Στις 17/1 ανοίγει το δύσκολο “κεφάλαιο” του νέου πτωχευτικού δικαίου

237

της Νένας Μαλλιάρα

Το δύσκολο “κεφάλαιο” του νέου πτωχευτικού δικαίου, ανοίγει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου. Η συζήτηση για το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα ενοποιήσει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, μπαίνει στο τραπέζι των επαφών κυβέρνησης – Θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτησή του σε επίπεδο επικεφαλής.

Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο της πέμπτης αξιολόγησης των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Το ζητούμενο είναι μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, οπότε λήγει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος 4605/2019, η κυβέρνηση να έχει έτοιμο υπό μορφήν νομοσχεδίου το πλαίσιο με το οποίο θα ρυθμίζεται ενιαία το ιδιωτικό χρέος. Ο νέος νόμος θα πρέπει να δίνει άμεση και οριστική λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και να αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όλοι οι οφειλέτες με χρέος προς πάσα κατεύθυνση θα είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

Η διευθέτηση των οφειλών τους θα γίνεται αντικειμενικά και με διαφάνεια μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προστασία προς τους οικονομικά αδύναμους θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ασκούνται χωρίς χρονοτριβές. Στόχος του νέου πλαισίου θα είναι η προώθηση της διαμεσολάβησης και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ρυθμίσεις μέσω μίας ενιαίας πλατφόρμας

Το νέο ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα ενοποιήσει εννέα πλατφόρμες ρύθμισης χρεών, διαμορφώνοντας μία οιονεί αυτοματοποιημένη διαδικασία αφερεγγυότητας και κλείνοντας τις πόρτες στο “arbitrage” των κακοπληρωτών. Αυτή ήταν η γενική κατεύθυνση που είχε δοθεί στην πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την εκπνοή του 2019, ενόψει της επίσκεψης των Θεσμών τον Ιανουάριο.

Στη σύσκεψη αυτή, μεγάλη έμφαση είχε δοθεί σε δύο άξονες: αφενός στις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα δικαστήρια, αφετέρου στην επείγουσα ανάγκη να “κυνηγηθούν” οι μεγάλοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ειδικά το θέμα της δικαιοσύνης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, είναι ζητούμενο όχι μόνο των Θεσμών, αλλά και των επενδυτών, οι οποίοι διαμηνύουν ρητώς ότι επενδύσεις δεν θα έρθουν στη χώρα όσο υπάρχει η κατάσταση να περιμένει κάποιος δέκα χρόνια για μια δικαστική απόφαση. 

Οι συζητήσεις και η προετοιμασία του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας θα αναδείξουν επίσης μία νέα και άκρως σημαντική διάσταση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που αναπόφευκτα θα έχει ο νέος νόμος στους πλέον ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι δεν θα καλύπτονται πλέον από ευνοϊκές διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στις συζητήσεις και στην προετοιμασία του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, σημαντικό ρόλο, πέραν του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προφανώς των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, θα διαδραματίσει και το  Υπουργείο Εργασίας. 

Περίπου 40.000 οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας

Καθώς ο χρόνος για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους, με κρατική επιδότηση, και με προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέει στις 30 Απριλίου, οι οφειλέτες δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στον ν. 4605/2019, πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τις 28 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στο διάστημα από 1/7/2019 μέχρι 10/1/2020:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες 172 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.

  

Πηγή: capital.gr