Επιστρέφουν τα Συμβούλια και διχάζουν

193

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. μιλά για «νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ που προβλέπει αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπ. Παιδείας, αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα».

Επιστρέφουν στα πανεπιστήμια τα Συμβούλια, που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά με τον νόμο 4009 του 2011 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις αρμοδιότητες και τον ρόλο που θα έχουν τα Συμβούλια.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Ν.Δ. μιλά για «νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ που προβλέπει αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα». Στον επόμενο νόμο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της λειτουργίας των ΑΕΙ, θα υπάρχει η επαναφορά των Συμβουλίων, τα οποία θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το ννόμο 4009 και αρμοδιότητές τους ήταν «να χαράσσουν τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Ιδρύματος και τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, να εποπτεύουν και να ελέγχουν τη λειτουργία του και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία».

Στα Συμβούλια θα κληθούν να συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες. Το 2012, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος 4009/2011, συνολικά περίπου 100 Ελληνες πανεπιστημιακοί από σπουδαία ΑΕΙ ξένων χωρών –από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.ά.– «επέστρεψαν» στη χώρα μας, ώστε να συμβάλουν στην αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπουργός Νίκη Κεραμέως και το επιτελείο της εμφανίζονται θετικά διακείμενοι προς το μοντέλο των Συμβουλίων με ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Από την άλλη, ωστόσο, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης φέρεται να υποστηρίζει την επιστροφή των Συμβουλίων, αλλά με πιο διακριτικό ρόλο στη διοίκηση των ΑΕΙ και με πιο στρατηγικής φύσης επιτελικές  αρμοδιότητες, παράλληλα με την τυχόν συλλογή κονδυλίων προς το ΑΕΙ. Και αυτό, διότι το πρώτο μοντέλο των Συμβουλίων, βάσει του οποίου τα Συμβούλια ήταν και το «τρίτο μάτι» στις ενέργειες των πρυτάνεων, επί Α. Διαμαντοπούλου, είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Τέλος, χθες δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις της Συνόδου Πρυτάνεων μετά τη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή (εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο της «Κ» του Σαββάτου 21/12). Ενδεικτικά για την αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των ΑΕΙ που προτείνει η πρόταση Κεραμέως, η Σύνοδος λέει ότι «σχετικά με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, όπως προβλέπονται στο άρθρο 16, επισημαίνουμε ότι η τακτική χρηματοδότηση οφείλει να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων και θεωρούμε ότι δεν είναι ορθή η σύνδεση μέρους (20%) της τακτικής χρηματοδότησης με την επίτευξη στόχων. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί επαρκώς τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Η πρόσθετη χρηματοδότηση μπορεί να προβλεφθεί ως επιβράβευση, με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, τους οποίους επικαλείται το νομοσχέδιο. Η επίτευξη των στόχων αυτών, που μπορεί να περιγράφεται στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών με στόχο τη διαρκή εξέλιξη κάθε ΑΕΙ, είναι σαφές ότι επηρεάζεται άμεσα και από αποφάσεις της πολιτείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων και της πολιτικής των μετεγγραφών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διασφαλιστεί πέρα από τη συνέπεια των ΑΕΙ και η συνέπεια της πολιτείας στο πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών».

Πηγή: kathimerini.gr