Οι επόμενες κρίσιμες ώρες που θα κρίνουν το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

220

“Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα”.

Τρία τηλεοπτικά μηνύματα σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα. Με επισημάνσεις κομβικές για τη στρατηγική που ακολουθείται αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Με επισημάνσεις που σχετίζονται τόσο με την προστασία της υγείας της κοινότητας, όσο και με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγει σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα και την παγκόσμια κοινότητα στιγμές να απευθύνεται ο ίδιος στους πολίτες. Να τους ενημερώνει για όλα τα δεδομένα, που αλλάζουν ταχύτητα ημέρα με την ημέρα, για τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι έχουν σταθερό οδηγό τις συμβουλές των οδηγών.

Ηχηρό καμπανάκι

“Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αυτή η αναφορά μπορεί να διαβαστεί ως το τελευταίο και, συνάμα, ηχηρό καμπανάκι πριν ένα γενικό “lockdown”.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος θα πράξει ό,τι απαιτηθεί, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν κανένα σενάριο όσον αφορά στα μέτρα που μπορεί να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Ακόμα και το ενδεχόμενο μίας γενικής καραντίνας. Πρόκειται για εισήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης. Αν και κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή μία τέτοια κίνηση, τα δεδομένα βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των τηλεδιασκέψεων Μητσοτάκη με τους στενούς συνεργάτες του, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους κυρίους Χαρδαλιά και Τσιόδρα.

“Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό…Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης από την αντικοινωνική συμπεριφορά πολιτών, που εξακολουθούν να μην υπακούν στις ισχυρές συστάσεις και στα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού είναι έντονη. “Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις να μην το πράξουν, θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα…Η συμπεριφορά τους απασχολεί και την κοινωνία και την πολιτεία. Από όλους εμάς εξαρτάται εάν η πολιτεία θα αναγκαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα”, σχολιάζουν στελέχη.

Η εγρήγορση είναι διαρκής. Όπως και η βελτίωση ή η αναπροσαρμογή σχεδίων, προκειμένου να μην υπάρξει καμία…κερκόπορτα στην όλη στρατηγική. Έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που στη χώρα μας εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, η λογική συμβάδιζε με το περιλάλητο…το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί.

Η κυβέρνηση έσπευσε, νωρίτερα και ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να λάβει μέτρα και να καταρτίσει σχέδια για την αντιμετώπιση του ιού. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, μερίμνησε για το κλείσιμο των σχολείων από τις 11 Μαρτίου. Όταν, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 99, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες ελήφθησαν στην Ιταλία και την Ισπανία αφότου οι νοσούντες υπερέβησαν τους 3.000 και τους 4.200 αντίστοιχα.

Οι στόχοι του Μεγάρου Μαξίμου, από τη στιγμή που ξέσπασε η…θύελλα ήταν και παραμένουν τρεις. Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η στήριξη της οικονομίας. Δέσμευση του πρωθυπουργού (αυτό δεν παύει να το κρατάει στην προμετωπίδα του δημόσιου λόγου του) είναι ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Την προστασία των πολιτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτό το παζλ, πάντως, κομμάτι δομικό για τις άμυνες που ορθώνονται σε άπαντα τα επίπεδα είναι οι έννοιες της προσωπικής ευθύνης και της πειθαρχίας απέναντι στα μέτρα που είτε έχουν ληφθεί, είτε πρόκειται να ληφθούν σε αυτόν το…μαραθώνιο. “Όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής”, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης. Όλοι, λοιπόν, αντιμέτωποι με το βάρος που τους αναλογεί. Για την προστασία τους. Την προστασία των οικείων τους. Την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Η φράση, άλλωστε, από το τελευταίο τηλεοπτικό πρωθυπουργικό μήνυμα, αργά το απόγευμα της Πέμπτης (το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί) μπορεί να ερμηνευτεί και ως τελευταία προειδοποίηση. Προάγγελος είναι, ίσως, η απόφαση ότι πλέον θα επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά με πλοία της ακτοπλοΐας μόνο των μόνιμων κατοίκων τους.

capital.gr