Θάλαμος αερίων το Νέο Δελχί

204

Δραματική η κατάσταση στο Νέο Δελχί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιτακτική η χρήση μάσκας για τον αστυνομικό που ελέγχει την εφαρμογή συστήματος «μονών – ζυγών».

Σε περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σύμφωνα με το σύστημα «μονών – ζυγών» προχώρησε η ινδική κυβέρνηση, καθώς τοξικό νέφος καλύπτει τις τελευταίες ημέρες το Νέο Δελχί και τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα άγγιξαν ρεκόρ τριετίας. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκίνησε καθυστερημένα, αφού οι Αρχές της ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν ότι είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα, επιβάλλοντας κλείσιμο των σχολείων, ενώ ζήτησαν από τους κατοίκους να μη βγαίνουν έξω και να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Ο δείκτης της κρατικής κεντρικής επιτροπής ελέγχου ρύπανσης σκαρφάλωσε στο 436, περίπου εννέα φορές περισσότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Αστυνομικοί, φορώντας πάντα προστατευτικές μάσκες στο πρόσωπο,  σταμάτησαν εκατοντάδες αυτοκίνητα που αψήφησαν το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο υπουργός του Νέου Δελχί, Αρβίντ Κεϊριγουάλ, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους της μεγαλούπολης να συμμορφώνονται με το μέτρο, το οποίο όπως είπε πρέπει να γίνει σεβαστό και από τους οδηγούς ταξί και των χαρακτηριστικών τρικύκλων. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 1,2 εκατομμύριο οχήματα, που είναι καταγεγραμμένα στο Νέο Δελχί, θα παραμείνει εκτός κυκλοφορίας λόγω των περιοριστικών μέσων τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ευθύνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί δεν πρέπει να βαρύνουν τα οχήματα, αλλά τους αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν με φωτιές να καθαρίσουν τις γαίες τους.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας τόσο στην ινδική πρωτεύουσα όσο και στις γειτονικές επαρχίες λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις κάθε χρόνο  μετά τους γιορτασμούς του Ντιβαλί, του ινδουιστικού φεστιβάλ του φωτός, καθώς χιλιάδες άνθρωποι ρίχνουν πυροτεχνήματα. Επίσης, η σκόνη από τα εργοτάξια αυξάνεται δραματικά κάθε χειμώνα, καθιστώντας χειρότερη την υγειονομική κρίση.

Οι κάτοικοι

Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ινδικής πρωτεύουσας που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δηλώνουν ότι θέλουν να εγκαταλείψουν τη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας της.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το ινδικό Ανώτατο Δικαστήριο κατηγόρησε τις Αρχές των κρατιδίων ότι δεν αναλαμβάνουν δράση για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι δεν έκαναν κάτι για αντιμετωπίσουν το τοξικό νέφος του Νέου Δελχί.  Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αρούν Μίσρα, δήλωσε ότι «το Νέο Δελχί ασφυκτιά κάθε χρόνο και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Οι κρατικοί μηχανισμοί παραμένουν αδρανείς. Μεταθέτουν  τις ευθύνες από τον ένα στον άλλο. Ολοι ενδιαφέρονται για τα διάφορα κόλπα και τις εκλογές».

Πηγή: kathimerini.gr