Μητσοτάκης και Γεωργιάδης έθεσαν επί τάπητος τους επόμενους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης

242

Οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, με αιχμές την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό, την απλούστευση των αδειοδοτικών δραστηριοτήτων σε πρωτογενή τομέα, μεταφορές και εκπαίδευση και την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, αναδείχθηκε, σύμφωνα με στελέχη, ως στρατηγική επιλογή η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές. Παράλληλα, ως στόχοι ετέθησαν:

-Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας κάθε μεγέθους.

-Η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

“Οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες καθώς έχουν ήδη αποτυπωθεί και από την ομιλία μου ως πρωθυπουργός, αλλά και από τις δικές σας δημόσιες δηλώσεις, να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή των επενδύσεων ξένων και εγχώριων στο αναπτυξιακό μας μείγμα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον κάτι το οποίο θα πρέπει πια να αποτυπωθεί και στον κατάλογο των business της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ειδικά αυτά τα οποία αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, να οικοδομήσουμε, να ολοκληρώσουμε  και να δρομολογήσουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ως ένα συνολικό εργαλείο χρηματοδότησης κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ, να ολοκληρώσουμε τις δράσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, οπότε καθώς η Ελλάδα  ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον για να αποπνέει αισιοδοξία στο διεθνές στερέωμα το 2020 θα πρέπει να αποδειχθεί κομβική χρονιά και στον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων”, επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις δράσεις που παρουσιάστηκαν, είναι:

-Η δημιουργία του Μητροπολιτικού πόλου του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

-Η εφαρμογή και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (μέσω και της Golden Visa), αλλά και του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ.

“Με την παρουσίαση συγκεκριμένων έργων, αναπτύχθηκαν οι στόχοι για αύξηση των δραστηριοτήτων Έρευνας και Ανάπτυξης σε ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, τη σύνδεση Έρευνας – Τεχνολογίας – Καινοτομίας με την αγορά και τη στήριξη καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε από τον πρωθυπουργό η κατεύθυνση για ριζική απλοποίηση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις και το εταιρικό Δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκαν τα στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και αναλύθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη βιώσιμου ρυθμού ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσω υλοποίησης του ΠΔΕ-ΕΠΑ, για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, για την προστασία του καταναλωτή και για ένα σύγχρονο Κράτος, λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη”, αναφέρουν στελέχη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Πελοπίδας Καλλίρης, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νικόλαος Μαντζούφας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου και ο πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου.