Συγκροτείται, επιτέλους, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας (ΔΟΦ)!

279

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας με σκοπό την προώθηση του εμβληματικού ελληνικού προϊόντος.

Η μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού, Μάκη Βορίδη, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Φέτας, έφερε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία η οποία επιλύει ένα κρίσιμο ζήτημα που ταλαιπωρούσε τον κλάδο για πολλά χρόνια.

Όπως ενημερωθήκαμε, τελικά υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και προέκυψε μια κοινή συμφωνία, ώστε να συσταθεί ένα ενιαίο καταστατικό με το οποίο θα επιλύονται όλα τα ζητήματα που, μέχρι σήμερα, έφερναν προσκόμματα στη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας.

IMG 1194 1

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας είναι σημαντικά. Ας τα δούμε με τα σειρά:

  1. Κατάθεση κοινού φακέλου για τη σύσταση και αναγνώριση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
  2. Απόσυρση κάθε σχετικού φακέλου που έχει κατατεθεί σε προηγούμενη φάση και μέχρι σήμερα εκκρεμεί.
  3. Παραίτηση από τα ένδικα μέσα όσων τα έχουν ασκήσει.

Τι προβλέπει το καταστατικό

Σύμφωνα με το καταστατικό, το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας θα απαρτίζεται από τους:

  1. Σύνδεσμος Ελληνικών Γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ) με 4 έδρες

Από 1 έδρα θα έχουν οι:

  1. Τυροπαραγωγοί Θεσσαλίας
  2. ΟΔΙΠΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ)
  3. Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
  4. Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)
  5. Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Η ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, έρχεται ως συνέχεια στο πρόσφατο νομοσχέδιο, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τη σύσταση Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2019, καθορίστηκαν τα αναγκαία θέματα και οι λεπτομέρειες για την κατάθεση αιτήσεων αναγνώρισης Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιπλέον η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ποιος θα είναι ο πρόεδρος της πρώτης ΔΟΦ;

Στις εκλογές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) για την εκπροσώπηση στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, που πραγματοποιήθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση, της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου, αναδείχθηκε ο αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., Γιάννης Βιτάλης. Δεύτερος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Τυράς- Ροδόπη» (Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.) Μιχάλης Σαράντης, τρίτος ο Κωνσταντίνος Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.) και τέταρτος ο Αλέξανδρος Μποτός (Ρούσσας Α.Ε.). Αναπληρωματικά μέλη για το Δ.Σ της Διεπαγγελματικής εξελέγησαν οι Στέφανος Παντελιάδης (Ήπειρος Α.Ε.), Δημήτριος Μπίζιος (Μπίζιος Α.Ε.), Γιώργος Γιαννίτσης (Όμηρος ΑΒΕΕ) και Ιωάννης Μπέλας (Μπέλας Φιλώτας & υιός Α.Ε.).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, είναι πολύ πιθανόν ο κ. Βιτάλης να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, καθώς ο ΣΕΒΓΑΠ έχει τέσσερα από τα εννέα μέλη στο του διοικητικού συμβουλίου.
«Η μάχη για το αυτονόητο, δηλαδή ο στόχος μου για την ίδρυση της Διεπαγγελματικης Φέτας, του απόλυτου προϊόντος “Ελλάδα”, οδεύει στην πραγμάτωςή του μετά από τρία ολόκληρα χρόνια δικής μου αφοσίωσης, αλλά και πριν από μένα από τον κ. Αποστολόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, και άλλους. Νιώθω ευτυχής, μα πάνω απ’ όλα ευγνώμων για όσους με εμπιστεύτηκαν, πίστεψαν όσα πίστεψα, γυρίζοντας την πλάτη σε διχαστικά στοιχεία. Δεν θα ήθελα να κάνω κάποια δήλωση, αλλά ίσως να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε μαχητή του αυτονόητου. Υπομονή, δύναμη και focus στον στόχο. Βέβαια, η ίδρυση από την υλοποίηση είναι επίσης δρόμος κοπιώδης. Εύχομαι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να παραμερίσουν διαφωνίες και προσωπικές μικροφιλοδοξίες και να αφιερωθούν μαζί μου στον επόμενο στόχο. Συνηθίζω να λέω ότι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, έστω και αν με χαροποίησαν», ανέφερε ο κ. Βιτάλης σε δήλωσή του.

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία είχε αναλάβει ήδη πριν της εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι «η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα είναι αρκετά σημαντική γιατί θα μας εκπροσωπεί σε αρκετά διεθνή φόρα όπου γίνονται διαπραγματεύσεις για τη προστασία του ΠΟΠ προϊόντος σε εμπορικές συμφωνίες».
Σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συνυπογράφουν ένα σχέδιο καταστατικού και «θα προχωρήσουν στην κατάθεση ενός ενιαίου φακέλου που εν συνεχεία το υπουργείο θα εγκρίνει».
«Η φέτα είναι το νούμερο ένα κτηνοτροφικό μεταποιημένο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως με τη συγκρότηση διεπαγγελματικής θα δοθεί τεράστια δυνατότητα στο προϊόν «να παρέχει τα έσοδα τα οποία πρέπει σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ξεκινώντας από τον κτηνοτρόφο και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην υποστήριξη της εθνικής οικονομίας και μέσα από αυτό στο εισόδημα των παραγωγών».
Για μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που αποκτά «σάρκα και οστά» μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία επισήμανε πως με τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης προασπίζεται το «εθνικό μας προϊόν».
Θετική η εξέλιξη της Διεπαγγελματικής πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο «δεν πρέπει να μας εφησυχάσει γιατί το σημαντικότερο είναι πώς θα λειτουργήσει αυτό που ιδρύθηκε και όχι ότι ιδρύθηκε. Το ότι ιδρύθηκε ήταν ο μεγάλος σκόπελος, αλλά η δουλειά είναι από εδώ και πέρα».
Στόχος, ανέφερε, είναι να «δώσει αξία στο προϊόν με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο προωθώντας το, αλλά διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτή ότι αυτό το προϊόν που αγοράζει είναι άξιο των χρημάτων που δίνει και νόμιμο. Ότι τηρεί το πρότυπο που τηρεί η νομοθεσία. Πρέπει να είμαστε αυστηροί σε όποιον σκεφτεί να κάνει το αντίθετο».

Το παρασκήνιο της υπογραφής

Οι εμπλεκόμενοι φορείς για την συγκρότηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας έμειναν κλεισμένοι σε γραφείο του ΥΠΑΑΤ επί ώρες. Η συνεδρίαση – η οποία ξεκίνησε στις 11.00 π.μ. τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου– έμοιαζε να οδηγείται σε αδιέξοδο και για μια ακόμη φορά η προσπάθεια για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Φέτας θα κατέληγε σε φιάσκο. Αιτία -σύμφωνα με τα λεγόμενα- ήταν η εμμονή κάποιων από τους εμπλεκομένους να διεκδικούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, το οποίο αρχικά ήταν 11μελές.

Ωστόσο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε στους παρόντες ότι αν δεν προέκυπτε συμφωνία θα δημοσιοποιούσε τους λόγους της αποτυχίας, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλωστε, ο υπουργός είχε ήδη αφήσει αιχμές για αυτούς τους λόγους κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Τελικά, συντάχτηκε ένα Σχέδιο Καταστατικού, το οποίο θα συνυπογραφεί απ’ όλες τις πλευρές.

 Τα αμέσως επόμενα βήματα

Θα ακολουθήσει άμεσα η εγγραφή στο ΓΕΜΗ και η απόδοση ΑΦΜ από την εφορία στη ΔΟΦ. Έπειτα θα κατατεθούν στο ΥΠΑΑΤ τα απαραίτητα δικαιολογητικά και, εφόσον ο φάκελος θεωρηθεί πλήρης από το υπουργείο, θα αναγνωριστεί και επίσημα η ΔΟΦ.