Ενα ζεστό σπίτι για προσφυγόπουλα

168

Σομαλοί πρόσφυγες έκλεισαν χθες τον δρόμο προς τη Μόρια με κάδους απορριμμάτων, διαμαρτυρόμενοι κατά των Αφγανών.

Γλυκές λιχουδιές και εδέσματα, ένα ζεστό μπάνιο, καλό ύπνο και ό,τι έχει να δώσει ένα ζεστό σπίτι της ελληνικής οικογένειας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρήκαν τέσσερις ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στη Μυτιλήνη, στο σπίτι του κ. Αλκη Πασπάτη και της κ. Γεωργίας Φωτοπούλου.

Το σπίτι τους το έχουν ανοίξει κι άλλες φορές σε οικογένειες προσφύγων και σε παιδιά. Το 2015 ήταν, στην έξαρση και τότε του προσφυγικού στη Λέσβο, που είχαν φιλοξενήσει έναν ανήλικο, ο οποίος κατόρθωσε στη συνέχεια κι έφτασε στην Αυστρία. Αυτό το παιδί, λοιπόν, παραμονή Πρωτοχρονιάς τηλεφώνησε από την Αυστρία στον κ. Πασπάτη, μουσικό και τυπογράφο στη Μυτιλήνη, εξηγώντας του ότι έφτασαν κάποιοι συγγενείς του στη Λέσβο από το Αφγανιστάν και, αν μπορούσε, να τους βοηθήσει.

Το ραντεβού ήταν στο άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Εκεί τους πήραν με το αυτοκίνητο, τους έδωσαν σουβλάκια να φάνε «γιατί ήταν πεινασμένα τα παιδιά» και μετά τους πήραν σπίτι τους για ένα ζεστό μπάνιο. Κι άλλο φαγητό και εδέσματα της Πρωτοχρονιάς μοιράστηκαν μαζί γύρω από το τραπέζι. Υστερα έπαιξαν μουσική, η μόνη γλώσσα με την οποία μπορούσαν να συνεννοηθούν. Αν και κατάλαβαν στο μεσοδιάστημα ότι έχουν μείνει ορφανά και ότι οι γονείς τους σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Και το ζευγάρι τούς είπε να μείνουν σπίτι τους για εκείνο το κρύο βράδυ.

«Ευγενέστατα παιδιά, εμείς τους είπαμε να μείνουν, εκείνα δεν ήθελαν να καταχραστούν τη φιλοξενία μας», λέει ο κ. Πασπάτης στην «Κ», ελπίζοντας ότι άμεσα τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα θα γλιτώσουν από τη μεγάλη γραφειοκρατία του ασύλου και θα βρουν τον συγγενή τους που βρίσκεται στην Αυστρία. «Φέτος είχαμε την τύχη να κάνουμε Πρωτοχρονιά μαζί με τέσσερα ευγενικά και χαριτωμένα παιδιά από το μακρινό και ταλαιπωρημένο Αφγανιστάν. Εμείς δεν έχουμε σχέσεις ούτε με μη κυβερνητικές οργανώσεις ούτε με τίποτα και δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν ούτε ρούχα και η σκηνή όπου έχουν πάει πια δεν έχει ούτε ρεύμα. Μακάρι να μπορούσαμε να τα φιλοξενήσουμε όλα», λέει η κ. Φωτοπούλου.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, όπου σήμερα ζουν 18.845 αιτούντες άσυλο και μόνο οι 6.500 έχουν στοιβαχτεί εντός του ΚΥΤ, με τη δυναμικότητα των 2.840 να έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Οι υπόλοιποι ζουν έξω, σε παραπήγματα. Χρησιμοποιούν τις σκηνές που τους έχουν δοθεί, αλλά με παλέτες και ό,τι βρουν κατασκευάζουν πατώματα και σκεπές για να αντέξουν το κρύο. Το ρεύμα και η θέρμανση για τους «οικισμούς» που έχουν ξεφυτρώσει στους καταπατημένους ελαιώνες θεωρούνται είδη πολυτελείας.


Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στο χωριό της Μόριας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναπληρωτή διοικητή του ΚΥΤ, Δημήτρη Βαφέα, έως τις 13 Ιανουαρίου αναμένεται να παραχωρηθούν τρεις ακόμα γεννήτριες για τους διαμένοντες στον εξωτερικό χώρο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Συνολικά 20.919 άτομα βρίσκονται σε δομές και διαμερίσματα στη Λέσβο, με την τελευταία μετακίνηση αιτούντων άσυλο να πραγματοποιείται πριν από μία εβδομάδα (678).

Χθες επρόκειτο να αναχωρήσουν 660 από τη Σάμο, που φιλοξενεί 7.764 αιτούντες άσυλο σε ΚΥΤ για 648 άτομα, για τον Πειραιά, με προορισμό τη Ριτσώνα. «Μετατράπηκαν τα νησιά μας σε ένα απέραντο hot spot, και δη στη Σάμο και στο Βαθύ φτάσαμε στο απαράδεκτο σημείο να είμαστε οι μόνιμοι κάτοικοι λιγότεροι από τους μετανάστες», σχολιάζει ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης.

Στη Μόρια συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες. Χθες, Σομαλοί έκλεισαν τον δρόμο με κάδους απορριμμάτων διαμαρτυρόμενοι κατά των Αφγανών (οι οποίοι αγγίζουν το 77% του ΚΥΤ), που εμπλέκονται σε επεισόδια με τους Αφρικανούς τα τελευταία τρία βράδια.

Εξάλλου, φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλειμμένο σπίτι στο χωριό της Μόριας προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν να κόβονται δέντρα προκειμένου να φτιαχτούν παραπήγματα και να γίνεται κατάληψη άδειων σπιτιών, όπου μένουν τα βράδια αιτούντες άσυλο.

Πηγή: kathimerini.gr