ΟΔΔΗΧ: Εκδόσεις ομολόγων 4-8 δισ. ευρώ το 2020

201

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:43

Της Δήμητρας Καδδά

Τα δύο σενάρια για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα όπως αναμενόταν. ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  κοινοποίησε σήμερα τη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται η έξοδος στις αγορές για 4 δισ. ευρώ και η μείωση του υπολοίπου των εντόκων (T-bills’ stock) κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο προβλέπεται η άντληση από τις αγορές 8 δισ. ευρώ, η μείωση των εντόκων αλλά και μία νέα πιθανή κίνηση “πρόωρης αποπληρωμής δανείων του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα” αξίας συνολικά 7,4 δισ. ευρώ. “Το τελικό ποσό της πρόωρης αποπληρωμής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς το 2020”, αναφέρει.

Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών αποθεμάτων, αναφέρεται.

Μείωση εντόκων κατά 4,4 δισ. το 2020

Το 2019 αναμένεται να κλείσει με έντοκα αξίας 12,6 δισ. ευρώ, ενώ με την  “περαιτέρω προγραμματισμένη μείωση” τους  κατά 4,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα περιορισθούν στα 8,2 δισ. ευρώ και  έτσι  “θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους αναχρηματοδότησης και να παράσχει χώρο για πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων”.

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και στα 2 σενάρια υπολογίζονται στα 2,63 δισ ευρώ το 2020. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα υπολογίζεται σε 6.36 δισ ευρώ  και το κέρος από την επιστροφή κερδών SMP / ANFA στα 1.54 δισ ευρώ (δηλαδή 2 δόσεις ετησίως).  Αναμένεται μείωση του δημόσιου χρέους κατά 3,30 δισ ευρώ στο 1ο σενάριο και κατά  2,30 δισ ευρώ στο 2ο σενάριο.

Ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι “η τρέχουσα στρατηγική χρηματοδότησης του χρέους επικεντρώνεται στην επίτευξη των ακόλουθων κύριων στόχων: ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές,  μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Συγκράτηση των κινδύνων που συνδέονται με το χρέος, αλλά και διαχείριση της ρευστότητας (δηλαδή των ταμειακών διαθεσίμων τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης).

Greece Cash Reserves

Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας υπερβαίνουν πλέον τα 30 δισ. Αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ ότι ανήλθαν σε 32,0 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019.  

Επίσης καθιστά σαφές ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ποσοστό που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Επίσης, ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, “με την υποστήριξη της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης, της διατηρήσιμης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προληπτικής στρατηγικής διαχείρισης του χρέους”. Σημειώνεται ότι στην αναφορά διατηρούνται οι προβλέψεις της ΕΕ για πλεονάσματα το 3,5% του ΑΕΠ και για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στο μέλλον.

Πηγή: capital.gr