Σενάρια για 48 δόσεις και για χρέη προς τα ταμεία το 2020

194

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αύξηση των δόσεων της “πάγιας ρύθμισης” για χρέη προς τα ταμεία από τις 12 στις 48 εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, μετά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, κου. Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις οποίες “θα υπάρχει πρόβλεψη για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ειδών σε 24 με 48 δόσεις”.

Ο ίδιος επισήμανε πως “το ύψος της δόσης θα συνδέεται με κριτήρια, αλλά ο αριθμός των δόσεων θα είναι μεγαλύτερος από ότι σήμερα (12-24). Σκοπός είναι να ενταχθούν και τα Φυσικά και τα νομικά πρόσωπα”.

“Η φιλοδοξία είναι να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2020” επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως εφόσον το ΥΠΟΙΚ προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, το ίδιο θα εξετάσει και το υπουργείο Εργασίας να κάνει για τις οφειλές προς τα ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως βάση τα σημερινά δεδομένα, παραμένει “ανοιχτή” η “πάγια ρύθμιση” των 12 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές. 

Συνεπώς, αν επαληθευθεί το παραπάνω σενάριο, η “πάγια ρύθμιση” για τα χρέη στα ταμεία θα προβλέπει 48 δόσεις, δηλαδή 4πλάσιες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Στην εξεταζόμενη ρύθμιση, η οποία επίσης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2020, θα μπορούν  να ενταχθούν –όπως και σήμερα- όλες οι οφειλές προς τα ταμεία, δηλαδή τόσο των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ, όσο και των αυταπασχολούμενων προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ και των αγροτών προς τον τέως ΟΓΑ. Ερώτημα αποτελεί αν για το πλήθος  των δόσεων για τα ταμεία, οι οποίες θα προκύπτουν για κάθε οφειλέτη, θα λαμβάνεται υπόψην το εισόδημα του και το ύψος των χρεών του, όπως εξετάζεται να ισχύσει για τις δόσεις για την εφορία.

Πάντως, όπως σημειώνουν, αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης στο Capital.gr, στην “κουλτούρα” των ρυθμίσεων για τα ασφαλιστικά χρέη (αν εξαιρέσει κανείς τον “εξωδικαστικό συμβιβασμό”) δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στόχος του Υπ. Εργασίας, μέσω της αύξησης των δόσεων της “πάγιας ρύθμισης” είναι να υπάρχει μία μόνιμη δυνατότητα, κατά το δυνατόν ευνοϊκότερης τμηματικής εξόφλησης των ασφαλιστικών χρεών.

Αυτή θα αφορά πρακτικά, πρώτα –πρώτα, όσους δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ωστόσο, θα αποτελεί “σωσίβιο” και για όσους χάσουν την προαναφερθείσα ρύθμιση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με εκείνους τους επαγγελματίες που έχουν επιλέξει τον επανυπολογισμό –μείωση των οφειλών τους προς το τέως ΕΤΑΑ και τον τέως ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, όποιος χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων (είτε γιατί δεν πλήρωσε τις τρέχουσες εισφορές, είτε γιατί δεν πλήρωσε εμπρόθεσμα τις δόσεις), θα βλέπει το χρέος του να επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν τον επανυπολογισμό του.  Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρχει “2η ευκαιρία” για αυτήν την κατηγορία των οφειλετών, να μην χάνονται τα οφέλη της ρύθμισης (πρωτίστως ο επανυπολογισμός ),  πχ μέσω της αναδρομικής καταβολής των χρωστούμενων δόσεων μαζί και των τρεχουσών εισφορών ή μέσω της “μετάπτωσης” στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 48 δόσεων.

Πηγή: capital.gr