Αναβάθμιση τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την S&P

219

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.26

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τριών εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) στην βαθμίδα “Β” από “Β-“, καθώς και του outlook για την Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρείται στη βαθμίδα “Β-” από σταθερό σε θετικό, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος, θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα κερδίζει “μομέντουμ”, γεγονός που ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Με βάση την εκτίμηση του οίκου για ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2022 κατά 2,5% ετησίως, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η εσωτερική ζήτηση και η ισχυρή εξαγωγική επίδοση της χώρας εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται σταθερά μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στις 20 Αυγούστου 2018, τονίζει η S&P, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ήρθησαν και τα τελευταία υπολείμματα των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία του ύψους των καταθέσεων. Οι δεσμεύσεις τόσο της προηγούμενης, όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, προσθέτει ο οίκος, όπως φαίνεται από την βελτίωση του κλίματος μεταξύ όλων των οικονομικών παραγόντων, αλλά και των ξένων επενδυτών.

Ο οίκος σημειώνει επίσης η εγχώρια αγορά ακινήτων ανακάμπτει, καθώς η διόρθωση των τιμών ολοκληρώθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2017, αφού προηγουμένως μειώθηκαν περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2008. Προσθέτει ότι οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί έντονα έκτοτε (ιδιαίτερα κατά το α’ εξάμηνο του 2019), αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών της χώρας, όπως και μεταξύ των περιοχών των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάκαμψη της αγοράς οφείλεται στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία -ιδίως στον νόμο Κατσέλη-, στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, καθώς και στην υψηλή ζήτηση για τουριστικά καταλύματα και στο πρόγραμμα της “χρυσής βίζας”.

Η S&P σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης των τιμών κατοικιών και εμπορικών ακινήτων παίζει καθοριστικό ρόλο για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διέθεταν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περίπου 75 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ο οίκος θεωρεί ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Επιπλέον, βελτιώνει τις προοπτικές για εκατομμύρια δανειοληπτών κόκκινων ενυπόθηκων δανείων ή δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με εξασφαλίσεις ακινήτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποπληρωμής.

Προσθέτει δε ότι ενθαρρυμένες από αυτήν την τάση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs), τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, με βάση τις εξαγγελθείσες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, και εφόσον οι ευνοϊκές τρέχουσες συνθήκες συνεχιστούν, ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 35% μέχρι το τέλος του 2020, και κάτω του 25% το 2021, από περίπου 46,7% που ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, όπως σημειώνει, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων για την άμεση πώληση ή τιτλοποίηση NPEs, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εξασφαλισμένο με ακίνητα. Προσθέτει επίσης ότι το σχέδιο “Ηρακλής”, που ενέκρινε η DG Comp, θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις υψηλού επιπέδου των ελληνικών τραπεζών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις NPEs, είτε αυτά είναι εξασφαλισμένα είτε όχι, αν και ο βαθμός αξιοποίησης του σχεδίου από κάθε τράπεζα θα εξαρτηθεί από τους τελικούς όρους που θα τεθούν.

Με βάση τα παραπάνω, ο οίκος αναθεώρησε τον δείκτη ρίσκου για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στο “9” από το “10” προηγουμένως (στην κλίμακα “1” έως “10”, όπου το “1” αντικατοπτρίζει τον χαμηλότερο κίνδυνο). Ο οίκος σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη ανοδική αναθεώρηση του δείκτη ρίσκου από τις 9 Νοεμβρίου 2011, όπως έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή τα κριτήρια του δείκτη Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA). Σημειώνεται ότι στο ίδιο επίπεδο BIRCA βρίσκονται χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος, το Καζακστάν, η Τυνησία και η Τουρκία.

Σημειώνει όμως ότι ο δείκτης οικονομικού ρίσκου της χώρας θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναβάθμισε την κεντρική βαθμολογία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο “b+” από το “b”, ώστε να αντικατοπτρίζει την επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη που αναμένει ότι θα ωφελήσει το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα της Alpha Bank θα βοηθήσουν την τράπεζα με τα σχέδια μείωσης κινδύνου, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών της δευτερογενούς αγοράς NPEs. Τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων (Tier 1) της τράπεζας ανερχόταν σε 17,8%,, περίπου 1,9 δισ. ευρώ άνω του απαιτούμενου ορίου.

Σύμφωνα με την S&P, η Eurobank βρίσκεται καλά “πλασαρισμένη” προκειμένου να επωφεληθεί από τις βελτιούμενες συνθήκες στην οικονομία και την αγορά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μείωση ρίσκου στην οποία έχει προχωρήσει ήδη. Βρίσκεται ήδη κοντά στην απαλλαγή της από μεγάλο μέρος των NPEs, ενώ εργάζεται για τον διαχωρισμό μέρους των assets της, που δεν συνδέονται άμεσα με τις κύριες τραπεζικές της δραστηριότητες, σε ξεχωριστή εταιρική οντότητα. Η συγχώνευσή της με την Grivalia στα μέσα του 2019 δεν ήταν μόνο επωφελής σε επίπεδο κεφαλαίων, αλλά και σε επίπεδο εξειδίκευσης στο management των περιουσιακών στοιχείων real estate της τράπεζας. Ο οίκος συμπληρώνει ότι η Eurobank βρίσκεται κοντά στην πώληση μεριδίου 80% στην FPS. Η ρευστότητα από τη συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να “μαλακώσει” το πλήγμα από την απαλλαγή της από NPEs εντός του 2020.

Στο ίδιο πνεύμα, η S&P αναμένει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να σημειώσει πρόοδο στην απαλλαγή της από το ιδιαίτερα μεγάλο βάρος των NPEs της (36.3% των ακαθάριστων δανείων στις 30 Ιουνίου 2019).

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, μολονότι ο οίκος εκτιμά ότι θα καταφέρει σταδιακά να μειώσει τον μεγάλο όγκο των NPEs της, προσθέτει ότι έχει λιγότερο “χώρο” για να κινηθεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα, εξ ου και η μη αναβάθμισή της. Όπως σημειώνεται, η τράπεζα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό NPEs, το μικρότερη κάλυψη ρευστότητας  και κεφαλαιακά αποθέματα που κάνουν δύσκολη την ανάλογη με τις υπόλοιπες συστημικές ελληνικές τράπεζες μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η αναβάθμιση του outlook της σε θετικό, ωστόσο, αντανακλά το γεγονός ότι πλάνο μείωσης ρίσκου και η πιστοληπτική της αξιοπιστία θα μπορούσαν να βελτιωθούν μαζί με την γενική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και τη γενική μείωση ρίσκου στην ελληνική οικονομία.

Πηγή: capital.gr