακολουθεί το δυτικό Ιταλικό ύφος, με λιτή πρόσοψη, και στο κέντρο ξεχωρίζει της το κωδωνοστάσιο.

Στο ναό υπάρχουν και δύο παράπλευρα θυσιαστήρια, αφιερωμένα στην Παναγία της Καρμήλου και στον Άγιο Ιωσήφ. Την εσωτερική τοιχογραφική διακόσμηση του ναού πραγματοποίησε ο ζωγράφος Νικόλαος Ατζαρίτης. Το περιεχόμενο της συναυλίας περιελάμβανε την εξιστόρηση των γεγονότων της ζωής του Ιησού Χριστού από την είσοδο του στην Ιερουσαλήμ μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, μέσα από την αφήγηση του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και μουσικών χορωδιακών συνθέσεων που αναφέρονται σε αυτά.

Σε κλίμα κατάνυξης, λύτρωσης και μεγάλης συγκίνησης το κοινό ταξίδεψε σε εκείνες της Άγιες και ξεχωριστές ημέρες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στις εμφανίσεις του φωνητικού συνόλου “de profundis” και της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών ήταν οι: Απόστολος Γκασδογκας κλαρινέτο, Εκατερίνα Ελενίδη πιάνο, Απόστολος Κουτσιμανής βιολοντσέλο,  Στυλιανή Τζιώρτζιου βιολί.

Στα αναγνώσματα ήταν ο Απόστολος Γκασδόγκας ενώ ως ψάλτης στον Ακάθιστο Ύμνο ένα νέο ταλαντούχο παιδί ο Ιωάννης Βαρδακώστας,  η γενική διεύθυνση ανήκε για ακόμη μια φορά στον Μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη.