Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου: Τοποθέτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

287

Η Βουλευτής υποστήριξε ότι το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης, ο ανώτατος νόμος της Πολιτείας που επηρεάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τη ζωή των πολιτών.

Μία από τις κορυφαίες και σπουδαιότερες θεσμικές αλλαγές που επιχειρεί η σημερινή αναθεωρητική Βουλή είναι η αποσύνδεση της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αλλαγή την οποία απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Και αυτό διότι η αδυναμία εκλογής του Προέδρου από τη Βουλή αποτέλεσε στο παρελθόν το πολιτικό άλλοθι, το πρόσχημα, για να οδηγηθεί η χώρα μας σε πρόωρες εκλογές, προς εξυπηρέτηση πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων. «Δεν μπορεί πλέον η Δημοκρατία μας να είναι δέσμια της εκάστοτε πολιτικής στρατηγικής και μεθόδευσης. Οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τη θητεία τους, να υλοποιούν το έργο τους σε βάθος τετραετίας και βάσει αυτού να κρίνονται εκ νέου από τον ελληνικό λαό».

Εν συνεχεία ανέλυσε την πρόταση της Κυβέρνησης που αποσυνδέει την εκλογή του αρχηγού του κράτους από τις εκλογικές διαμάχες και δίνει την ευχέρεια στη Βουλή να χειριστεί την  επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θεσμική ευθύνη που της αναλογεί.

​ Αναφερόμενη δε στη λύση που προτείνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, επισήμανε ότι στερείται λογικής και νομικής βάσης, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη μορφή του πολιτεύματος και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια μακρόσυρτη διαδικασία πολιτικής αναστάτωσης και αποσταθεροποίησης.

​Κλείνοντας, τόνισε ότι ο νέος τρόπος ανάδειξης του Προέδρου είναι μία σημαντική κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας, καθώς από τη μία εξαντλεί κάθε περιθώριο συναίνεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από την άλλη προσφέρει μία ρεαλιστική λύση σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτή. «Γιατί όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προαναθεωρητική Βουλή, όταν δεν επιτυγχάνεται η συναίνεση και η αυξημένη πλειοψηφία δεν μπορεί το σύμβολο της ενότητας να μετατρέπεται σε αφορμή διχασμού» κατέληξε χαρακτηριστικά.