Η διήμερη εκδρομή της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Πιερία (φωτο)

373

Η Ιστορική – Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε εκδρομή στην Πιερία το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου 2019.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τα εξής:

Στις 19,20/10/2019 ένα πολυάριθμο και ομοιογενές γκρουπ, επισκεφτήκαμε πρώτα το επιβλητικότατο και μεγαλοπρεπέστατο Κάστρο του Πλαταμώνα. Εντυπωσιαστήκαμε από το γεωφυσικό διαμελισμό του τοπίου, την επίκαιρη γεωγραφική και στρατηγικής σημασίας θέση του, την οποία επέλεξαν οι Σταυροφόροι μετά την Δ΄ Σταυροφορία, το 1204, ως το συντομότερο δρόμο που συνέδεε τη Μακεδονία με την Θεσσαλία.

Το πολυγωνικό εξωτερικό τείχος, ύψους 7,5 και 9,5 μ. και πάχους 1,2 και 2 μ., ενισχυόμενο από πύργους σε ακανόνιστα διαστήματα, είναι διατηρημένο σε καλή κατάσταση για να θυμίζει στους επισκέπτες την κατακτητική δύναμη των Φράγκων και την εδραίωσή τους, χτίζοντας πανίσχυρα τείχη και κάστρα. Στη ΝΑ πλευρά υψώνεται ο μεγαλοπρεπής κεντρικός πύργος του αμυντικού συγκροτήματος, με σχήμα πολυγωνικό, ύψους 16 μ. και πάχους 2 μ., βρίσκεται εκεί, στο κέντρο περίπου του έσω κάστρου, επιβλητικότατος με τη φρουριακή του λιθοδομία, τις δυναμικές διαστάσεις του, και την πολυτάραχη Ιστορία του.

Στη συνέχεια, ένα μεσημεριανό γεύμα στο μαγευτικότατο οικισμό Π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, συμπλήρωσε και απογείωσε την αισθητική απόλαυσή μας. η γραφικότητα και η γοητεία της όλης τοποθεσίας, είναι μια αντανάκλαση της πολύ ύμνητης ομορφιάς των «ΤΕΜΠΩΝ».

Επόμενος σταθμός το πανέμορφο «ΛΙΤΟΧΩΡΟ», χτισμένο στην πλαγιά του Ολύμπου, ο οποίος, αν και θεϊκό βουνό, υψώνεται φιλομειδής και προσηνής, και συνομιλεί αβίαστα με τους θνητούς «τα άνω τοις κάτω συνομιλούσιν», κι η αίσθηση μας άφησε άναυδους! Αυτό το αίσθημα συνομιλίας ανθρώπου και θείου, αποκορυφώθηκε με την επίσκεψή μας στην παλαιά και νέα Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα φρουριακού και Αθωνικού τύπου του 16ου αιώνα, χτισμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δυο μικρών ρευμάτων που τρέχουν στον ποταμό Ενιπέα.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου – την ιερή πόλη του Μακεδονικού βασιλείου, με το τέμενος του Ολυμπίου Διός να αποτελεί το κέντρο της θρησκευτικής ζωής, και το χώρο προβολής των Μακεδόνων Βασιλέων. Εδώ, τελούνταν τα «εν Δίω Ολύμπια» που οργάνωναν ο Φίλιππος Β’ και ο Μέγας Αλέξανδρος με πολυήμερους αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες, μεγαλοπρεπείς θυσίες, και πλούσια αφιερώματα προς τιμή του Ολύμπιου Δία και των Μουσών.

Η στρατηγική θέση του Δίου, στις βορειοανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από την ακτή, με ένα πλωτό ποτάμι, το Βαφύρα, να ρέει ανατολικά του, και με τον έλεγχο του περάσματος από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία, οδήγησε τον Κάσανδρο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., να οχυρώσει την πόλη με ισχυρό τείχος. Αργότερα, ο Οκταβιανός Αύγουστος ίδρυσε Ρωμαϊκή αποικία, μετά τη νίκη του στο Άκτιο το 32/31 π.Χ., και στα χριστιανικά χρόνια το Δίον έγινε έδρα Επισκόπου.

Η ξενάγησή μας σ’ αυτό τον απέραντο χώρο (360 στρέμματα) Αρχαιολογικό Πάρκο, ήταν πολύ συναρπαστική, τα πανύψηλα πανάρχαια, ευθυτενή δέντρα με τις μελωδίες των φτερωτών φίλων τους, το μουρμούρισμα των πολλών ρείθρων, τα ισάριθμα γεφυράκια, τα πλακόστρωτα μονοπάτια, τα αναρίθμητα πέτρινα κυρίως ερείπια ιερών, βωμών, ναών, θεάτρων, οικιών, θερμών, αφιερωμάτων κ.α., η διεξοδικότατη αφήγηση του εξαίρετου ξεναγού κυρίου Γιώργου Σταμάτη, σε συνδυασμό με τον «εύδιο» καιρό, έκανε όλη αυτή την πολύωρη (4 ώρες περίπου) περιήγησή μας, πολύ γοητευτική, ανάλαφρη και αέρινη, σαν το κυνήγημα των Μουσών των «Ελικωνιάδων» μέσα στο φυσικό τους χώρο.

Στο Μουσείο του Δίου, θαυμάσαμε πολλά εκθέματα, τα περισσότερα ευρήματα των ανασκαφών, και οργανωμένα σε ενότητες αντίστοιχες με το χώρο ανεύρεσής τους (δημόσια κτήρια, αστικό κέντρο, ιερά, νεκροταφεία, κ.α.)
Κατενθουσιασμένοι όλοι μας από όσα είδαμε, ακούσαμε, αγγίξαμε, περπατήσαμε, εισπνεύσαμε, γευτήκαμε, στοχαστήκαμε και φανταστήκαμε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Όλο το γκρουπ, εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τους συντελεστές και τους οργανωτές αυτής της υπέροχης διήμερης εκδρομής – στον αρχηγό, αρχαιολόγο, ξεναγό και Πρόεδρο της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κύριο Γεώργιο Σταμάτη, που κυριολεκτικά καταμέγεψε τους πάντες με το μεράκι του, την ευχέρεια του λόγου του και την επιστημονική του κατάρτιση, τον Αντιπρόεδρο και τέως πρόεδρο της Εταιρείας κύριο Νίκο Σκιαδά που με την παρουσία του στήριξε και λάμπρυνε την όλη εικόνα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τον ακρογωνιαίο λίθο της και ακοίμητη φρουρό κυρία Σοφία Μιμηγιάννη, την εξαίρετο φιλόλογο και σύμβουλο της Εταιρείας κυρία Ντία Ζαφείρη.

Θερμότατα ευχαριστήρια στον οδηγό μας κύριο Δημήτριο Κατσιμάρδο, εμπειρότατο, προθυμότατο και εξυπηρετικότατο συνεργάτη μας.

Θερμά συγχαρητήρια στην Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, που για μισό περίπου αιώνα αγωνίζεται για την πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια του Αγρινίου, και όχι μόνο!

Για την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος
Βιβή Κότσαλη- Κατσακιώρη
Αγρίνιο, 22/10/2019

Πηγή: agriniopress.gr