Η αναγέννηση της μεσαίας τάξης και οι συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη

221

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Ενίσχυση της ρευστότητας. Ισχυρή ανάπτυξη. Επενδύσεις. Νέες θέσεις εργασίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτύπωσε, με την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον πρώτο “γαλάζιο” προϋπολογισμό, τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησής του για το 2020. Στοχεύσεις, μάλιστα, που ξεπερνούν τον ορίζοντα της επόμενης χρονιάς, φτάνουν σε βάθος τετραετίας και δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας, τοποθετώντας στην πρώτη γραμμή εκείνους που “χτυπήθηκαν” από τη δεκαετή κρίση, θέτοντας, παράλληλα, τέλος στη λογική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Ο προϋπολογισμός του 2020, που ανοίγει τον πρώτο “καθαρό” διάδρομο στη “γαλάζια” διακυβέρνηση αναπτύσσεται σε δύο στάδια. Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και δεύτερον, ενώ παραμένει ρεαλιστικός, στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο και ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. “Από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, περνάμε σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Το 2020 θα υπάρχει αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά 2,8% που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, θα έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους. Ανακουφίζουμε τη μεσαία τάξη και φροντίζουμε τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού παραμένουν μετρημένες. Και, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η ανακοίνωση νέων θετικών μέτρων για τους πολίτες θα έρχονται και την επόμενη χρονιά σταδιακά, καθώς μήνα με το μήνα θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

-Μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει επιτέλους η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 40%.

-Το ίδιο διάστημα θα υπάρξει και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

“Με την πολιτική μας, που στηρίζεται σε ένα συνολικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ισχυρή ανάπτυξη, την απαλλαγή της ακίνητης περιουσίας από υπερβολικά βάρη, θέλουμε να θέσουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης και των υπερ-πλεονασμάτων που ακολούθησε επί 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ορίζοντα τετραετίας, με μέτρα που αφορούν στον βραχυπρόθεσμο, τον μεσοπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα”, συνηθίζουν να επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα, στελέχη της κυβέρνησης. Για το “γαλάζιο” κυβερνητικό οικοσύστημα, για τον πρωθυπουργό, ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική οικονομία είναι η μηχανή της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης προς όφελος όλων των Ελλήνων. “Οι μειώσεις φόρων δεν αφορούν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορούν στη μεσαία τάξη. Κάθε πολίτη, κάθε ελληνική επιχείρηση, κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και το 2019 και το 2020 ωφελεί πρωτίστως την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται εμφατικά εδώ και καιρό από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πηγή: capital.gr