Στον εθελοντισμό βασίζεται η παρηγορική φροντίδα

184

Στην Ελλάδα λειτουργούν σε νοσοκομεία 57 ιατρεία πόνου, στην πλειονότητά τους για καρκινοπαθείς ή πάσχοντες από νευρολογικές παθήσεις, συνήθως σε εθελοντική βάση.

«Η φροντίδα μου, δικαίωμά μου!». Με αυτό το μήνυμα, 27 ιατρεία πόνου νοσοκομείων της χώρας άνοιξαν χθες τις πόρτες τους για να ενημερώσουν και να στηρίξουν ασθενείς που υποφέρουν από καλοήθη ή κακοήθη πόνο και οι οποίοι δικαιούνται υπηρεσίες παρηγορικής/ανακουφιστικής φροντίδας. Με στόχο να αναδείξει το έργο που επιτελείται σε αυτού του είδους τις δομές, η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), διοργάνωσε χθες την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου 2019, τα οποία, υπό δύσκολες συνθήκες, συνεχίζουν να προσφέρουν εθελοντικά την επιστημονική τους υποστήριξη στους ασθενείς που υποφέρουν από πόνο.

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν σε νοσοκομεία 57 ιατρεία πόνου, για ασθενείς που χρήζουν παρηγορικής/ανακουφιστικής φροντίδας, στην πλειονότητά τους καρκινοπαθείς ή με νευρολογικές παθήσεις. Συνήθως λειτουργούν ως παραρτήματα των τμημάτων αναισθησιολογίας και σε εθελοντική βάση, που σημαίνει ότι το ωράριό τους εξαρτάται από το ανθρώπινο δυναμικό του εκάστου τμήματος. Είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα ιατρεία πόνου δέχονται ασθενείς λίγες ημέρες την εβδομάδα, όποτε δηλαδή μπορούν να παραστούν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου.
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι τα ιατρεία πόνου δεν έχουν ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, κάτι που θα επέτρεπε τη στελέχωσή τους, ώστε να λειτουργούν σε τακτικό επίπεδο.

Η ΠΑΡΗΣΥΑ τονίζει ότι η παρηγορική φροντίδα στη χώρα μας ουσιαστικά δεν έχει ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα απειλητικά για τη ζωή, καθώς και οι ασθενείς τελικού σταδίου, να μην τυγχάνουν της ενεργούς και καθολικής φροντίδας που δικαιούνται. Επομένως, είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της παροχής παρηγορικής φροντίδας, η οποία θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συστηματική και συνεχής», αναφέρει σε διακήρυξή της και ζητεί από τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας να αναγνωρίσουν την κοινωνική και ηθική αξία της παρηγορικής φροντίδας, αλλάζοντας τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές, έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή για την ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικής για την ανακουφιστική φροντίδα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς χρειάζονται ανακούφιση από τον πόνο σε ετήσια βάση, ωστόσο πολλοί λιγότεροι από το 10% αυτών τη λαμβάνουν. Εκτός από τα 57 ιατρεία πόνου, λειτουργούν τρία προγράμματα εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, τα οποία εξυπηρετούν 600 ασθενείς. Αν και οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δεν απαιτούν παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, υπάρχει σε κάποιο βαθμό ανάγκη και για νοσηλεία σε εσωτερική δομή, συνήθως για μικρά χρονικά διαστήματα, για την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα χρειάζονται 500 κλίνες για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, ωστόσο μόλις  εννέα είναι διαθέσιμες.

Πηγή: kathimerini.gr