Κοροναϊός : 33 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

257

Σε  2.114 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό ακόμα 33 νέων περιστατικών της Covid-19.

Αναλυτικότερα, από τα συνολικά κρούσματα το 56,9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 542 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 819 (38,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 68 ετών. 15 (19,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εν τω μεταξύ, 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 42.261 κλινικά δείγματα.

Τσιόδρας: Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση

“Στόχος μας αυτή την κρίσιμη στιγμή παραμένει ο περιορισμός, όσο το δυνατόν περισσότερο, της διασποράς του ιού. Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες σταδιακά τα μέτρα να λειτουργούν. Αυτή η ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να σταματήσει” υπογράμμισε χθες μεταξύ άλλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, δίνοντας σήμα εγρήγορσης για τις επόμενες ημέρες και όσο ο καιρός βελτιώνεται.

“Είναι νίκη όλων μας, όσων κατέβαλαν και καταβάλλουν αυτή την τεράστια προσπάθεια για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης, για την προσεκτική υγιεινή των χεριών, για τον όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών. Αυτά είναι τα σημαντικά μέτρα σε αυτή την προσπάθεια” συμπλήρωσε.

“Όσο παραμένουμε σε μία καλή επιδημιολογική κατάσταση θα μπορούμε να σκεφτόμαστε για τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Έχουμε, ελπίζω, καταλάβει όλοι τι σημαίνει αυτός ο ιός. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Αν προσέξουμε τις κρίσιμες αυτές στιγμές, τις επόμενες λίγες εβδομάδες – τώρα φαίνεται να έχουμε γλιτώσει από μία καταιγίδα ανυπολόγιστων συνεπειών για όλους μας –  αλλά αν παραμείνουμε έτσι, μόνο τότε θα σκεφτόμαστε ένα μέλλον όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με τα μέτρα. Το ευρωπαϊκό CDC μας συμβουλεύει ότι δεν είναι η ώρα ακόμη” τόνισε ο καθηγητής.

Ελπίδες για φάρμακο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο

Σε ελπίδες για φάρμακο στην Ελλάδα έως τον Ιούλιο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θ. Τρύφων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

“Υπάρχει μια ελληνική ερευνητική προσπάθεια, η μελέτη Greco 19 η οποία ερευνά το φάρμακο με την δραστική ουσία κολχικίνη για πιθανές επιπτώσεις και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει επιπτώσεις στην καρδιά και τους πνεύμονες από το κορονοϊό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελέσματα γι αυτήν την μελέτη και για άλλες μελέτες θα έχουμε μέσα σε 2 μήνες”, δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το skai.gr.

“Κάποια φάρμακα θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες φάσεις της θεραπείας του κορονοϊού…. Ερευνώνται σε ασθενείς”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ινστιτούτο ΙΗΜΕ: Στις 21 Απριλίου η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Απριλίου προβλέπεται να υπάρξει η κορύφωση των θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ.

Η πρόγνωση υποστηρίζει πως η κορύφωση θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400. Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.

Η προηγούμενη εκτίμηση του Ινστιτούτου έκανε λόγο για 450 νεκρούς μέχρι το τέλος Μαΐου, το οποίο φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται όσο τηρούνται πιστά τα μέτρα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αξιολόγησης Υγείας του πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Μάρεϊ, είχε προειδοποιήσει πως “οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη”, όπου συνολικά προβλέπεται να χάσουν τη ζωή τους 151.680 άτομα.

Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά. Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.

capital.gr