Κατερίνη: Για πρώτη φορά Εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με τη μέθοδο PIAF

687

Στην Έκθεση Εικόνων της Αγίας Αικατερίνης που ανοίγει τις πύλες της αύριο, 10 Νοεμβρίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, για πρώτη φορά παρουσιάζεται απτική φορητή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης καμωμένη με τη μέθοδο PIAF, προκειμένου να αποκτήσει ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να γίνεται αντιληπτή μέσω της αφής από τους τυφλούς συμπολίτες.

Η μορφή μιας απτικής εικόνας προκύπτει από την αντίστοιχη οπτική, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής στην κατάλληλη απτική μορφή. Γενικά η ιδανική απτική εικόνα είναι αυτή που θα κατανοηθεί με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια του χρήστη ο οποίος θα είναι σε θέση να εντοπίσει γρήγορα τις σημαντικές πληροφορίες που παρουσιάζονται. Πρέπει δηλαδή να είναι απλή, ώστε να μπορεί κανείς να τη δει με την αφή και όχι με τα μάτια.

Μια μέθοδος για τη δημιουργία απτικών εικόνων είναι αυτή της χρήσης θερμοευαίσθητου μικροκαψουλικού χαρτιού με τη συσκευή PIAF. Η PIAF είναι μια απλή στη χρήση συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών για εκπαιδευτικούς κυρίως αλλά και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το χαρτί μπορεί να είναι μεγέθους έως και Α3. Η εικόνα σχεδιάζεται αρχικά με μαλακό σκούρο μολύβι και στη συνέχεια δημιουργείται με τη χρήση της μηχανής το ανάγλυφο.

Σε μια απτική εικόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κάποια χρώματα για τους μερικώς βλέποντες. Επίσης μπορεί να ενισχυθεί και με την προσθήκη διάφορων υλικών διαφορετικής υφής. Στην τελευταία περίπτωση απαραίτητο είναι ένα συνοδευτικό υπόμνημα.

Οι εικόνες συνοδεύονται από κείμενα στη γραφή Braille (περιγραφή εικόνας, πραγματικές διαστάσεις, άλλες απαραίτητες διευκρινίσεις).

Πηγή: ekklisiaonline.gr