Στην σωστή κατεύθυνση η Κυβέρνηση

258

Tου Ηλία Χρυσικού *

Το είχα γράψει και το είχα “στηλιτεύσει”, στις 3 Μαρτίου 2016, όταν έλεγε χαρακτηριστικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας…”Κατά την άποψή μου το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης“.

Και συνέχισε …”Έκλεισαν οι Σκοπιανοί τα σύνορα, ας ετοιμαστούμε να φιλοξενήσουμε 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες τα επόμενα χρόνια“…

Και επαληθεύτηκα, σε αυτό που γίνεται σήμερα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να φανταστώ αυτήν την κατάσταση, -τέσσερα χρόνια μετά-, με τις τόσες ορδές των μεταναστών στη χώρα μας.

Σε μια χώρα φίλοι μου, που πέρασε 10 χρόνια κρίσης και με μια ανεπανάληπτη οικονομική κρίση, είναι δύσκολο να αντέξει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, που πιθανότατα θα εγκλωβιστούν τα επόμενα χρόνια και όπως έχω γράψει κατά καιρούς πρόκειται για ένα πρόβλημα κοινωνικό, αλλά και οικονομικό.

Ίσως, η επιπόλαιη αντιμετώπιση της κατάστασης -που επικράτησε από την προηγούμενη κυβέρνηση- με τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, δημιούργησαν το μεγάλο πρόβλημα και που ενδεχομένως θα επηρεάσουν και την αυτοσυνειδησία των Ελλήνων.

Καλούμαστε λοιπόν να συνεργασθούμε, διότι η καθημερινότητα έχει αρχίσει να επηρεάζει την ζωή μας και θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά, ότι οι καθημερινές συναλλαγές τις στενές φιλίες και γνωριμίες με όσους βρίσκονται στις πόλεις μας, ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην θρησκεία και στον πολιτισμό μας.

Διατρέχουμε κίνδυνο να χάσουμε τον προσανατολισμό μας, την πίστη μας και την αλήθεια. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε στις προοδευτικές ιδεολογίες του παρελθόντος, διότι το τίμημα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, θέλει μεγάλη προσοχή και μόνο με προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και θα ακτινοβολήσουμε στην Ευρώπη και σ΄ όλο τον κόσμο. Και (3) τρία ερωτήματα:

α. Γιατί, στη Βουλγαρία, από την αρχή της κρίσης, από το 2015, οι ροές προσφύγων και μεταναστών είναι μηδενικές;

β. Γιατί, όταν διάφορες χώρες, για “ψύλλου πήδημα”, απαιτούν άμεση σύγκληση των οργάνων της ΕΕ, και εμείς εδώ στην Ελλάδα έπρεπε να αφήσουμε να περάσουν μερικά 48ωρα, αφού προηγουμένως μεταφέραμε μονάδες της Αστυνομίας των ενόπλων δυνάμεων, για να ζητήσουμε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ;

γ. Γιατί, ο Έλληνας αντιπρόεδρος και επίτροπος για το μεταναστευτικό, καθυστέρησε επί σειρά ημερών να ζητήσει να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ;

Μήπως όλα αυτά, θα πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστούν και να διερευνηθούν;

Κλείνοντας, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι:

α. η Eλληνική Kυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και

β. ότι εάν τελικώς και εφ΄ όσον λάβει η Τουρκία τα ανταλλάγματα που επιδιώκει από ΕΕ και ΗΠΑ για το Συριακό και πολύ πιθανόν στα ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο, θα “αποσύρει” πίσω τους μετανάστες που στέλνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι “συνηθισμένες”, “τακτικές” ροές μεταναστών, που υπάρχουν εδώ και χρόνια…

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας και αρθρογράφος στο pierianews.gr