Γιατί οι τράπεζες βιάζονται τώρα να “τρέξει” ο “Ηρακλής”

238

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε σαφή κατεύθυνση και ρυθμό μπαίνει πλέον η μείωση των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες με όχημα τον “Ηρακλή”.

Το σχέδιο νόμου για το ελληνικό APS, που στοχεύει να απαλλάξει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια της DGComp, αναμένοντας σύντομα το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Kεφαλαίου”, ενδέχεται να διευρυνθεί η παρέμβαση του “Ηρακλή” και να απαιτηθεί επέκταση της κρατικής εγγύσης πάνω από τα 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την επίσπευση των σχεδίων τους για τη μείωση των NPLs, με σημαντικές ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου 2019.

Η αλλαγή σελίδας

Η σπουδή για την εφαρμογή του “Ηρακλή” και ο χρόνος-ρεκόρ μέσα στον οποίο ετοιμάστηκε ενδελεχώς ο νόμος για την υλοποίησή του σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες. Μια αλλαγή σελίδας που επιβάλλεται άμεσα από την όξυνση του ανταγωνισμού (σημάδια του τι επίκειται δίνει η έλευση των κινεζικών τραπεζικών κολοσσών στην Ελλάδα), αλλά και από την ανάγκη ανάκτησης αξιοπιστίας της χώρας και προσέλκυσης επενδυτών. Οι τελευταίοι, όπως επίσης και οι “θεσμοί”, διαμηνύουν σαφώς ότι χωρίς την οριστική λύση στο θέμα των NPLs και την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών μεγάλες επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.

Στο περιβάλλον αυτό, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν σε κοινή θέα και αναγκάζονται να συγκλίνουν σε έναν κοινό προσανατολισμό: να κινηθούν ταχύτατα για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που τους δίνει ο “Ηρακλής”.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις των τραπεζών, καθώς στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στους αναλυτές θα κυριαρχήσουν οι στόχοι επιτάχυνσης της μείωσης των NPLs. Η τάση που αναμένεται να διαφανεί θα είναι η σπουδή των τραπεζών να επισπεύσουν εντός του 2020 τις τιτλοποιήσεις για τον “Ηρακλή”, αλλά και τις αποσχίσεις (carve-out) των μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα προβληματικά δάνεια, χωρίς να γράψουν ζημίες που θα ενεργοποιούσαν τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο και θα οδηγούσαν σε υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι με τη συμμετοχή τους στον “Ηρακλή” οι τράπεζες θα έχουν “δώρο” το μηδενικό RWA (Risk Weighted Asset) από τον SSM. Έτσι, δεν θα απαιτηθεί από αυτές η πρόβλεψη πρόσθετων κεφαλαίων για να καλύπτεται ο κίνδυνος της διακράτησης των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων. Επομένως, τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή” που θα διακρατήσουν οι τράπεζες θα μετρούν γι’ αυτές ως κεφάλαια.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Οι πρώτες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη 19 Νοεμβρίου από την Alpha Bank και θα αφορούν το νέο επιχειρησιακό μοντέλο της τράπεζας. Επίκεντρο θα είναι η δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων που θα γίνει με τιτλοποίηση-μαμούθ, κατά τις πληροφορίες, περίπου 11 δισ. ευρώ, και απόσχιση (carveout) της διαχείρισης των NPEs/NPLs από τον βασικό κορμό της τράπεζας.

To project της Alpha Bank φέρει την επωνυμία Galaxy και η jumbo τιτλοποίηση θα αφορά εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής (κατά βάση στεγαστικά) και μικρά επαγγελματικά, με συνολικές εξασφαλίσεις σε 20.000 ακίνητα.

Η Alpha Bank θα κατευθύνει στον “Ηρακλή” και το χαρτοφυλάκιο Orion τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 1,9 δισ. ευρώ. Το Orion, για το οποίο η τράπεζα είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο τη διαδικασία πώλησης, αλλά τα πλάνα άλλαξαν εν όψει “Ηρακλή” (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εμφανιστεί υποψήφιος αγοραστής τον Σεπτέμβριο), περιλαμβάνει περίπου 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με αξία ενυπόθηκων ακινήτων 2,1 δισ. ευρώ και κατανομή σε ποσοστό 40% στην Αθήνα.

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ, η οποία θα οδεύσει στον “Ηρακλή”, έχει ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο που θα έχει ως εξασφαλίσεις οικιστικά ακίνητα, φέρει την ονομασία Phoenix και θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο.

Παράλληλα, η τράπεζα θα “τρέξει” εντός του 2020 και δύο τιτλοποιήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών NPLs. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο, με την επωνυμία Bridge, θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων και μεσαίων/μικρών επιχειρήσεων, ενώ η δεύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο Solar. Συνολικά, μέχρι το 2021, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το πρώτο τραπεζικό carveout, μεταβιβάζοντας σε νέα εταιρεία, με την πλειοψηφική συμμετοχή (80%) της Intrum, χαρτοφυλάκιο NPLs και REOs προς διαχείριση, ύψους 27 δισ. ευρώ.

Έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο 2020, θα φέρει τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων της η Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα “τρέχει” και πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Champion Challenger, μέσω του οποίου θα τεστάρει τα νερά της εκχώρησης δανείων προς διαχείριση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, με την επιλογή δύο διαχειριστών στους οποίους θα δοθούν, εξ ημισείας, προς διαχείριση δάνεια συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη Eurobank, έχει ήδη έτοιμη για τον “Ηρακλή” την τιτλοποίηση Pillar, στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ, την οποία αγόρασε η PIMCO και βρίσκεται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης του μικτού χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση Cairo και FPS γίνονται με την PIMCO και τη Fortress και το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι της λειτουργίας του “Ηρακλή”. Μέσω της ολοκλήρωσης των συναλλαγών αυτών και του carveout που θα ακολουθήσει με την απόκτηση της FPS από τον προτιμητέο επενδυτή η Eurobank θα καταφέρει, πρώτη, και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα, τη μείωση του δείκτη NPE κάτω του 20%, που συνιστά δέσμευση των τραπεζών για το τέλος του 2021. Ειδικότερα, η τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη NPE στο 15,9% στο τέλος του 2019, από 32,8% στο α’ εξάμηνο του έτους, με προοπτική δείκτη NPE στο 8,8% στο τέλος του 2021.

Πηγή: capital.gr