Σενάρια πρόωρων εκλογών φουντώνουν στην αυλή του Μαξίμου

288

«Το Φθινόπωρο του 2020 ο Μητσοτάκης προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Μια νίκη του “καίει” αυτομάτως την απλή αναλογική και η αδυναμία συγκρότησης ισχυρής κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε νέες εκλογές με το νέο νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Μια ακόμη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί, αυτομάτως, δυο πράγματα: την πέμπτη κατά σειρά ήττα του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ενάμιση χρόνο και την πολιτική ηγεμονία του νυν Πρωθυπουργού στο πολιτικό σύστημα, ο οποίος θα έχει καταφέρει να μηδενίσει το “κοντέρ” και να δημιουργήσει τεράστιο εσωκομματικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτή είναι με λίγα λόγια η πολιτική λογική πάνω στην οποία βασίζονται οι θιασώτες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον ερχόμενο Φθινόπωρο, ένα σενάριο που βλέπει και πάλι αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας, και το οποίο έχει πολλούς υποστηρικτές εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Η απλή αναλογική

Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν, είναι αυτός που «πυροδοτεί» όλα τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Γιατί ο Μητσοτάκης να διακινδυνέψει μια εκλογική μάχη στο τέλος της τετραετίας, όταν θα έχει υποστεί και τη φθορά της διακυβέρνησης, ενώ μπορεί να προσφύγει τώρα στις κάλπες «καίγοντας» την απλή αναλογική, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη δίνη των εσωκομματικών του διαδικασιών και δείχνει πως δεν είναι έτοιμος να δώσει εκλογική μάχη με αξιώσεις;», υποστηρίζει, μιλώντας στη LarissaPress, έμπειρος πολιτικός αναλυτής, ο οποίος είναι σε θέση να εισηγείται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό τις στρατηγικές του σκέψεις.

Η ψήφιση από την παρούσα Βουλή νέου εκλογικού νόμου καθώς και το δικαίωμα ψήφου, για πρώτη φορά, μερίδας των Ελλήνων του εξωτερικού, αποτελούν δυο «όπλα» που βρίσκονται ήδη στην φαρέτρα της κυβέρνησης και τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μια «θεσμική θωράκιση» στον δρόμο προς την απαλλαγή της χώρας από το «φάντασμα της απλής αναλογικής», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν μέλη της στενής πολιτικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο χρόνος των εκλογών

Στα σενάρια που επεξεργάζονται ήδη οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο ενδεχόμενος χρόνος προσφυγής σε πρόωρες κάλπες προσδιορίζεται απαραιτήτως μετά τον Αύγουστο, όταν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η χώρα θα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές με την κυβέρνηση να μπορεί να βρίσκεται στο τιμόνι, χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθεί για να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΣτΕ. Εξαιτίας αυτού του δεδομένου, οι περισσότεροι «κοιτάζουν» προς το Φθινόπωρο του 2020, όταν και υπολογίζουν πως η οικονομία και το μεταναστευτικό θα αποτελέσουν όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών της κυβέρνησης, η μείωση του χρόνου χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αναγκαίες απελάσεις, που θα επιτευχθεί το προσεχές διάστημα, θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά, εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης παράνομων μεταναστών.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης πάντως, όπως αυτή ορίζεται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι «εξάντληση της τετραετίας». «Την ώρα που η κυβέρνηση έχει πείσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους πως εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, και έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει την υποστήριξη τους, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να δείξει σημάδια πολιτικής ασυνέπειας, βυθίζοντας τη χώρα και την οικονομία στη δίνη μια εκλογικής μάχης με αβέβαια αποτελέσματα», υποστηρίζουν θεσμικοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσπαθώντας έτσι να βάλουν φρένο στα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας

«Εγώ δεν είμαι Μητσοτάκης να ζητάω κάθε μέρα πρόωρες εκλογές», υποστήριξε πρόσφατα από το βήμα της βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είδε πρόσφατα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστέκεται στο σχέδιο του για «ΠΑΣΟΚογενή διεύρυνση» του κόμματος. Η φράση αυτή εκλήφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως «φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών», κάτι που με τη σειρά του ενίσχυσε περαιτέρω τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως χρειάζεται χρόνο για να εξομαλύνει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος του.

Ο ανασχηματισμός

Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν τον πρώτο ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για να δουν αν και κατά πόσο ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εκτιμούν πως η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι μια πρώτη και ισχυρή αποτύπωση των όσων σκέφτεται ο πρόεδρος της κυβερνήσεως. Πολλοί, τέλος, είναι εκείνοι που προβλέπουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εντός του Μαρτίου.

Πηγή: larissapress.gr