Εικόνες… εγκατάλειψης στα τουριστικά θέρετρα της Πιερίας

592

Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις του Αυγούστου από τουρίστες των Βαλκανικών χωρών για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Πιερίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αφήνοντας αποσβολωμένους τους επαγγελματίες και τους φορείς  του τουρισμού στο γειτονικό νομό.

Ο Ιούλιος περνά και η εικόνα στην Πιερία είναι ίδια με της Άνοιξης με τις παραλίες να είναι άδειες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να μην έχουν τουρίστες. Η περιοχή έχει κόσμο μόνο τα Σαββατοκύριακα ενώ οι  περισσότεροι επισκέπτες είναι Έλληνες που έχουν εξοχικά στην περιοχή  ή επισκέπτες από γειτονικούς νομούς που επιθυμούν να περάσουν ένα διήμερο στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας  Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη, το νέο μέτρο που ισχύει από τις 15 Ιουλίου με τα υποχρεωτικά τέστ των εισερχόμενων τουριστών από τα Βαλκάνια μέσω του Προμαχώνα έχει αποτρέψει τις τελευταίες δύο ημέρες  πολλούς τουρίστες να έρθουν στην Πιερία και έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον αριθμό των ακυρώσεων.

«Είναι ένα πολυέξοδο τεστ μοριακής ανάλυσης για τους πολίτες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης  και όπως μας λένε οι μεμονωμένοι τουρίστες που έκαναν κρατήσεις για τον Αύγουστο χωρίς προκαταβολή, λόγω ειδικών συνθηκών, δεν μπορούν να το επωμιστούν οπότε θα έρθουν στην Ελλάδα και δεν θα διατηρήσουν τις κρατήσεις τους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ξενοδοχεία στην Πιερία» τονίζει ο κ Βεϊδαμενίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας, για μια τετραμελή οικογένεια της Ρουμανίας ένα τέστ κορονοϊού κοστίζει 280 ευρώ συνολικά ενώ στην Ουγγαρία ο κάθε μοριακός έλεγχος ανίχνευσης κορωνοϊού κοστίζει από 100- 150 ευρώ. Η Σερβία έχει το χαμηλότερο κόστος  με το τεστ να κυμαίνεται από 50-70 ευρώ ανά άτομο.

Οι πολίτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας που σκόπευαν να έρθουν στην Πιερία αφού ξεπέρασαν  το εμπόδιο των πολλαπλών χιλιομέτρων που  πρέπει να διανύσουν για να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, απόσταση μεγαλύτερη από ότι αν έρχονταν μέσω Ευζώνων, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν το κόστος των τεστ και την αναμονή για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στις χώρες αυτές όπως μας λένε οι τουρίστες, δεν είναι διαδεδομένα τα τεστ μοριακής ανίχνευσης σε δημόσια νοσοκομεία καθώς εκεί εξυπηρετούνται περιστατικά με συμπτώματα. Οπότε η λύση του ιδιωτικού εργαστηρίου εκτοξεύει το κόστος των διακοπών» εξηγεί ο κ Βειδαμενίδης.

Πληρότητα 5% στην Πιερία

Τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρηματίες των ενοικιαζομένων δωματίων είναι απογοητευτικά καθώς δείχνουν πτώση της τάξης του 95% στην περιοχή σε σχέση με πέρυσι.

Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και όλοι όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό στον κλάδο του τουρισμού μετρούν τις δυνάμεις τους και εξετάζουν αν θα παραμείνουν σε λειτουργία τον Αύγουστο ή θα κατεβάσουν ρολά. Σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ένα το πολύ δύο δωμάτια νοικιασμένα  ενώ η εικόνα είναι λίγο καλύτερη στα ξενοδοχεία με την πληρότητα να κυμαίνεται λίγο κάτω από το 10%.

Οι επιχειρηματίες πλέον περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης  για το μέγεθος των αποζημιώσεων και τα μέτρα βοήθειας που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής για την ενίσχυση που θα λάβουν όσοι επλήγησαν.

Τηλεδιάσκεψη με Γ. Γεραπετρίτη

Τα προβλήματα των επαγγελματιών της Πιερίας και  η κακή κατάσταση του τουρισμού τέθηκαν σε γνώση της κυβέρνησης για ακόμη μία φορά.

Την Πέμπτη με πρωτοβουλία του βουλευτή της ΝΔ  Πιερίας , Φώντα Μπαραλιάκου έγινε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό επικρατείας κ Γιώργο Γεραπετρίτη και τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού, της Αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Πιερίας και όλων των φορέων του τουρισμού προκειμένου να γίνουν γνωστά τα προβλήματα της περιοχής  και οι επιπτώσεις από την μεταβολή και εφαρμογή υγειονομικών πρωτόκολλων στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.  Κοινός στόχος όλων είναι η συντήρηση του τουριστικού προϊόντος και η αύξηση των τουριστών τον Αύγουστο ώστε να μην πάει εντελώς χαμένη η φετινή χρονιά.

Πηγή