Απονεμήθηκε το βραβείο London Hellenic Prize στο Κέμπριτζ

254

O βραβευθείς συγγραφέας Μάικλ Χιουζ.

Το London Hellenic Prize είναι ένας θεσμός που γεννήθηκε το 1996 και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους της Βρετανίας. Οφείλει την ίδρυσή του στους Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, που συνεχίζουν ώς σήμερα την παράδοση της διάχυσης του ελληνικού πνεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε με την ευγενική χορηγία του Γιάννη Δ. Κρητικού, μέλους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, και στηρίζεται σήμερα από το Ιδρυμα Λεβέντη.

Το έπαθλο αναδεικνύει εκδόσεις στην αγγλική γλώσσα, που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό, την αρχαιολογία και τη λογοτεχνία, τη μελέτη των κλασικών, την Ιστορία και τη θρησκεία. Οι υποψήφιοι προέρχονται από πολλές χώρες και ανάμεσα στους βραβευθέντες θα βρει κανείς σπουδαία ονόματα, όπως του Βρετανού ιστορικού Πολ Κάρτλετζ, του Αμερικανού μελετητή της Γενιάς του ’30 Εντμουντ Κίλι, του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, της Αν Κάρσον, του Αρμάν Λερουά. Και η κριτική επιτροπή του, όμως, απαρτίζεται αντιστοίχως από προσωπικότητες, όπως ο ομότιμος καθηγητής της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, η ελληνίστρια Τζένιφερ Γουάλας, η λογοτέχνις Ελίζαμπεθ Σπέλερ, ο Στέφανος Πεσμαζόγλου κ.ά.

Για τον εφετινό νικητή του θεσμού μάθαμε το καλοκαίρι. Είναι ο Μάικλ Χιουζ, χάρη στο τελευταίο του βιβλίο, «Country», όπου το έπος του Ομήρου αναβιώνει μέσα από τη μεταφορά του στην Ιρλανδία του 1996, με νωπή ακόμα τη συμφωνία εκεχειρίας του IRA. Πριν από λίγο καιρό, έγινε στο Κέμπριτζ η απονομή του βραβείου, παρουσία ανθρώπων από τον πανεπιστημιακό, εκδοτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Εκεί βρέθηκε, βέβαια, και σύσσωμη η ελληνική κοινότητα του πανεπιστημίου. Η Τζένιφερ Ουάλας άνοιξε την εκδήλωση, για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Ελίζαμπεθ Σπέλερ, η οποία μίλησε για τους εφετινούς υποψηφίους, ενώ ο Κάρτλετζ αναφέρθηκε στον Χιουζ. Η συνάντηση είχε ενδιαφέρον, καθώς οι παριστάμενοι μπορούσαν να θέσουν ερωτήσεις στα μέλη της επιτροπής που επέλεξε τον νικητή.


Ο Μ. Μόσχος με την κάτοχο της έδρας Κοραή, Γκόντα Φαν Στιν.

Προηγήθηκε σεμινάριο με τον βραβευμένο συγγραφέα, το οποίο διήρκεσε μία ώρα και όπου φοιτητές από τις σχολές Κλασικών Σπουδών, Ιστορίας, Αγγλικής Λογοτεχνίας, Δημιουργικής Γραφής, Ιρλανδικών Σπουδών κ.ά. είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του για το μυθιστόρημα και τις σχέσεις που διέπουν τη δομή του. Το βιβλίο αναδιηγείται την «Ιλιάδα» του Ομήρου, εστιάζοντας στην καθοριστική έριδα μεταξύ Αγαμέμνονα και Αχιλλέα, για τη Βρισηίδα. Εχει ενδιαφέρον ότι τα σημερινά γεγονότα του Βrexit φέρνουν ξανά στην επιφάνεια αυτές τις αντιπαλότητες και ο Χιουζ μας εξέπληξε με την ευαισθησία και τη διορατικότητά του.

«Ψυχή» του βραβείου, ο δραστήριος και ακούραστος Μιχάλης Μόσχος, που έκλεισε και την εκδήλωση με μια σύντομη ομιλία. Χάρη στη δική του προσπάθεια, αλλά και των στελεχών της κριτικής επιτροπής, διατηρείται όλα αυτά τα χρόνια υψηλότατο επίπεδο στις επιλογές. Τα μέλη της είχαν εφέτος την ιδιαίτερη τιμή να γίνουν δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση το καλοκαίρι, όπου συζητήθηκε η προσφορά του θεσμού στις ελληνικές σπουδές προς το διεθνές αγγλόφωνο κοινό, τα τελευταία 25 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr