«Πρόσκληση» από Τρίπολη στον Ερντογάν

182

Οι δυνατότητες του αμερικανικής κατασκευής UAV τύπου MQ-9 Guardian παρουσιάστηκαν χθες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την εταιρεία General Atomics. Το UAV έχει αυτονομία πτήσης 40 ωρών και δυνατότητες συλλογής αλλά και ανάλυσης των δεδομένων που καταγράφουν οι κάμερές του. Για τον συγκεκριμένο τύπο UAV ενδιαφέρεται η Πολεμική Αεροπορία.

Την επιτάχυνση των εξελίξεων στο λιβυκό ζήτημα εκτιμάται ότι φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης να αποδεχθεί την τουρκική προσφορά για στρατιωτική βοήθεια. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των διεθνών παραγόντων αλλά και η αντιπολίτευση στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφωνούν με την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, η Αγκυρα συνεχίζει τον αρχικό σχεδιασμό της. Είναι προφανές ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στη Λιβύη προκειμένου να αποκτήσει θέση στο τραπέζι. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη επέλεξε να ενεργοποιήσει το στρατιωτικό μνημόνιο με την Αγκυρα προκειμένου να ανακόψει την επέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Το Κάιρο, πάντως, εμφανίζεται να αντιδρά έντονα και έχει αποφασίσει να εμπλακεί πιο ενεργά στη Λιβύη. Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα Middle East Monitor ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να ενισχύσει με ρωσικά τεθωρακισμένα τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούν την Τρίπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη μετά τις τουρκικές κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση της Αγκυρας για άμεση ανάμειξη υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης. Για την κατάσταση είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, «ο Αιγύπτιος πρόεδρος θεωρεί πως τυχόν στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η πιθανότητα ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη βρίσκει αντίθετη την Ουάσιγκτον, όπως φάνηκε από χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση. Ολες οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να επιδεινώσουν την πολιτική σύγκρουση και να υποστηρίξουν την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Εθνη», επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση για το τουρκολιβυκό στρατιωτικό σύμφωνο. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στη διαδικασία για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Γερμανίας. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γκασάν Σαλαμέ, και της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους», πρόσθεσε.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλα όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πραγματική εγρήγορση και ανησυχία σε περιφερειακό επίπεδο. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή με επίσκεψη στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του. Σήμερα ο κ. Δένδιας επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρώμη και να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Κρίθηκε ότι το ραντεβού είναι προτιμότερο να μεταφερθεί στις αρχές του νέου έτους, ώστε να έχουν μεσολαβήσει οι κρίσιμες διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων στη Ρώμη, οι οποίοι θα συζητήσουν για την πιθανότητα μετατροπής της υφιστάμενης συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα σε συμφωνία και για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «η Τουρκία εδώ έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει. Παρά ταύτα, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα συνεχίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια να εξηγούμε τη θέση μας και νομίζω στο τέλος θα τα καταφέρουμε». 

Η Τουρκία, πάντως, έχει ενεργοποιήσει το σύνολο των μετώπων που έχει ανοιχτά στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, ο πρόεδρος του Λιβάνου ζήτησε από τη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) να διερευνήσει την πιθανότητα παραβίασης των λιβανικών χωρικών υδάτων από «ελληνικό ερευνητικό πλοίο», το οποίο συνοδευόταν από ισραηλινά πολεμικά.

Πηγή: kathimerini.gr