Ανοιξε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

152

Αποψη της έκθεσης στο Αρχαιολογικό της Καβάλας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τα ενδιαφέροντα αφιερώματα για τη μεγάλη θεσμική ιστορία της ή την πλούσια συλλογή έργων τέχνης, διοργανώνει μια έκθεση στην Καβάλα η οποία ανοίγει τον δρόμο για συμπράξεις και νέα πεδία δράσης. Το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, μαζί με το ΥΠΠΟ και την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες ένα πραγματικό αλλά και νοητό «Σημείο συνάντησης» μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Τα εκθέματά του, που διατρέχουν την πολυτάραχη και πυκνή ιστορία της περιοχής, συνομίλησαν με εικαστικά έργα νεοελληνικής τέχνης από τη συλλογή της τράπεζας. Για να πλησιάσουν και να ενωθούν αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι συνεργάστηκαν αρμονικά η επιμελήτρια της έκθεσης Χάρις Κανελλοπούλου με τον Καβαλιώτη αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα.

Η Καβάλα, με την εγγύτητά της στη θάλασσα αλλά και τη σημαντική θέση της, σε δρόμους που ένωναν πόλεις -κλειδιά, διαθέτει πληθώρα σπαραγμάτων από διαφορετικές εποχές. Στο «Σημείο συνάντησης»  πίνακες του Τσαρούχη, του Λύτρα, γλυπτά του Χαλεπά, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα Δυτικοευρωπαίων και Ελλήνων δημιουργών τοποθετούνται ανάμεσα στα σπαράγματα που προέρχονται από την Προϊστορία, την Κλασική και Βυζαντινή Αρχαιότητα.


Η υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο Π. Παναγάκης κόβουν την κορδέλα.

Τα εγκαίνια έγιναν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον επικεφαλής του Κέντρου Τεκμηρίωσης Παναγιώτη Παναγάκη, πριν από λίγες ημέρες, με την παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Η υπουργός υπογράμμισε: «Οι Αμφιπολίτισσες, που η ομορφιά και η πολυτέλεια της ζωής τους αποτυπώθηκαν στις προτομές τους, έρχονται να συναντήσουν την κόρη με τα ρόδα του Ιακωβίδη, αλλά και την όμορφη Δέσποινα του Τσαρούχη, που την αναγνωρίζουμε και ως Ανοιξη στον περίφημο πίνακα των τεσσάρων εποχών του. Ο διάλογος ανάμεσα στα έργα της σπουδαίας συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδας, με τα αριστουργήματα που μας χάρισαν ανά τους αιώνες οι προηγούμενοι από εμάς, μας κάνουν να ξαναδούμε την τέχνη με πιο ειλικρινές βλέμμα».

Ο Παναγιώτης Παναγάκης, που προΐσταται του Κέντρου Τεκμηρίωσης, τόνισε με τη σειρά του: «Το επιτυχές εγχείρημα της σύζευξης των εκθεμάτων τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, πέραν οτιδήποτε άλλου, υπογραμμίζει και το χρέος μας ως φορείς: να προσφέρουμε στις συλλογές τέχνης τη δυνατότητα να βγαίνουν από κλειστές αίθουσες, προκειμένου να συναντηθούν με το ευρύτερο κοινό».

Πηγή: kathimerini.gr